National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news
 
 

Διαβούλευση για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για τις θεματικές προτεραιότητες του 7ου Προγράμματος Πλαισίου


Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2005 μπορούν οι ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για τις θεματικές προτεραιότητες του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαβούλευση αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο για την υιοθέτηση των Νομοθετικών Αποφάσεων του 7ου ΠΠ.

Oι προκαταρκτικές ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα του 7ου ΠΠ (πλην των θεματικών προτεραιοτήτων για τις οποίες η ΓΓΕΤ προχωρεί σε ανοιχτή διαβούλευση με την ελληνική ερευνητική κοινότητα) έχουν ήδη διαβιβασθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε όλα τα κράτη-μέλη στις αρχές του 2005 (Greek Position Paper regarding the FP7 ).

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του 7ου ΠΠ είναι οι ακόλουθοι:

  • Συνεργατική έρευνα (περιλαμβάνεται ο συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων και των κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών, με βάση την πραγματοποιηθείσα εργασία για τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες)

  • Έρευνα στα σύνορα της γνώσης (περιλαμβάνεται η νέα δράση για τη βασική έρευνα που αναμένεται να οδηγήσει στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας)

  • Ανθρώπινοι πόροι (βασική δράση οι υποτροφίες Marie-Curie)

  • Ερευνητικές ικανότητες (περιλαμβάνονται οι  υποδομές έρευνας, οι δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι περιφέρειες της γνώσης και το ερευνητικό δυναμικό για την Ευρώπη των 25).

Οι ελληνικοί φορείς καλούνται να προτείνουν θεματικές περιοχές για τις οποίες υπάρχει εθνική υποδομή και λειτουργούν ερευνητικές ομάδες ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και περιοχές που αποβλέπουν είτε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι θεματικές προτεραιότητες του 6ου ΠΠ, οι στόχοι και οι αναμενόμενες νέες δράσεις, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη διαβούλευση, είναι οι ακόλουθοι (συνημμένα κείμενα): 

  • Βιολογικές Επιστήμες, Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της Υγείας 

  • Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας

  • Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες, Πολυλειτουργικά Υλικά βασισμένα στη γνώση και Νέες Διεργασίες και Συστήματα Παραγωγής

  • Αεροναυτική και Διάστημα 

  • Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

  • Αειφόρος Ανάπτυξη, Πλανητική Μεταβολή και Οικοσυστήματα

  • Πολίτες και Διακυβέρνηση στην Κοινωνία της Γνώσης

  • Ενίσχυση του Βιομηχανικού Δυναμικού στον τομέα της Ασφάλειας (νέα δράση).  

Στις προτάσεις πρέπει να επισημαίνεται αν η θεματική περιοχή περιλαμβανόταν στο 6ο ΠΠ, σημειώνοντας το σχετικό κείμενο του Προγράμματος. Εάν πρόκειται για νέα θεματική περιοχή, η οποία ενδεχομένως να είναι δύσκολο να προταθεί και να γίνει ευρέως αποδεκτή, θα πρέπει να σημειωθεί με έντονα γράμματα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα τροποποίησης του τίτλου της υπάρχουσας θεματικής περιοχής, ώστε να συμπεριλάβει νέες προτάσεις.

Σημειώνεται πως ως κριτήρια για την επιλογή των θεματικών περιοχών έχουν ορισθεί η συνεισφορά στους στόχους των πολιτικών της Ένωσης, το ευρωπαϊκό ερευνητικό δυναμικό για την ανάπτυξη ερευνητικής και τεχνολογικής αριστείας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, δηλαδή η ανάγκη για πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πόλων/κέντρων αριστείας μέσω της συνεργατικής έρευνας).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται επίσης να υποβάλουν προτάσεις και σχόλια για τις παρακάτω οριζόντιες δράσεις (ιδιαίτερα για τις ειδικές δράσεις  διεθνούς  συνεργασίας και τις ειδικές δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις):

  • Ερευνητικές Δραστηριότητες με συμμετοχή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  • Μέτρα υποστήριξης της Διεθνούς Συνεργασίας της ΕΕ 

  • Νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Προτάσεις υποβάλλονται επίσης για τη θεματική περιοχή της Καινοτομίας που θα  συμπεριληφθεί στο νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία, με χρηματοδότηση από τα κονδύλια έρευνας.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2005, σε ηλεκτρονική μορφή στην κα Παρασκευή Αφεντάκη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pafe@gsrt.gr

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις είναι διαθέσιμες στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης για τη διαβούλευση και στη ΓΓΕΤ (Τηλ.: 210 7780217, 7458098, 7458092).

 

 

 
Διαβούλευση για τη διαμόρφωση ελληνικών θέσεων για τις θεματικές προτεραιότητες του 7ου ΠΠ
Greek Position Paper regarding the 7th Framework Programme (2006-2010)
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
Future of research - Building FP7 (CORDIS)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:23/02/2005