National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Διαγωνισμός Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014 
 

29/05/2014

 

Πέμπτη 29 Μαΐου, 2014Ο θεσμός των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας/Social Business Excellence Awards 2014 παρουσιάστηκε σήμερα στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου «Επιχειρώντας Αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Τα βραβεία θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με κύριους στόχους την ανάδειξη και επιβράβευση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και αποτελούν μία πρωτοβουλία του British Council και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ, και τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, ο θεσμός των βραβείων αποσκοπεί στην παρουσίαση  έμπειρων αλλά και νέων κοινωνικών επιχειρηματιών, στην επιβράβευση των καινοτόμων ιδεών που αναπτύσσουν προς όφελος της κοινωνίας και στην ανάδειξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως βασικού πυλώνα για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.    

Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την παραγωγή οικονομικής υπεραξίας, με μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο και στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των νέων κοινωνικών επιχειρηματιών, των φορέων καινοτομίας, των θεσμικών φορέων, των μεγάλων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Βραβεία

Οι κατηγορίες των  Social Business Excellence Awards 2014  είναι οι ακόλουθες:

i    Social Enterprise of the year 2014                        
ii   Community Impact Award 2014                            
iii  Health & Social Care Social Enterprise 2014    
iv  Green Social Enterprise 2014                 
v   Education & Culture Social Enterprise 2014
vi  Innovation & Technology Social Enterprise 2014
vii Social Enterprise Start-up 2014  

Τα χρηματικά έπαθλα των βραβείων αθλοθετούνται από επιχειρήσεις και φορείς. Οι νικητές θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης και υποστήριξης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας από τους συνδιοργανωτές που διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο (British Council, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) και δικτύωση με περισσότερες από 54 χώρες διεθνώς (Enterprise Europe Network-Hellas).  

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των  Βραβείων  απαρτίζεται από διακεκριμένα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ιδιωτικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το χρηματοπιστωτικό τομέα και τις μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.  

Συγκεκριμένα αποτελείται από τους:

Πρόεδρος   

  • κα Μαριάννα Μόσχου,  Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΠΑΠ & Πρόεδρος Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ

Μέλη

  • Δρ. Κων/νος Γεώρμας, Υπεύθυνος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας    

  • Δρ. Παναγιώτης Αλεξάκης, τ. Πρόεδρος του ΧΑΑ, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών      

  • κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών του British   Council    

  • κ. Γιάννης Λυμβαίος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γινέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚαμεΑ) 

  • κ. Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος ΔΣ της Φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen S.A. Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ)  

  • κ. Παντελής Κούκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ), Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων TEC A.E.

  • κ. Γιώργος Τούλας, Δημοσιογράφος & Ιδρυτής – Συντονιστής του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»

Επιστημονική Συνεργάτιδα της Επιτροπής        

  • Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης        

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής:

Στα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιεσδήποτε μορφής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και από διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Περιβάλλον, οι υπηρεσίες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παιδιών, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός κ.λπ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά στο www.social-business-awards.gr από τις 9 Ιουνίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρώντας Αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με θέμα «Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως εργαλείο ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε το 2013 με μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας πλήθος νέων κοινωνικών (και μη) επιχειρηματιών και επιστημόνων. Το 2ο συνέδριο «Επιχειρώντας Αλλιώς 2014» έχει ως κεντρική θεματολογία τις τάσεις, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια ευρεία γκάμα τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: πρόσβαση στη γνώση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί  υποδομή εθνικής εμβέλειας για τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Tο ΕΚΤ συντονίζει το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr), μέλος του ομώνυμου ευρωπαϊκού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Enterprise Europe Network-Hellas: een-ekt@ekt.gr  

British Council

Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων μέσω των δύο γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Επικεντρωνόμαστε σε τρεις βασικούς τομείς: Αγγλικά, εκπαίδευση και κοινωνία και τέχνες  προσπαθώντας πάντα να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για γνώση και δημιουργικές ιδέες και  να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο βρετανικό πολιτισμό.

Το έργο μας στον τομέα της κοινωνίας βοηθά στη δημιουργία ενός κλίματος, όπου πολίτες και θεσμοί θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία ευημερούσα, ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις, και έχει στόχο να συνδέσει τα τοπικά μας ζητήματα με αντίστοιχα διεθνή θέματα. Δημιουργούμε λοιπόν τις ευκαιρίες που χρειάζονται κοινωνικοί φορείς, κυβερνητικοί οργανισμοί και διάφορες κοινότητες στην Ελλάδα για να συνεργαστούν με ομολόγους τους από τη Βρετανία και γενικότερα το εξωτερικό, με στόχο να μοιραστούν και να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις ανταπόκρισης σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Βάσει της εμπειρίας μας σε περιοχές όπως η νεανική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ενεργή συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών διοργανώνουμε σεμινάρια που στόχο τους έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να βελτιώσουν τις προοπτικές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και τη θέση της και δικτύωση της στην τοπική και την παγκόσμια οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.britishcouncil.gr  

Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρόσβασις

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρόσβασις, αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), της Παvελλήvιας Ομoσπovδίας Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), της εταιρείας συμβούλων επιχειρηματικής ανάπτυξης Mentoring A.E. και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

H Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρόσβασις συστάθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ" (ΤΟΠΕΚΟ), με στόχο την προώθηση στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα 70 ανέργων ΑμεΑ (ατόμων με κινητική αναπηρία και εγκεφαλικές βλάβες στην Περιφέρεια Αττικής).

Για περισσότερες πληροφορίες: www.as-prosvasis.org            

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Αθανάσιος Σκορδάς απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014  

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Run Communications και τη Φάνη Μουστάκα στο 215 560 5215 και στο moustaka@run.gr

 

 
 
Social Business Excellence Awards 
Εκδήλωση παρουσίασης του Διαγωνισμού  
Enterprise Europe Network-Hellas  
British Council  
Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρόσβασις  
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+