National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της βασικής έρευνας σε ημερίδες σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης

Παρουσίαση της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος "Ιδέες"
του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ

25-05-2007

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Ειδικού Προγράμματος "Ιδέες", το οποίο εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, θα παρουσιαστεί σε ημερίδες που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στις 29 Μαΐου 2007 στο Ηράκλειο Kρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στις 31 Μαΐου 2007 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ (www.ekt.gr/fp7), με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση στο Ηράκλειο συνδιοργανώνεται με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" αφορά τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αριστείας της ευρωπαϊκής έρευνας αιχμής σε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας είναι ο Έλληνας καθηγητής Βιολογίας Φώτης Καφάτος.

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, αφορά την προηγμένη έρευνα έμπειρων επιστημόνων (Advanced Investigator Grant). Στόχος είναι να δώσει στους άριστους ερευνητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τη δυνατότητα να στηρίξουν τις ιδέες τους και να παράγουν προηγμένη γνώση. Η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 100.000 έως 500.000 ευρώ ανά έτος για περίοδο που δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους επιστήμονες, ανεξάρτητα από τη φάση της σταδιοδρομίας τους, την εθνικότητα, τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους, αρκεί να εγκατασταθούν στην Ευρώπη για να υλοποιήσουν την έρευνά τους.

Προσκεκλημένος ομιλητής των εκδηλώσεων είναι ο Δρ Θ. Παπάζογλου από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας του "Ιδέες". Οι Εθνικοί Εκπρόσωποι του Προγράμματος και εκπρόσωποι του ΕΚΤ/Εθνικό Σημείο Επαφής θα παρουσιάσουν στοιχεία από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για νέους ερευνητές, καθώς και επισημάνσεις για την προετοιμασία ανταγωνιστικών προτάσεων.

Σημειώνεται πως στην πρώτη πρόσκληση, που έληξε στις 25 Απριλίου 2007, η ανταπόκριση των Ευρωπαίων νέων ερευνητών ήταν εντυπωσιακή. Υποβλήθηκαν συνολικά 9.167 προτάσεις από όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2007.

Περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφή στις ημερίδες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ: http://www.ekt.gr/fp7

Υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 - 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Το ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά την έρευνα αιχμής, το Ειδικό Πρόγραμμα "Συνεργασία" (θεματικές περιοχές: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το Ειδικό Πρόγραμμα "Ικανότητες" (θεματικές περιοχές: Ερευνητικές Υποδομές, Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό Δυναμικό).

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος, εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.

Πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ
Γραφείο Υποστήριξης
κα Γεωργία Μαζιώτη,
Τηλ.: 210 7273925,
Ε-mail: fp7@ekt.gr
http://www.ekt.gr/fp7


 

 

 
Εκδηλώσεις ΕΚΤ
Πανεπιστήμιο Κρήτης - Επιτροπή Ερευνών
Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες"-7ο ΠΠ (CORDIS)  
Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες"-7ο ΠΠ (ΕΚΤ)

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:12/06/2007