National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Παρουσίαση του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα ΕΚΤ και ΑΠΘ για το κύριο μέσο χρηματοδότησης της ΕΕ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (53,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013)

14-09-2006

Ημερίδα για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο "Μακεδονία Palace").

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η έγκαιρη πληροφόρηση της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας πριν τις πρώτες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, που αναμένονται να ανακοινωθούν στο τέλος του 2006.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007-2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Kύριοι ομιλητές της ημερίδας θα είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις Γενικές Διευθύνσεις "Έρευνα" και "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας", οι οποίοι θα παρουσιάσουν εκτενώς τους κανόνες συμμετοχής, τα μέσα υλοποίησης και τα εξής ειδικά προγράμματα/ερευνητικές περιοχές:

  • Το Πρόγραμμα "Ιδέες" και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά σε Πρόγραμμα Πλαίσιο Ε&ΤΑ της ΕΕ, αφορά τη βασική και αναδυόμενη έρευνα και απευθύνεται σε μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και σε αμιγώς εθνικές ερευνητικές ομάδες.
  • Το Πρόγραμμα "Ανθρωποι" για την κινητικότητα των ερευνητών και τις δράσεις "Marie-Curie"
  • Τα Προγράμματα "Συνεργασία" και "Ικανότητες" και συγκεκριμένα τις εξής ερευνητικές περιοχές: Υγεία, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ασφάλεια, Ερευνητικές Υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για υποβολή ερωτήσεων και συζήτηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής για την ημερίδα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2006-09-22/index.html). Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του σε θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης αλλά και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την έρευνα και την καινοτομία, υποστηρίζει ενεργά τους ελληνικούς φορείς στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν με επιτυχία στα ερευνητικά έργα της ΕΕ.

Το ΕΚΤ λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς έχει οριστεί Εθνικό Σημείο Επαφής τόσο για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όσο και για το Πρόγραμμα eContentplus που αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό περιεχόμενο Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει σε ενδιαφερόμενους ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς πληροφορίες και συμβουλές που αφορούν τις τρέχουσες προκηρύξεις, την ανεύρεση συνεργατών, την υποβολή προτάσεων, κ.λπ.

Παράλληλα, το ΕΚΤ υλοποιεί ευρωπαϊκά έργα με δράσεις συμπληρωματικές των δραστηριοτήτων του ως Εθνικό Σημείο Επαφής, για ερευνητικές συνεργασίες και δικτύωση σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο (Νέα Ανεξάρτητα Κράτη). Πρόκειται για έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας.

Πληροφορίες για την ημερίδα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Εθνικό Σημείο Επαφής για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Πλαίσιο Έρευνας
κα Μαρία Κουτροκόη
Τηλ.: 210 7273917
Fax: 210 7246824
Ε-mail: mkoutr@ekt.gr
http://www.ekt.gr

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιτροπή Ερευνών
κα Γεωργία Πετρίδου
Τηλ.: 2310 998428
Fax: 2310 853283
Ε-mail: marketing@rc.auth.gr
http://www.rc.auth.gr/



 

 

 
Εκδήλωση
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Επιτροπή Ερευνών)
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (ΕΚΤ)
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (CORDIS) 
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (EUROPA)
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (ΓΓΕΤ)

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:15/09/2006