National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

H άμεση υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, "κλειδί" για την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας στα Βαλκάνια
Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας και την ανάπτυξη δικτύων στην περιοχή

03-07-2001

H Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί μια μοναδική πρόκληση και ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η σύγκλιση των πολιτικών, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η ανάληψη κοινών δράσεων και έργων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι είναι η μόνη χώρα των Βαλκανίων που ανήκει στην ΕΕ, ενώ οι ελληνικοί φορείς διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Με αυτές τις βασικές διαπιστώσεις, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διεθνούς διημερίδας "Προοπτικές της Κοινωνίας της Πληροφορίας στη ΝΑ Ευρώπη" που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη (29-30/6/2001) το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη διημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 300 στελέχη κυβερνητικών φορέων, ακαδημαϊκών-ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο κ. Ε. Μπούμπουκας, Διευθυντής του ΕΚΤ, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας του ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας των βαλκανικών κρατών, με στόχο τη ανάληψη κοινών δράσεων για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων. Επεσήμανε δε, την αναγκαιότητα σύγκλισης των αντίστοιχων εθνικών πολιτικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην πολιτισμική και πολιτικο-οικονομική διασύνδεση των κρατών.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό: ο καθ. Β. Μάγκλαρης (πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας), ο Β. Τακάς (εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας), ο καθ. Α. Μαργαρίτης (Αντιπρύτανης Παν/μίου Μακεδονίας, Αναπλ. Διευθυντής ΙΠΤΥΛ/ΕΚΕΤΑ) και ο κ. Α. Τζήκας (Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας). Και οι τέσσερις αναφέρθηκαν σε σημαντικές πρωτοβουλίες και σε έργα που υλοποιούνται στην περιοχή των Βαλκανίων, με ενεργό ελληνική συμμετοχή, όπως η συνεργασία για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών δικτύων, η ίδρυση οικονομικού τηλε-πανεπιστημίου στα Βαλκάνια και το Διαβαλκανικό Forum Πληροφορικής.

Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα IST και το δίκτυο GEANT

Η πρωινή συνεδρία επικεντρώθηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα IST ("Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας") και στις προοπτικές της συμμετοχής των βαλκανικών κρατών σε αυτό. Παρουσιάζοντας την ελληνική συμμετοχή στο IST, o καθ. Π. Σπυράκης (εθνικός εκπρόσωπος του Προγράμματος) επεσήμανε τις πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ερευνητικών ομάδων οι οποίες, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει το 8% της συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης (5η θέση στην Ευρώπη), συμμετέχουν στο 25% των εγκεκριμένων έργων, ενώ συντονίζουν το 10% των έργων.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (εθνική υποδομή δικτύου διασύνδεσης των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας) και του ευρύτερου πανευρωπαϊκού δικτύου υψηλών ταχυτήτων GEANT (2,5 Gbps αρχικά και μερικές εκατοντάδες Gbps μέχρι το 2005). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο συντονιστικό ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την επέκταση του GEANT στα Βαλκάνια και την προώθηση του Ευρωμεσογειακού Δικτύου EUMEDIS.

Η πρωινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κα Β. Δανέλλη (Διευθύντρια του Τμήματος Τηλεματικής του ΟΤΕ), η οποία αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τις πρωτοβουλίες του ΟΤΕ στη ΝΑ Ευρώπη (ο ΟΤΕ αναπτύσσει πρόγραμμα διεθνών επενδύσεων, ύψους 2,2 δισ. δολάρια, με στόχο να καταστεί ο κύριος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στη ΝΑ Ευρώπη), παρουσίασε τα ερευνητικά έργα τηλεματικής στα οποία συμμετέχει ο ΟΤΕ.

H απογευματινή συνεδρία επικεντρώθηκε στην πρωτοβουλία "ηλεκτρονική ΝΑ Ευρώπη" (e-SEEurope) και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει για έργα που συμβάλλουν στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών της ΝΑ Ευρώπης. Με τους ίδιους στόχους προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρωτοβουλία "eEurope+", η οποία απευθύνεται στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των εθνικών πολιτικών των βαλκανικών κρατών για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο καθ. Γ. Μητακίδης (Διευθυντής, ΓΔ "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) επεσήμανε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες, αλλά και οι ιδιομορφίες κάθε κράτους, ώστε να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις (πιλοτικά έργα για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ερευνητικές υποδομές δικτύων, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου στις εθνικές γλώσσες κ.ά).

Προτεινόμενες δράσεις και έργα για ηλ. διακυβέρνηση, ηλ. επιχειρήν, και ηλ. εκπαίδευση

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι τρεις παράλληλες συνεδρίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ηλεκτρονικό επιχειρείν και την ηλεκτρονική εκπαίδευση, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, στις οποίες προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έργα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν άμεσα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των βαλκανικών κρατών.

Πρόκληση για το δημόσιο τομέα αποτελεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν οι κυβερνητικές και διοικητικές δομές, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τους πολίτες αλλά και για τις κυβερνήσεις. Όπως παρουσιάστηκε στη σχετική συνεδρία, τρεις βασικοί άξονες πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να είναι οι ηλεκτρονικές προμήθειες, η ηλεκτρονική φορολογία και η πολιτιστική κληρονομιά.

Η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού forum που θα λειτουργήσει ως δεξαμενή σκέψης (think tank), καθώς και μια σειρά έργων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κατ' αντιστοιχία με το ελληνικό πρόγραμμα "Δικτυωθείτε") προτάθηκαν στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι άμεση προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελέσει η ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου το οποίο συνιστά την "καύσιμη ύλη" για τη νέα οικονομία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στον τομέα της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης προτάθηκε η ίδρυση ενός βαλκανικού ηλεκτρονικού πανεπιστημίου (Balkan e-University), μια πρωτοβουλία που θα στηρίζεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών (Διαδίκτυο, πολυμέσα, ψηφιακές βιβλιοθήκες, κ.ά.) και θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μια εκπαιδευτική πύλη στο Διαδίκτυο.

To Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ενεργά την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, τόσο για την επιτυχή συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, όσο και για την προώθηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διάθεση ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου. Πρόκειται δε να αναλάβει και στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Χορηγός: ΟΤΕ ΑΕ Χορηγός Επικοινωνίας: εφημερίδα "Ναυτεμπορική" και το ένθετό της "e-week"

Εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση: www.ekt.gr 

 
Παράρτημα: Πρωτοβουλίες της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας
 
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:03/07/2001