National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Το ΕΚΤ υποστηρίζει ενεργά την εκπαιδευτική διαδικασία 

μέσω της εγκατάστασης του συστήματος αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ στις σχολικές και κινητές βιβλιοθήκες και της διοργάνωσης σεμιναρίων σε βιβλιοθηκονόμους και εκπαιδευτικούς

12-12-2000

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετείχε με ξεχωριστό περίπτερο στην Έκθεση που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΠΘ στο Ζάππειο Μέγαρο (5-10 Δεκεμβρίου 2000) για την αναλυτική παρουσίαση του συνόλου των ενεργειών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ).

Kατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι επισκέπτες, κυρίως εκπαιδευτικοί και μαθητές, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το περίπτερο του ΕΚΤ και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του στον τομέα των βιβλιοθηκών, αλλά και γενικότερα για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ, ως εθνικού οργανισμού για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας.

Το ΕΚΤ συμμετείχε στο Α' ΕΠΑΕΚ (1994-1999) με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που αφορούσαν την αυτοματοποίηση των λειτουργιών των Σχολικών και των Κινητών βιβλιοθηκών. Τα έργα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΚΤ με το ΥΠΕΠΘ, για την ενεργό υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου ΦΑΙΣΤΟΣ το ΕΚΤ ανέλαβε την προσαρμογή και εγκατάσταση του λογισμικού αυτοματοποίησης λειτουργιών βιβλιοθήκης ΑΒΕΚΤ, με βάση τις ανάγκες των 500 Σχολικών Βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, εκδόθηκαν εγχειρίδια χρήσης του ΑΒΕΚΤ, εκπαιδεύτηκαν οι υπεύθυνοι (βιβλιοθηκονόμοι και εκπαιδευτικοί) στη χρήση του ΑΒΕΚΤ, εκδόθηκε ο κατάλογος της σχολικής συλλογής και οργανώθηκε η λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου "Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες", το ΕΚΤ υλοποίησε την προσαρμογή και εγκατάσταση του ΑΒΕΚΤ στις κινητές μονάδες των 19 Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών, που υποστηρίζουν και πλαισιώνουν το έργο των Σχολικών Βιβλιοθηκών. Eπίσης, το ΕΚΤ ανέλαβε τη συγγραφή και έκδοση των εγχειριδίων χρήσης του ΑΒΕΚΤ, καθώς και τη μετάφραση και έκδοση στην ελληνική γλώσσα της 13ης Επίτομης Έκδοσης του Δεκαδικού Ταξινομικού Συστήματος Dewey, ως εργαλείου ταξινόμησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΒΕΚΤ έχει αναπτυχθεί πλήρως από το ΕΚΤ, για την ολοκληρωμένη οργάνωση βιβλιοθηκών και τη διάθεση των βιβλιογραφικών δεδομένων. Το ΑΒΕΚΤ χρησιμοποιείται σήμερα από εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το συνολικό πλήθος των οποίων ξεπερνά τους 1.500. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη εφαρμογή αυτοματισμού βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

 
ΥΠΕΠΘ
Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ)
Σχολικές Βιβλιοθήκες
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001