National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα του ΕΚΤ για την αγορά των πολυμέσων 

H αξιοποίηση του περιεχομένου βασική προτεραιότητα στη βιομηχανία πολυμέσων  

22-12-1999

Η αναπτυσσόμενη αγορά των πολυμέσων, αποτέλεσε το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε το Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως Συντονιστής του Ελληνικού Κόμβου του Δικτύου MIDAS-NET (Multimedia Information Demonstration And Support Network). Η ημερίδα "Η Αγορά των Πολυμέσων: η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή διάσταση, προβλήματα και προοπτικές" διοργανώθηκε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1999 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων/εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πολυμέσων (Εταιρείες πληροφορικής, Εκδότες, Εταιρείες οπτικοακουστικού υλικού, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Εκπαιδευτήρια, κλπ.).

Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Ε. Μπούμπουκας, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του περιεχομένου των πληροφοριών, τονίζοντας ότι στην πορεία από την Κοινωνία των Πληροφοριών προς την Κοινωνία της Γνώσης, η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να κατέχουν ένα περιεχόμενο πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό, το οποίο θα πρέπει να διαθέσουν με αισθητική και τέχνη. Ο κ. Σπ. Μπακογιάννης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) αναφέρθηκε, στις αυξημένες ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κα Μ. Κουτροκόη από τον Ελληνικό Κόμβο του Δικτύου MIDAS-NET/EKT, αναφέρθηκε στη συμβολή του Κόμβου στην υποστήριξη της αγοράς των πολυμέσων στην Ελλάδα. Το διάστημα 1996-1999, ο Ελληνικός Κόμβος υποστήριξε 243 φορείς/εταιρείες, συνέβαλε στην επίτευξη 8 επιτυχών διεθνών κοινοπραξιών, και παρήγαγε 6 μελέτες αποτίμησης της αγοράς και αντίστοιχα CD-ROMs. Οι ιστοσελίδες του Κόμβου (http://www.midas.gr/) δέχτηκαν για το παραπάνω διάστημα, 263.045 επισκέψεις. Με βάση τα αποτελέσματα προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος INFO2000, ανακοινώθηκε ότι, στο σύνολο των εγκεκριμένων έργων για όλα τα κράτη μέλη (110 έργα), υπήρχε ελληνική συμμετοχή στα 30 έργα (ποσοστό 16,4%).

Την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος παρουσίασε ο κ. Yvo Volman, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία των Πληροφοριών" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ε.Ε. έχει στηρίξει την Αγορά και την ανάπτυξη Περιεχομένου σε Πολυμέσα με τις δράσεις του Προγράμματος INFO2000 (1996-1999). Αναφερόμενος στις δράσεις του Δικτύου MIDAS-NET, ο ομιλητής ανακοίνωσε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των έργων που υποστηρίχθηκαν από το Δίκτυο, έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Volman επεσήμανε ότι μέχρι να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο του διάδοχου Προγράμματος, η Ε.Ε. αναμένεται να διαθέσει σε σχετικές Δράσεις, το 2000, το ποσό των 10 MEUR.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) κ. Φ. Ζαϊμης, επεσήμανε ότι στα περισσότερα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής υπάρχουν υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων, ενώ περιορισμένη είναι και η χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού. Ο κ. Ζαϊμης αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα. Η κα Μ. Καραβάλεκη από την ΕΠΥ αναφέρθηκε στις τάσεις της αγοράς για κοινή δραστηριοποίηση εταιρειών με σχετικά αντικείμενα σε μία μεγάλη βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης πολυμέσων, καθώς και η εξειδίκευση των εταιρειών. Στα προβλήματα της αγοράς, συμπεριλαμβάνονται: η πολυγλωσσία/διαφορά κουλτούρας, η πειρατεία, ο ανταγωνισμός από ΗΠΑ και η προσφορά υλικού μέσω Internet. Υπάρχουν όμως και θετικά μηνύματα, όπως η αύξηση της χρήσης των προσωπικών υπολογιστών, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών πολυμέσων από το ΥΠΕΠΘ και η στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος προς την υποστήριξη της διαδικασίας μάθησης και με τη βοήθεια Η/Υ.

Κατά το δεύτερο μέρος της Ημερίδας, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γ. Ριζόπουλος, το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Π. Κυριακουλάκος, από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), ο οποίος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΜ, οι πωλήσεις τίτλων πολυμέσων ελληνικής παραγωγής ανήλθαν σε περίπου 160.000 αντίτυπα το 1998. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998, είχαν καταγραφεί 170 τίτλοι με κεντρικό άξονα ανάπτυξης τους τίτλους των εκπαιδευτικών πολυμέσων. Ο ρυθμός ανάπτυξης νέων τίτλων κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα αύξησης κάθε χρόνο (50% το 1998 και 30% το 1999).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Καθ. Γ. Καραγιάννη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα κύρια κριτήρια στην επιλογή ενός CD-ROM (χρησιμότητα, λειτουργικότητα, αισθητική), και στα παιδαγωγικά πλεονεκτημάτα των πολυμέσων. Τα εκπαιδευτικά πολυμέσα και οι εφαρμογές τους στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΔΥΣΣΕΙΑ του ΕΠΕΑΕΚ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της εισήγησης του κ. Θ. Χατζηλάκου, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών. Ο ομιλητής επισήμανε τα θετικά αποτελέσματα (διαθεματικό διερευνητικό λογισμικό ποιότητας για τα σχολεία, ενίσχυση υπαρχουσών και ανάπτυξη νέων δυνάμεων), αλλά και τα προβλήματα και δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα (όπως προβλήματα που αφορούν την ποιότητα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΕΝΟΝ, και παρουσίασε ο κ. Ν. Καστής, Διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης στο Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, η ευρωπαϊκή αγορά των πολυμέσων βασίζεται σε περιορισμένο αριθμό τίτλων και πωλήσεων, γεγονός που δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον χώρο. Αναφερόμενος στις μελλοντικές τάσεις ο κ. Καστής επεσήμανε τη μετάβαση από μια αγορά που ορίζεται με βάση τα προϊόντα σε μια αγορά που ορίζεται με βάση τις υπηρεσίες, και την επικράτηση των μεγάλων παραγωγών/φορέων παροχής υπηρεσιών.

Ο Καθ. Θ. Καλαμπούκης, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) υποστήριξε ότι τα πολυμέσα πρέπει να είναι μαθητοκεντρικά, επεσήμανε την ανάγκη επιμόρφωσης των καθηγητών, και παρουσίασε το Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ το οποία αποσκοπεί στη διδασκαλία της στατιστικής σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Καθ. Γ. Πολύζο (ΟΠΑ) για τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο Internet.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον κ. Γ. Ριζόπουλο, τέθηκαν για προβληματισμό πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, κυρίως όσον αφορά το θέμα της παραγωγής περιεχομένου. Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό παράδοξο (η Ευρώπη, αν και παράγει τεχνολογία, δεν απορροφά τεχνολογία σε ικανοποιητικά ποσοστά) καθώς και η ανάγκη να "συνδεθεί" το περιεχόμενο με την τεχνολογία και το τελικό προϊόν να απευθύνεται σε διάφορες ομάδες πολιτών, ανάλογα με τη γλώσσα και τους πολιτισμικούς θύλακες. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος του πληροφοριακού αναλφαβητισμού. Ακόμη εκφράστηκε η άποψη ότι η παραγωγή λογισμικού δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε συγκεκριμένες χώρες ή συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δομές. Αντίθετα θα πρέπει να αναπτύσσεται λογισμικό σε διάφορες γλώσσες, ώστε να μπορεί να διατεθεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

 

 
Οι εισηγήσεις των ομιλητών
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001