National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Kαινοτόμες Τεχνολογίες/Εφαρμογές Πληροφορικής και Τηλεματικής
σε Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμό και Μεταφορές

Προωθώντας τη συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων/εταιριών

27-10-1999

Η μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων φορέων/εταιρίων από όλο σχεδόν τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Μεταφορών (Μουσεία, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Οργανισμοί μεταφορών και επικοινωνιών, Αναπτυξιακές εταιρίες, Εταιρίες συμβούλων, Ξενοδοχειακές Ενώσεις, κλπ.) καθώς και η προώθηση συνεργασιών και τεχνολογιών ήταν τα χαρακτηριστικά της δεύτερης ημέρας της Εκδήλωσης για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεματικής στους τομείς: Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Μεταφορές, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σωτήρης Κουγιουμτζόγλου, Διευθυντής Πληροφορικής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", επεσήμανε την ανάγκη ευρείας χρήσης των νέων τεχνολογιών στις υποδομές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Αντώνης Δεληχάτσιος, Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσίασε τις πιλοτικές εφαρμογές τηλεματικών υπηρεσιών του Υπουργείου στον Τομέα των Μεταφορών. Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Τηλεπικοινωνίες", ο κ. Δεληχάτσιος επεσήμανε ότι στόχος του Μέτρου 3.7 (συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6.700 Keuro) είναι η ανάπτυξη συστημάτων τηλεματικής και εντοπισμού θέσης για την παροχή υπηρεσιών στις μεταφορές. Εχει ήδη εγκατασταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Μέτρου, τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης προτάσεων που έχουν υποβληθεί από φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου ευρύτερου τομέα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Νοέμβριο (θα χρηματοδοτηθούν μέχρι 10 προτάσεις), η υπογραφή των συμβάσεων με τους δικαιούχους θα γίνει το Δεκέμβριο 1999 και τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος 2000.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση, από τον κ. Φ. Καραμήτσο, Διευθυντή του Τμήματος Β5 της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία των Πληροφοριών" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του προγράμματος IST που αφορούν τον Πολιτισμό, τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. Οπως επεσήμανε ο ομιλητής, ο τουρισμός αποτελεί τον ταχυτέρα αναπτυσσόμενο τομέα υπηρεσιών, ενώ όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά επεσήμανε την ανάγκη ψηφιακής διαφύλαξης της. Η παρουσίαση του κ. Καραμήτσου ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική, μέσω των πληροφοριών που παρείχε (τομείς προτεραιότητας, σχετικές κοινοτικές Δράσεις και ηλεκτρονικές διευθύνσεις), για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Σε εισήγησή του ο Καθ. Θ. Παπαθεοδώρου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε τις Δράσεις του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων, το οποίο διευθύνει, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Εργαστήριο έχει αναπτύξει το Web site "Οδυσσέας" του Υπουργείου - ένα από τα πληρεστέρα και πιο λειτουργικά site σε παγκόσμιο επίπεδο. Το site επισκέπτονται περισσότερα από 100.000 άτομα κάθε μήνα, εκ των οποίων το 85% ζει στο εξωτερικό. Δύο από τις εφαρμογές που πρόκειται σύντομα να προστεθούν στο web site είναι ένα on-line εκπαιδευτικό παιγνίδι σε πολιτισμικά θέματα και μια τριδιάστατη αναπαράσταση του Παρθενώνα.

Η Μ. Bobone από το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού Επενδύσεων και Εμπορίου της Πορτογαλίας παρουσίασε ένα πρότυπο σύστημα πληροφόρησης σε θέματα τουρισμού το οποίο έχει αναπτυχθεί σε ειδικό site στο Ιnternet. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός πληροφοριακού συστήματος πολυμέσων για σταθμούς οχημάτων μαζικών μεταφορών, με τον τίτλο "ΙNFOBUS", εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Alicante της Ισπανίας. To σύστημα διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες ενός σταθμού (διοικητικές εργασίες, συγκοινωνιακές γραμμές, συχνότητα δρομολογίων, κλπ.) σε πραγματικό χρόνο, παρέχει πληροφόρηση μέσω συστήματος εκφώνησης, με ανθρώπινη φωνή, των σχετικών πληροφοριών, ελέγχεται εξ αποστάσεως, κάνει χρήση έξυπνων καρτών, κλπ.

Οι τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν, από ελληνικές και ξένες εταιρίες, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

α) τεχνολογίες έξυπνων καρ4τών και ενσωμάτωση εφαρμογών τηλεματικής στους τομείς των Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, 
β) κιόσκια πληροφόρησης (Infokiosks) με οθόνες αφής, πρόσβαση στο Internet και χρήση πολυμέσων, 
γ) εργαλεία και μεθόδους γλωσσικής τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού.

Ακολούθησε η παρουσίαση προτάσεων για ερευνητικά έργα (συνάντηση που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο Ideal-IST), με σκοπό την συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων/εταιριών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Η απογευματινή συνεδρία παρουσίασης τεχνολογιών συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΤ και την Εταιρία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ ΑΕ). Δύο από τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν ήταν: ένα νέο ασύρματο σύστημα για τον έλεγχο των επιβατών και των οχημάτων που επιβιβάζονται σε ferries, και ένα πολύπλευρο σύστημα κρατήσεων για ferry με τη χρήση του οποίου ο πελάτης μπορεί να κάνε κράτηση αυτόματα και να ρωτήσει για πληροφορίες σχετικές με την κατάσταση της κράτησης του οποιαδήποτε στιγμή.

Η Διημερίδα - ειδικά οι επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικούς χώρους - αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων/επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη έργων και υποδομών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού και των μεταφορών, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποτέλεσε βασικό θέμα των συζητήσεων που είχαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της Διημερίδας.

Μετά την επιτυχία της Διημερίδας (συμμετείχαν περισσότερα από 200 ανώτερα στελέχη φορέων/εταιριών από Ελλάδα και Ευρώπη), το ΕΚΤ σκοπεύει να διοργανώσει και άλλες παρόμοιες Εκδηλώσεις τόσο στον τομέα Πληροφορικής και Τηλεματικής, όσο και σε άλλους τομείς έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ αποτελεί Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) για το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (για τα Ειδικά Προγράμματα "Βελτίωση του Ερευνητικού Ανθρώπινου Δυναμικού και της Κοινωνικο-Οικονομικής Βάσης Γνώσεων", "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών", "Ποιότητα Ζωής και Διαχείριση των Έμβιων Πόρων", "Προώθηση της Καινοτομίας και Ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ" και για το υποπρόγραμμα "Ενέργεια" του Προγράμματος "Ενέργεια, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη").

Οι δραστηριότητες του ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, περιλαμβάνουν:

α) Συγκέντρωση και Διανομή πληροφοριακών "πακέτων" (information packages) των επιμέρους προγραμμάτων. 
β) Υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων στην Ανεύρεση Εταίρων. 
γ) Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την υποβολή προτάσεων. 
δ) Παροχή Γενικών Πληροφοριών για το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. 

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας.

Πληροφορίες
EKT
Μαργαρίτης Προέδρου
τηλ. 01-7273966 
e-mail: mproed@ekt.gr
 
Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας
Περισσότερα για την εκδήλωση  
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001