National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Διημερίδα και Εκθεση για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεματικής στους τομείς: Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Μεταφορές

- Επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ιnformation Society Technologies (IST)

25-10-1999

Με μεγάλη εθνική και διεθνή συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρίες/φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής και τηλεματικής, ξεκίνησαν οι εργασίες της Διημερίδας "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών στους τομείς: Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Μεταφορές". H Διημερίδα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) - εθνικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας - στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Στην Εκδήλωση συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ξένοι ερευνητές/πανεπιστημιακοί/εκπρόσωποι εταιριών από Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ.

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, επεσήμανε το μεγάλο αριθμό νέων τεχνολογιών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεματικής, που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικούς φορείς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, μέσω του δεύτερου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ), η Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας χρηματοδοτεί μεγάλα Δίκτυα Πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα στα ερευνητικά κέντρα να βελτιώσουν την υποδομή τους και να αναπτυχθούν σε νέους ορίζοντες επιστημονικής έρευνας.

Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία και στη μετάβαση από την Κοινωνία των Πληροφοριών στην Κοινωνία της Γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει αδρανής. Η παραγωγή ελληνικού περιεχομένου - όταν η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα - θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Κατά την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον κ. Φ. Καραμήτσο, Διευθυντή του Τμήματος Β5 της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία των Πληροφοριών" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη 2η προσκλήση υποβολής προτάσεων του Προγράμματος IST (Information Society Technologies) για τις Τεχνολογίες Πληροφόρησης, Επικοινωνιών και Πολυμέσων. Ο κ. Καραμήτσος επεσήμανε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του IST, οι προτάσεις με ελληνική συμμετοχή που επιλέχθησαν για τη δεύτερη φάση αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% επί του συνόλου, ποσοστό που κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Το ποσοστό χρηματοδότησης για τους ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν σε αυτές τις προτάσεις ανέρχεται στο 6,3% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Τα τελικά αποτελέσματα της 1ης πρόσκλησης αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στη 2η πρόσκληση, ενδεικτικού προϋπολογισμού 400 Meuro, o κ. Καραμήτσος παρουσίασε τις Δράσεις της Πρόσκλησης, οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε συστήματα τηλεματικής και "ευφυή" οχήματα, συστήματα και υπηρεσίες για τον τουρισμό, νέες μεθόδους εργασίας και ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακή κληρονομία και πολιτιστικό περιεχόμενο. Σημειώνεται η ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υποστηρικτικά μέτρα που αποσκοπούν στη μεταφορά τεχνολογιών και στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η κα. M.L. Polichetti, Διευθύντρια του Κεντρικού Ινστιτούτου Καταλόγων και Τεκμηρίωσης της Ιταλίας παρουσίασε το Πληροφοριακό Σύστημα του Ινστιτούτου που αποσκοπεί στην καταγραφή των δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ψηφιακή μορφή (βάσεις δεδομένων). Οπως επεσήμανε η κ. Policheti, η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ακολούθησε Συνάντηση Εργασίας για τις διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος IST, με τη συμμετοχή των εθνικών εκπροσώπων του Προγράμματος και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Σκοπός της Συνάντησης Εργασίας, ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα υποβολής και συμπλήρωσης προτάσεων, με σκοπό την επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο IST. Βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι, μεταξύ άλλων, η επιστημονική/τεχνολογική ποιότητα και καινοτομία, η κοινοτική προστιθέμενη αξία και συνεισφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές, και η οικονομική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας λειτουργεί Εκθεση στην οποία παρουσιάζουν τις τεχνολογίες και τις δραστηριότητες τους Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί φορείς/εταιρίες που συμμετέχουν στην Εκδήλωση. Πρόκειται για τους φορείς/εταιρίες: Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, CORDIS (Community Research and Development Information Service) - Κοινοτική Υήρεσία Πληροφόρησης σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, Δίκτυο Ideal-IST, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών - Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, Eταιρία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας, Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, ΜLS LaserLock, Truth AE, Ιntelligent Technology Systems, Netpoint, Investimento, Comercio e Turismo de Porugal, Jordan Valley College, Πανεπιστήμιο του Alicante (Iσπανία). Η Εκθεση λειτουργεί στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και αύριο Τρίτη 26 Οκτωβρίου (8.30 - 18.30).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη ημέρα της Εκδήλωσης, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν καινοτόμες τεχνολογίες/εφαρμογές Πληροφορικής και Τηλεματικής στους τομείς: Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός & Μεταφορές. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η κα. Σ. Μενδώνη, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Σ. Κουγιουμτζόγλου, Διευθυντής Πληροφορικής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" και εκπρόσωπος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Στην απογευματινή Συνεδρία θα παρουσιαστούν προτεινόμενα έργα στους παραπάνω τομείς με σκοπό την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Η Εκδήλωση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση τεχνολογιών στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, σε ειδική συνεδρία που διοργανώνεται από την Εταιρία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ ΑΕ).

Πληροφορίες
EKT
Μαργαρίτης Προέδρου
τηλ. 01-7273966 
e-mail: mproed@ekt.gr
 
Περισσότερα για την εκδήλωση  
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001