National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Αποτελέσματα της Ελληνικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα για την Πολύγλωσση Κοινωνία των Πληροφοριών (Πρόγραμμα MLIS)  

12-07-1999

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει οτι οι επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξάρτητα από τη μητρική τους γλώσσα, πρέπει να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη νέα εποχή των πληροφοριών. Για να το επιτύχουν, χρειάζονται πολύγλωσση υποδομή για τη δημιουργία, την ανταλλαγή και την πρόσβαση στις πληροφορίες, απ'όπου και αν βρίσκονται. Επιπλέον η Επιτροπή αναγνωρίζει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν, οι γλωσσικές υπηρεσίες και η τεχνολογία, τόσο στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όσο και στην αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης ολοένα και περισσότερων ατόμων.

Με αυτό το σκεπτικό η Γ.Δ.XIII της Επιτροπής θέσπισε το Πρόγραμμα MLIS (Multilingual Information Sosiety), για την Πολύγλωσση Κοινωνία των Πληροφοριών. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια (1996-1999) και αποσκοπεί: ¨ Στην προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας στην ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πληροφοριών και ¨ Στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να δευκολύνει την επέκταση των γλωσσικών βιομηχανιών, όπως η γλωσσική τεχνολογία και η μετάφραση.

Στη διάρκεια του Προγράμματος, για την υλοποίηση των γραμμών δράσεις του, πραγματοποιήθηκαν (1/1/97 - 1/6/99) τέσσερις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ο Εθνικός Κόμβος του Προγράμματος MLIS και υποστηρίζει τις δραστηριότητες του προγράμματος με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενημέρωσης και υποστήριξης των ενδιαφερομένων για την υποβολή προτάσεων ή/και την ανεύρεση εταίρων.

Οπως προκύπτει απο τα έργα που εγκρίθηκαν στις τέσσερις προσκλήσεις, η συμμετοχή των ελληνικών φορέων που δραστηριοπιούνται στους τομείς των γλωσσικών υπηρεσιών και τεχνολογιών, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

  • Σε σύνολο 74 προτάσεων έργων, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν με ελληνική συμμετοχή ήταν 18.

  • Απο αυτές εγκρίθηκαν 6 έργα/προτάσεις, σε σύνολο 23 εγκεκριμένων έργων για όλα τα κράτη-μέλη, δηλαδή ποσοστό 26% του συνόλου των εγκεκριμένων έργων είχαν ελληνική συμμετοχή.

  • Σημειώνεται οτι το ποσοστό χρηματοδότησης των έργων με Ελληνική συμμετοχή είναι 11,5% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Πληροφορίες
Ελληνικός Κόμβος MLIS/ Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μ. Κουτροκόη ή Γ. Κατωπόδης
τηλ: 7273 917/918
fax: 7246 824
e-mail: midas@ekt.gr  

 

 
www.midas.gr
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001