National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014 σε φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας  
Ο θεσμός είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, του British Council και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Πρόσβασις   

11/11/2014

Με την απονομή των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε επτά φορείς της κοινωνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Social Business Excellence Awards 2014. Η τελετή ανακοίνωσης και απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Επιχειρώντας αλλιώς". Οι διακριθέντες στις επτά κατηγορίες βραβείων προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Λέρο και την Τήνο, αποδεικνύοντας το σημαντικό έργο που επιτελείται στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και την περιφέρεια.  

Ο νέος αυτός ελληνικός θεσμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas, του British Council και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Πρόσβασις, με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης "Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.", ενώ  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συνοπτικά οι διακριθέντες ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:  

Το βραβείο Social Enterprise of the year 2014 απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρήση Μύρτιλλο. Η Μύρτιλλο Κοιν.Σ.Επ. συμβάλει στην κοινωνική ένταξη ατόμων από ευπαθείς ομάδες μέσω της απασχόλησης/εκπαίδευσης. Ίδρυσε το Myrtillo Cafe στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, το οποίο συνδυάζει τις λειτουργίες καφετέριας, κέντρου λόγου-τέχνης και χώρου εκπαίδευσης. Η αλληλεπίδραση των πελατών με τους εργαζόμενους από ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και καλλιεργεί  πνεύμα αλληλοκατανόησης και αποδοχής. Το βραβείο Social Enterprise of the year 2014 αθλοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.  

Το βραβείο Community Impact Award 2014 απονεμήθηκε για το περιοδικό Σχεδία στην ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία). Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου "Σχεδία" εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 παρέχοντας σήμερα την ευκαιρία σε περισσότερους από 200 ανθρώπους (κυρίως αστέγους, πωλητές του περιοδικού) να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Ο κοινωνικός αντίκτυπος από την επιτυχία του περιοδικού "Σχεδία" επεκτείνεται στους περισσότερους από 22.000 αναγνώστες του περιοδικού και στους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που αλληλοεπιδρούν καθημερινά με τους πωλητές της "Σχεδίας" στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο Community Impact Award 2014 αθλοθετήθηκε από το ATHEXGroup (Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών).  

Το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου. Ο ΚΟΙΣΠΕ Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και έχει αναπτύξει δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή μελιού, στον εναλλακτικό τουρισμό, εμπλέκοντας ενεργά νοσηλευτές, ασθενείς με ψυχικά προβλήματα και την τοπική κοινωνία της Λέρου. Το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τη ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ.  

Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. Γη Θεσσαλίς. H Γη Θεσσαλίς ιδρύθηκε στη Λάρισα από σαράντα έξι (46) αγρότες. Παράγει και εμπορεύεται οπωρολαχανικά & αρωματικά φυτά τα οποία έχουν παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες εφαρμόζοντας Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1-2.2. Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια.  

Το βραβείο Εducation & Culture Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς. Το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (ΙΣΑΣ) συνδυάζει το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό έργο, με τη διεξαγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την εφαρμογή στην πράξη, καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων. Τα προγράμματα που υλοποιεί συνδυάζουν το παιχνίδι με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, για να υποστηρίξει  τη σχολική και κοινωνική ένταξη παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές λόγου και ομιλίας και άλλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Το βραβείο Εducation & Culture Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων  

Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν. Συν. Επιχ. Καλλονή-Κελλιά Τήνου. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή-Κελλιά Τήνου δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριμμάτων και προωθεί ένα καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση και Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και επενδύει στη δικτύωση, για να μεταφέρει το επιτυχημένο μοντέλο της και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014 αθλοθετήθηκε από τη ΔΕΗ.  

Το βραβείο Social Enterprise Start-Up 2014 απονεμήθηκε στην Κοιν. Συν. Επιχ. ROI CAT. Η ROI CAT είναι υπό σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιχνιδιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εστιάζοντας, αρχικά, στις ομάδες παιδιών με προβλήματα όρασης, ηλικίας 3 έως 18 ετών, δημιουργεί παιχνίδια τα οποία συμβάλουν στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη τους, και παράλληλα τους δίνουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά και χαρούμενα το χρόνο τους. Το βραβείο Social Enterprise Start-Up 2014 αθλοθετήθηκε από την ΕΥΔΑΠ.  

Οι επτά βραβευθείσες εταιρείες θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ καθώς επίσης και μία σειρά από υπηρεσίες οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Πιο συγκεκριμένα το British Council Greece προσφέρει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο που σκοπό έχει να βοηθήσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της επιχείρησής τους. Συμπληρωματικά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, προσφέρει υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης, πρόσβασης σε εργαλεία χρηματοδότησης, πρόσβασης σε διεθνείς αγορές κ.ά.  

Επιπρόσθετα, η εταιρεία ΙΑΠΕΤΟΣ ΑΕ  προσφέρει στους Νικητές των Βραβείων Social Enterprise of the Year 2014 και Community Impact Award 2014, δωρεάν, την ανάπτυξη συστήματος ποιότητας κατά ISO 9001:2008, ενώ η εταιρεία EQA HELLAS προσφέρει δωρεάν την πιστοποίηση των δύο κοινωνικών επιχειρήσεων κατά το συγκεκριμένο πρότυπο. Η πιστοποίηση κατά ISO 9001:2008 θα ωφελήσει σημαντικά την εσωτερική οργάνωση της κοινωνικής επιχείρησης και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Τα Βραβεία φιλοτέχνησε η διεθνούς φήμης γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση.  

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 58 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 42 από υφιστάμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και οι 16 από υπό σύσταση κοινωνικές επιχειρήσεις. Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των συμμετοχών, αλλά κυρίως το υψηλό επίπεδο όλων των αιτήσεων, αποδεικνύει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν φορείς της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, αξιοποιώντας αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε  την ιστοσελίδα www.social-business-awards.gr.  

Το ΕΚΤ υποστηρίζει τον θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει τον θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που μπορεί να παρέχει τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό:

  • παρέχει επιχειρηματική καθοδήγηση από έμπειρους συνεργάτες και καταξιωμένα στελέχη μέσω του δικτύου Enterprise Europe Network (Business Coaching) στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό των βραβείων κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  • παρέχει προσωποποιημένη ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για τα οποία το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (Horizon 2020, COSME)

  • παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης της καινοτομίας και πρόσβασης σε διεθνή δίκτυα κοινωνικής καινοτομίας

  • διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή κοινωνικών επιχειρήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία σε συνεργασία με το Kingston University Higher Education Corporation (KU) και το London Chamber Of Commerce And Industry

  • παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης για τη διαχείριση της καινοτομίας και την κατοχύρωση πατέντας ή εμπορικού σήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  • παρέχει ανατροφοδότηση για θέματα που αφορούν πολιτικές ή εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

  • παρέχει πρόσβαση σε διεθνείς ή εθνικές βάσεις δεδομένων σχετικές με ανοικτές τεχνολογίες, ανοικτό λογισμικό και ανοικτό περιεχόμενο.

Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αφορά τη χαρτογράφηση της κοινωνικής καινοτομίας της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.  

Το Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς"
Η τελετή απονομής των Βραβείων, πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα "Επιχειρώντας Αλλιώς" (www.social-business-conference.gr) το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 1.000 ατόμων. Θέμα του συνεδρίου ήταν οι Τάσεις, οι Ευκαιρίες και οι Προκλήσεις για την Ανάπτυξη Βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.  

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ακαδημαϊκοί, λήπτες αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες, επενδυτές και κοινωνικοί επιχειρηματίες, αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν καλές πρακτικές για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Το Συνέδριο πλαισιώθηκε από Παράλληλο Πρόγραμμα, με τρία θεματικά workshops σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.  

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, κ. Luis Pareras Director του Healthequity, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και από την πλευρά του επενδυτή έχοντας εξετάσει χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, παρουσίασε στο κοινό τα κρίσιμα "κρυφά" σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσει σημασία μία κοινωνική επιχείρηση που αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης.  

Χορηγοί του Συνεδρίου και των Βραβείων Social Business Excellence Awards ήταν η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού/ΕΟΤ,  τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ATHEXGroup / Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΒΙΑΝΕΞ AE, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς /OΛΠ AE, η SANOFI, η  Interamerican, η ΔΕΠΑ, η Coco-Mat ,η ΕQA Hellas, η  ΙΑΠΕΤΟΣ, η Greek Geeks, η Run Communications, το Δικηγορικό Γραφείο Μπρούστας και Συνεργάτες, η Basement Productions, η Mentoring ΑΕ και η Hytra. Xορηγοί Eπικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν οι: NEPIT, Novalifε, Εφημερίδα Καθημερινή, Newsbomb.gr, Global Sustain, epixeiro.gr.  

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο
Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας - Social Business Excellence Awards  2014
http://www.social-business-awards.gr  

2ο Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς"
http://www.social-business-conference.gr    

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr | http://web.ekt.gr    

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης  
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (
www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα.   

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικούς ρόλους, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενισχύει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διασφαλίζει πρόσβαση στους χρήστες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Το ΕΚΤ λειτουργεί ως επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.  

Με εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία, το ΕΚΤ διακρίνεται για την εξωστρέφεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.   

Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.  

Enterprise Europe Network - Hellas
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.  

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.  

 

 
 
Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας - Social Business Excellence Awards  2014  
2ο Συνέδριο "Επιχειρώντας Αλλιώς"
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+