National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Euroscience Mediterranean Event 2009 και στο Athens Digital Week

Εκδηλώσεις για επιστήμη, τεχνολογία και ψηφιακό περιεχόμενο στην Τεχνόπολη (14-19 Οκτωβρίου)

13/10/2009

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις για την επιστήμη, την τεχνολογία και το ψηφιακό περιεχόμενο υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Πρόκειται για το διεθνές συνέδριο Euroscience Mediterranean Event 2009 (15-19 Οκτωβρίου) και το φεστιβάλ ψηφιακών τεχνολογιών Athens Digital Week (14-18 Οκτωβρίου), που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Το ΕΚΤ συμμετέχει στις δύο εκδηλώσεις με ομιλίες και περίπτερο στον εκθεσιακό χώρο.

Πρωτοπορώντας στην εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών για ανάπτυξη και ελεύθερη διάθεση επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, το ΕΚΤ (www.ekt.gr) αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια Εθνικές Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση (Αποθετήρια και Ηλεκτρονικά Περιοδικά). Σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Web 2.0 και των κοινωνικών δικτύων, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να (συν)δημιουργούν, να αναζητούν και να ανταλλάσσουν περιεχόμενο, πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ.

Στο περίπτερο του ΕΚΤ, οι επισκέπτες των εκδηλώσεων θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, καθώς και για υπηρεσίες και εργαλεία, όπως: Ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού, Υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης, Εργαλεία οργάνωσης περιεχομένου (ΑΒΕΚΤ, Dewey, Θησαυρός Ελληνικών Όρων), Υπηρεσίες υποστήριξης των ερευνητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, Υπηρεσίες αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και σύνδεσης έρευνας και παραγωγής.

Η εκδήλωση Euroscience Mediterranean Event 2009 (www.esme2009.org) παρέχει μια πλατφόρμα για διάλογο σχετικά με τον ρόλο των επιστημών στην κοινωνία και την επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης επιστημόνων, ερευνητών και κυβερνητικών στελεχών από όλη την Ευρώπη. Εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική ανάπτυξη της μεσογειακής ζώνης, στις καλές πρακτικές και τις μελλοντικές ευκαιρίες. Οι ομιλίες των επιστημόνων θα καλύψουν μια ευρεία θεματολογία όπως: κλιματικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές, διατροφή & υγεία, νέοι ιοί, επιστήμη & καινοτομία, επικοινωνία της επιστήμης, οπτικοακουστικές επιστήμες & μαθηματικά.

Εκτός του κεντρικού συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, σεμινάρια, έκθεση επιστημονικών φορέων και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις για την εκπαίδευση & την αγορά εργασίας και την επικοινωνία της επιστήμης. Στελέχη του ΕΚΤ θα συμμετέχουν στο ESME 2009, παρουσιάζοντας δράσεις και δίκτυα για την πληροφόρηση και υποστήριξη των ερευνητών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΕSME 2009 (ώρες: 9.00-18.00) διοργανώνεται από το Ελληνικό Περιφερειακό Τμήμα Euroscience, υπό την αιγίδα της Euroscience, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας).

Το Φεστιβάλ Τεχνολογίας "Athens Digital Week" (www.athensdigitalweek.org) πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με κεντρικό άξονα τις πρακτικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής. Οι τελευταίες εξελίξεις της ψηφιακής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης θα παρουσιαστούν σε μια πολυδιάστατη έκθεση, με διαδραστικές εκδηλώσεις σε 9 θεματικά περιοχές: Gaming (νέα παιχνίδια, παλιές κονσόλες και παιχνιδομηχανές, διαγωνισμοί), Robotics (ρομπότ, εξομοιωτές πτήσεων), Modding (ψύξη με υγρό άζωτο από διεθνούς φήμης Έλληνες modders, Overclocking, δημιουργία πρωτότυπων μηχανών), Space (παρατήρηση του ηλιακού συστήματος μέσω οθονών Celestia, έκθεση φωτογραφίας, κουίζ και πρωτότυπα παιχνίδια), Digital Music (ψηφιακές κονσόλες, υπολογιστές και μηχανήματα για σύνθεση/ακρόαση μουσικής), Open Source (θέματα ελεύθερου λογισμικού), Visual Art (Ψηφιακή ζωγραφική και Graffiti), Social Networking (εκδηλώσεις μέσω twitter, facebook, social camps), Telecom (περιεχόμενο για εργασία ή διασκέδαση, ασύρματο κινητό Internet, εφαρμογές PDA).

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων (ραδιοφωνικός σταθμός "Αθήνα 9,84", Τεχνόπολις, ΔΑΕΜ, Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρες λειτουργίας: 12.00-24.00). Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

 

 
Euroscience Mediterranean Event 2009
Athens Digital Week

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:14/10/2009