National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Athens Digital Week

Εκδήλωση για το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κοινωνία της Γνώσης στις 17 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολις

07-10-2008

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) συμμετέχει ως υποστηρικτής στο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνολογιών Athens Digital Week που πραγματοποιείται από 13 έως 19 Οκτωβρίου, και διοργανώνει εκδήλωση για το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κοινωνία της Γνώσης, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου (10.00-11.30) στην Τεχνόπολις στο Γκάζι (ενότητα Talk Zone).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι προηγμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο - στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ - καθώς και το δωρεάν ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στο πλαίσιο της ενότητας "Πλούσιο περιεχόμενο και υπερυψηλές ταχύτητες στη υπηρεσία της έρευνας και της ανάπτυξης", εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα μιλήσουν για:

  • Το Wi-Fi HotSpot στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ): Χώρος συνάντησης και εργασίας για επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές To ασύρματο δίκτυο του ΕΙΕ (www.broadbandcity.gr), το τέταρτο σημείο δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο στο κέντρο της Αθήνας (μετά το Σύνταγμα, το Θησείο και την πλατεία Κοτζιά), λειτουργεί όλη την ημέρα και καλύπτει το ισόγειο του ΕΙΕ, όπου βρίσκονται η Βιβλιοθήκη Επιστήμης & Τεχνολογίας "Κ.Θ. Δημαράς" και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Από τον Μάιο του 2007 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.300 ασύρματες συνδέσεις, με συνεχώς αυξανόμενη τάση, ενώ εκατοντάδες μαθητές και στελέχη επιχειρήσεων έχουν παρακολουθήσει ενημερωτικά σεμινάρια.
     
  • Ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες για τους πολίτες της Αθήνας Η ανοικτή διάθεση επιστημονικού περιεχομένου μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, και η παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών επιστημονικής πληροφόρησης (αναζήτηση βιβλιογραφικών αναφορών και citation index, παραγγελία επιστημονικών δημοσιευμάτων πλήρους κειμένου, κ.ά.) καλύπτουν τις ανάγκες πληροφόρησης της ερευνητικής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, με 22 θέσεις εργασίας και χρήση "έξυπνων καρτών" το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ εξασφαλίζει στους επισκέπτες πρόσβαση στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (περισσότερα από 22.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, 3.500 ηλεκτρονικά βιβλία, 80 ελληνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, ψηφιοποιημένες συλλογές) και σε μεγάλο αριθμό υπηρεσιών.
     
  • Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Υποδομές για επιστήμονες/ερευνητές με βάση ανοικτό λογισμικό Το ΕΚΤ αναπτύσσει εθνικές υποδομές ανοικτής πρόσβασης: το Αποθετήριο "Ήλιος" του ΕΙΕ, Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού και η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά σε μια ενιαία πύλη, όλες οι πληροφορίες για την ανοικτή πρόσβαση, τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το Athens Digital Week διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στους τομείς των νέων τεχνολογιών, ευρεσιτεχνίας, ψυχαγωγίας, δημιουργίας και ψηφιακού πολιτισμού. Η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα μεταμορφωθεί από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου σε μία διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής. Παράλληλα, από 13 έως 19 Οκτωβρίου, η Πλατεία Συντάγματος θα είναι το σημείο αναφοράς του Athens Digital Week με ειδικά happenings και διαδραστικές παρουσιάσεις για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ενημέρωση για την ψηφιακή Ελλάδα.

Το Αthens Digital Week τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.


 

 

 
Athens Digital Week
Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο του ΕΙΕ
openaccess.gr

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:10/10/2008