National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
Διεθνές συνέδριο και έκθεση φωτογραφίας για τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος

Στην Αθήνα, 10-11 Ιουνίου, το 5ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

28-05-2008

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα "Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος" θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Ιουνίου 2008, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Παράλληλα το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Όραμα Βιβλιοθήκης" από τις 9 έως τις 22 Ιουνίου στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο Συνέδριο, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες τάσεις στην αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών, με σκοπό οι βιβλιοθήκες να αποτελούν ένα κατάλληλο και σύγχρονο περιβάλλον που θα διευκολύνει και προσελκύει περισσότερους χρήστες.

Ομιλητές από Ισπανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ελλάδα θα καλύψουν τα ακόλουθα πεδία: α) Αρχιτεκτονική βιβλιοθηκών (οικολογικά κτήρια, εσωτερική διακόσμηση, διατήρηση κτηρίων, προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρίες), β) Στρατηγικός σχεδιασμός (πρότυπα, προγράμματα για την οικοδόμηση/ανακαίνιση της βιβλιοθήκης), γ) Ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στη διαδικασία σχεδιασμού (συνεργασία αρχιτέκτονα-βιβλιοθηκονόμου, σχεδιασμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, ο ρόλος της τεχνολογίας), δ) Οι βιβλιοθήκες ως χώροι κάλυψης ποικίλων αναγκών της κοινότητας που υπηρετούν, ε) Χρηματοδότηση, στ) Βέλτιστες πρακτικές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Το συνέδριο αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα μετά την αναγγελία της κατασκευής της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ. Η έκθεση "Όραμα Βιβλιοθήκης" παρουσιάζει σε 23 παραδείγματα τις αρχιτεκτονικές ιδέες που αφορούν τις βιβλιοθήκες της ψηφιακής εποχής. Πρόκειται για βιβλιοθήκες που φιλοδοξούν να αποτελέσουν χώρους μάθησης και πληροφορίας, αλλά και χώρους συνάντησης, επικοινωνίας και έμπνευσης.

Η είσοδος για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 (ΕΙΕ, 19:30). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής διατίθενται στο δικτυακό τόπο της ΟΕΕΒ www.goethe.de/synergasia.

Σημειώνεται πως η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών οργανισμών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών, ιδιαίτερα των δημόσιων και δημοτικών, και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Περιλαμβάνει δε ως μέλη τους ακόλουθους οργανισμούς: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Ινστιτούτο Cervantes Αθηνών, Ινστιτούτα Goethe Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα η ΟΕΕΒ έχει πραγματοποιήσει τέσσερα διεθνή συνέδρια και σεμινάρια/εργαστήρια με ξένους επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα. Εκδίδει το τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό "Συνεργασία" με αρθρογραφία για τις βιβλιοθήκες.


 

 

 
Διεθνές Συνέδριο 2008: Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος (OEEB)
Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:11/06/2008