National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
Ημερίδες ΕΚΤ για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Μυτιλήνη

Πρώτη παρουσίαση του προγράμματος "Ερευνητικές Υποδομές" με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

15-03-2007

Οι νέες προκηρύξεις και οι δυνατότητες που προσφέρει στις ελληνικές ερευνητικές ομάδες το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ (2007-2013), το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και τεχνολογίας, παρουσιάζονται σε ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) από 20 έως 29 Μαρτίου 2007, σε Ιωάννινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ (www.ekt.gr/fp7), με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενικές Διευθύνσεις "Έρευνα" και "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας").

Οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του προγράμματος "Ερευνητικές Υποδομές", του αντίστοιχου "Οδικού Χάρτη" καθώς και του δικτύου "Living Labs Europe" θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαρτίου στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας) και στις 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace, αίθουσα Αριστοτέλης Ι). Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές", με προϋπολογισμό 1.715 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη βελτιστοποίηση της χρήσης και την αναβάθμιση των σημαντικότερων υποδομών έρευνας στην Ευρώπη. Kάποια παραδείγματα τέτοιων υποδομών είναι οι πηγές ακτινοβολίας, οι βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής και οι τράπεζες δεδομένων κοινωνικών επιστημών, τα παρατηρητήρια για τις περιβαλλοντικές επιστήμες, τα συστήματα απεικόνισης, οι "στείροι χώροι" ("clean rooms") για την ανάπτυξη νέων υλικών ή η νανοηλεκτρονική, οι ηλεκτρονικές υποδομές επεξεργασίας δεδομένων και επικοινωνίας, καθώς και τα τηλεσκόπια.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στις εκδηλώσεις είναι υψηλόβαθμα στελέχη από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως οι: Δρ Χρήστος Βασιλάκος (Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, Εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Forum για τις Ερευνητικές Υποδομές), Δρ Robert Jan Smits (Διευθυντής, Γ.Δ. "Έρευνα", ΕΕ), Δρ Χρήστος Προφίλης, (Τομέας "Ερευνητικές Υποδομές", Γ.Δ. "Έρευνα", ΕΕ), Δρ Κυριάκος Μπαξεβανίδης (Τομέας GEANT και e-Υποδομές, Γ.Δ. "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας", ΕΕ) και Δρ Α. Κτενάς (Γ.Δ. "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας", ΕΕ). Την εκδήλωση στην Αθήνα θα χαιρετήσει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς, και στη Θεσσαλονίκη ο κ. Νίκος Βακάλης, Ευρωβουλευτής και Μέλος Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έγκαιρης ενημέρωσης και υποστήριξης της ερευνητικής κοινότητας όλης της χώρας, το ΕΚΤ διοργανώνει ημερίδες για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο στις 20 Μαρτίου στα Ιωάννινα (Αμφιθέατρο Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου) και στις 23 Μαρτίου στη Μυτιλήνη (Αίθουσα συνεδρίων Επιμελητηρίου Λέσβου)

Η εκδήλωση στα Ιωάννινα συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Επιτροπή Ερευνών, Γραφείο Διαμεσολάβησης) και το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Η εκδήλωση στη Μυτιλήνη συνδιοργανώνεται με το Γραφείο Διαμεσολάβησης της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κύριος ομιλητής των δύο ημερίδων είναι ο Δρ Χρ. Βασιλάκος από τη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, οποίος θα παρουσιάσει τα Ειδικά Προγράμματα του 7ου ΠΠ, τους κανόνες συμμετοχής και τα μέσα υλοποίησης. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα παρουσιάσουν τις δράσεις του Εθνικού Σημείου Επαφής για την ενημέρωση και υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής στο 7ο ΠΠ, καθώς και πρακτικές συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, την ανεύρεση εταίρων, τα συμβόλαια, κ.ά.

Το 7ο ΠΠ θα παρουσιαστεί και στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το ΕΚΤ με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά τη βασική και αναδυόμενη έρευνα, και τα προγράμματα "Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορίας", "Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες", "Ερευνητικές Υποδομές", "Περιφέρειες της Γνώσης" και "Ερευνητικό Δυναμικό".

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής για όλες τις ημερίδες είναι διαθέσιμα στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ (http://www.ekt.gr/fp7). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 - 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Το ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά την έρευνα αιχμής, το Ειδικό Πρόγραμμα "Συνεργασία" (θεματικές περιοχές: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το Ειδικό Πρόγραμμα "Ικανότητες" (θεματικές περιοχές: Ερευνητικές Υποδομές, Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό Δυναμικό, Συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας).

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος, εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ
Γραφείο Υποστήριξης
κα Γεωργία Μαζιώτη
Tηλ.: 210 7273925
E-mail: fp7@ekt.gr

 

 

 
Εκδηλώσεις ΕΚΤ
Πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" (CORDIS)
Πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" (EKT)

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:23/04/2007