National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Hμερίδες ΕΚΤ για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας στην Αθήνα

Παρουσίαση του προγράμματος "Ιδέες" με τη συμμετοχή
του καθ. Φ. Καφάτου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας,
και του προγράμματος "Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών"

12-01-2007

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, διοργανώνει στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) ημερίδες παρουσίασης των νέων προκηρύξεων και των ευκαιριών που προσφέρει το πρόγραμμα στην ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα. Ειδικότερα την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007 θα παρουσιαστεί το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά την έρευνα αιχμής, ενώ την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007 θα παρουσιαστεί η θεματική περιοχή "Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών" (Ειδικό πρόγραμμα "Συνεργασία").

Στόχος των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η έγκαιρη πληροφόρηση των ελληνικών φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, βασικό μέσο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής έρευνας.

Στην εκδήλωση για το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" στις 18 Ιανουαρίου, o καθηγητής Φώτης Καφάτος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, θα παρουσιάσει το ρόλο και τις δράσεις του Συμβουλίου, καθώς και το πρόγραμμα εργασίας και την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης.

Το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες", με προϋπολογισμό 7.510 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και στοχεύει στην ενίσχυση της αριστείας στην έρευνα αιχμής στην Ευρώπη. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιείται στα όρια μεταξύ διαφόρων επιστημών και η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην "πρώτη γραμμή" της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Στην εκδήλωση για τη θεματική περιοχή "Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT)", συνολικού προϋπολογισμού 9.050 εκατ. ευρώ, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας & Μέσα Επικοινωνίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα εργασίας, την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, καθώς και τους κανόνες συμμετοχής και τα οικονομικά θέματα του 7ου ΠΠ. Επίσης θα παρουσιαστεί η Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία ARTEMIS (Αdvanced Research & Technology for EMbedded Intelligence and Systems) η οποία ξεκινάει στις αρχές του 2007 και θα κατευθύνει την ευρωπαϊκή έρευνα σε ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών, τα οποία καθίστανται διαρκώς περισσότερο απαραίτητα σε πολλούς νευραλγικούς τομείς της βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για υποβολή ερωτήσεων και συζήτηση με τον καθηγητή Φώτη Καφάτο και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής για τις δύο ημερίδες είναι διαθέσιμα στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ (http://www.ekt.gr/fp7). Η είσοδος στις εκδηλώσεις, οι οποίες θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΚΤ, είναι ελεύθερη.

Υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 - 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Το ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά την έρευνα αιχμής, το Ειδικό Πρόγραμμα "Συνεργασία" (θεματικές περιοχές: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το Ειδικό Πρόγραμμα "Ικανότητες" (θεματικές περιοχές: Ερευνητικές Υποδομές, Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό Δυναμικό, Συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας).

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος, εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ
Γραφείο Υποστήριξης
κα Γεωργία Μαζιώτη
Tηλ.: 210 7273925
E-mail: fp7@ekt.gr

 

 

 
Εκδήλωση για το Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες¨"
Εκδήλωση για το πρόγραμμα "Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών"

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:29/01/2007