National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Εγκαινιάστηκε το νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ

Ένας σύγχρονος χώρος πρόσβασης στην παγκόσμια επιστημονική γνώση

19-12-2006

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων λειτουργίας του, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) εγκαινίασε το νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του. Η εκδήλωση "Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ΕΚΤ: Ανοικτή Πύλη στην Παγκόσμια Γνώση" πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλά και της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων Δρ. Ε. Κεφαλληναίου.

"Η συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας του ΕΚΤ με την παρουσίαση εξελιγμένων υπηρεσιών προς το κοινό αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις υιοθετούνται για την αναβάθμιση του τρόπου πρόσβασης στη γνώση" υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για πρόσβαση σε πραγματικά χρήσιμες, αξιολογημένες και σωστά κατηγοριοποιημένες πληροφορίες, κατεύθυνση προς την οποία συμβάλλει καθοριστικά το ΕΚΤ με τις υπηρεσίες που παρέχει στην ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ έχει επιτελέσει σημαντικότατο έργο ως προς τη διαδικασία αποθήκευσης και διάδοσης της επιστημονικής πληροφορίας. Τόνισε δε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τέτοιες προσπάθειες που έχουν στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας.

Σε χαιρετισμό της η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ Δρ Ευγενία Κεφαλληναίου υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ είναι ο δημιουργός και λειτουργός μιας από τις σημαντικότερες ψηφιακές βιβλιοθήκες της χώρας, η οποία παρέχει πρόσβαση από καταλόγους βιβλιοθηκών έως και εξειδικευμένη επιστημονική πληροφορία, καθώς και στο πλήρες κείμενο ερευνητικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθ. Δημήτριος Κυριακίδης αναφέρθηκε στις δράσεις αναβάθμισης του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου του ΕΚΤ, οι οποίες έχουν στόχο να προσελκύσουν ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και στελέχη επιχειρήσεων σε ένα σύγχρονο χώρο που προσφέρει τη δυνατότητα περιήγησης στην παγκόσμια γνώση. Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ. Καραϊσκάκης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΤ, αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του Κέντρου σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, που το έχουν κατατάξει στους κορυφαίους οργανισμούς πληροφόρησης και τεκμηρίωσης στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην ομιλία του, ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας παρουσίασε τις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία και προσδιόρισε τη μελλοντική πορεία του ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια. "Όραμα του ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση πρότυπων υποδομών που θα του επιτρέπουν να συντηρεί και να αυξάνει το ψηφιακό απόθεμα Επιστήμης και Τεχνολογίας στη χώρα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας". Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ε Μπούμπουκας, προγραμματίζεται η λειτουργία, και στην Ελλάδα, ηλεκτρονικού αποθετηρίου ανοικτής πρόσβασης για ψηφιακό περιεχόμενο Επιστήμης & Τεχνολογίας, καθώς και η έκδοση διεθνών ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης.

Για την πανεπιστημιακή τεχνολογική εκπαίδευση μίλησε ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γεώργιος Πενέλης, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ΕΚΤ.

Το "Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ανοικτής πρόσβασης" και τις δυνατότητες που παρέχει στην ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα παρουσίασε η Προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενότητες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.

Ακολούθησε περιήγηση στο νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πολύ μεγάλο όγκο περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας που περιλαμβάνει η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, καθώς και για τις εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης που επιτρέπουν την ανάκτηση βιβλιογραφικών αναφορών, citation index και την εξασφάλιση των πλήρων κειμένων επιστημονικών δημοσιευμάτων.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο ΕΚΤ

Σε ένα σύγχρονο διαλειτουργικό περιβάλλον, με 22 θέσεις εργασίας και χρήση "έξυπνων καρτών" τις οποίες ο χρήστης αποκτά με μικρό κόστος, το νέο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο εξασφαλίζει στους επισκέπτες πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ, και ειδικότερα σε:
- Περισσότερους από 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με δυνατότητα για θεματική αναζήτηση, περιήγηση και ανάκτηση πλήρους κειμένου
- 3.000 ηλεκτρονικά βιβλία και σειρές βιβλίων σε μεγάλο εύρος επιστη΅ονικών το΅έων
- 54 διεθνείς βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες με δυνατότητα για θεματική αναζήτηση, ανάκτηση βιβλιογραφικών αναφορών και citation index
- 27 ελληνικές βάσεις δεδο΅ένων για την επιστή΅η και την τεχνολογία
- Ψηφιοποιημένες ελληνικές συλλογές (Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών με περισσότερες από 13.500 διατριβές πλήρους κειμένου, Δημοσιεύματα της Ακαδημίας Αθηνών, τεκμήρια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ: 11 συλλογές των ανθρωπιστικών ινστιτούτων του ΕΙΕ, Συλλογές νομισμάτων, εικονική αναπαράσταση της Ζωφόρου του Παρθενώνα, κ.ά.)
- Ειδικές θεματικές συλλογές με πληροφοριακό υλικό (βιβλιογραφίες, μελέτες, πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά, κ.ά.) σε τομείς αιχμής της Κοινωνίας της Πληροφορίας
- Επιλεγμένες πηγές στο Διαδίκτυο σε διάφορους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας.

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι εγκατεστημένο σε ένα φιλικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη γνωστή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας "Κ.Θ. Δημαράς" στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι ανοικτό από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα εκτυπώσεων και αποθήκευσης της πληροφορίας. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί και κλασικό Αναγνωστήριο, ένας χώρος μελέτης και χρήσης του έντυπου υλικού, με φωτοτυπικά μηχανήματα για αναπαραγωγή αντιγράφων από το διαθέσιμο επιστημονικό περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ισόγειο χώρο του ΕΙΕ λειτουργεί ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, το οποίο εξασφαλίζει τη δημόσια πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών, φωτογραφίες από την εκδήλωση και ενημερωτικό υλικό για το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (www.ekt.gr).

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: 25 χρόνια πρόσβαση στη γνώση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και άρτιες τεχνολογικές υποδομές, το ΕΚΤ εστιάζει τις δραστηριότητές του στη διαχείριση και οργάνωση ψηφιακού περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο διαθέτει μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες για το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μονάδα Υπηρεσιών Επιστημονικής Πληροφόρησης
Tηλ.: 210 7273939,
Fax: 210 7252223
E-mail: helpdesk@ekt.gr
http://www.ekt.gr
 

 

 
Εκδήλωση
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:20/12/2006