National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Ώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας 

Δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε επτά χώρες της Μεσογείου 

14-02-2006

Nέες δυνατότητες συμμετοχής στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρονται πλέον στη μεσογειακή επιστημονική κοινότητα, χάρη στα έργα Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2. Επίτευγμα των δύο έργων, που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), είναι η δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης σε επτά χώρες της Μεσογείου εκτός ΕΕ. Τα Κέντρα αυτά λειτουργούν ως εθνικές υποδομές για την υποστήριξη των ερευνητικών φορέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξοικείωση των φορέων κάθε χώρας με τους θεσμούς και τις διαδικασίες της ΕΕ.

Ο κύριος στόχος των έργων Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2 (www.euromedanet.gr) είναι το άνοιγμα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στη Μεσόγειο. Στα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Ειδικά μέτρα υποστήριξης της διεθνούς συνεργασίας - INCO" του 6ου ΠΠ, συμμετέχουν δημόσιοι οργανισμοί από Αίγυπτο, Αλγερία, Ιορδανία, Λίβανο, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία, όπου και δημιουργούνται τα Κέντρα Πληροφόρησης, καθώς και από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία, για μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

Τα Κέντρα Πληροφόρησης λειτουργούν σε κάθε χώρα ως μηχανισμός ενημέρωσης και υποστήριξης των ερευνητικών φορέων για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες συμμετοχής τους ως εταίροι ή συντονιστές σε κοινοπραξίες ευρωπαϊκών έργων, που χρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα Πλαίσιo για την έρευνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Μπούμπουκα, Διευθυντή του ΕΚΤ, "Προτεραιότητα για το ΕΚΤ, ως συντονιστής των έργων, είναι τόσο η μεταφορά της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτει στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και η συγκρότηση ενός ισχυρού ανθρώπινου δικτύου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων."  

Σημειώνεται ότι ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΤ στα παραπάνω έργα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εθνικών πρωτοβουλιών και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το ΕΚΤ συμμετέχει σε εννέα ευρωπαϊκά έργα για ερευνητικές συνεργασίες και δικτύωση σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο (Νέα Ανεξάρτητα Κράτη).

Δράσεις των έργων Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2 

Οι κύριες δράσεις των δύο έργων αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης (αντίστοιχων των Εθνικών Σημείων Επαφής που λειτουργούν στα κράτη μέλη της ΕΕ για τα Προγράμματα Πλαίσιο για την έρευνα), τη χαρτογράφηση της ερευνητικής και τεχνολογικής υποδομής στις χώρες της Μεσογείου, το σχεδιασμό και την παραγωγή πληροφοριακού υλικού και την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού.

Η εναρκτήρια συνάντηση των έργων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 2004. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια για την εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Πληροφόρησης των μεσογειακών χωρών, σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Στη συνέχεια καταγράφηκαν οι φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε καθεμία από τις επτά μεσογειακές χώρες. Επίσης, κάθε Κέντρο Πληροφόρησης έχει αναπτύξει το δικό του δικτυακό τόπο για το 6ο ΠΠ, προσανατολισμένο στις ανάγκες της τοπικής επιστημονικής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των έργων Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2006 αντίστοιχα, τα Κέντρα Πληροφόρησης θα χρηματοδοτούνται και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της αρμόδιας εθνικής αρχής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

 

 

 

 
Έργα Euro-MEDANet και Euro-MEDANet2

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:15/02/2006