National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας
και Διαχείρισης Κοινωνικών Δεδομένων

Μια ερευνητική υποδομή για τις κοινωνικές επιστήμες

03-11-2005

Οι θεματικές βάσεις και η λειτουργία του Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενός σημαντικού έργου για την υποστήριξη της δευτερογενούς ανάλυσης και της συγκριτικής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΚΚΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στην Αθήνα, την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2005.

Η εκδήλωση αφορούσε τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" που υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ. Ο κόμβος, ο οποίος λειτουργεί στη διεύθυνση http://www.gsdb.gr/komvos/gr/, απευθύνεται σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, δημοσιογράφους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, κ.ά. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο που αποτελείται από ψηφιακό περιεχόμενο (δεδομένα, μεταδεδομένα, επιχειρησιακές πληροφορίες, κ.λπ.) για συγκεκριμένες θεματικές περιοχές και από εργαλεία λογισμικού που επιτρέπουν την οργάνωση του περιεχομένου σε θεματικές βάσεις δεδομένων.

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ιωάννης Τσουκαλάς υπογράμμισε τη συμβολή του ΕΚΚΕ στην κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα και στην εκπόνηση σημαντικών μελετών. Αναφερόμενος στην ανάγκη διάθεσης επεξεργασμένων στοιχείων, απαραίτητων για την άσκηση δημόσιας πολιτικής, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ΓΓΕΤ στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες όπως αυτή για τη δημιουργία του Κόμβου.

Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Διευθυντής του ΕΚΚΕ, υπογράμμισε πως ο Κόμβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ερευνητικά έργα του ΕΚΚΕ και, ως υποσύστημα της Ελληνικής Τράπεζας Κοινωνικών Δεδομένων, εντάσσεται ήδη στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ερευνητικών υποδομών του CESSDA (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Αρχείων Δεδομένων των Κοινωνικών Επιστημών). Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη στήριξη της δευτερογενούς ανάλυσης και της συγκριτικής έρευνας για ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα της χώρας, η δημιουργία μιας πρώτης συσσώρευσης δεδομένων, καθώς και η προώθηση της συλλογικής εργασίας στο πεδίο της εμπειρικής έρευνας.

Στη χρησιμότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων και στην ανάγκη ανοιχτής πρόσβασης των πολιτών σε αρχεία αναφέρθηκε ο κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, Διευθυντής του ΕΚΤ. Υπογράμμισε, δε, πως ο Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας αναπτύχθηκε έγκαιρα από το ΕΚΚΕ, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις της πληροφόρησης, και με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Κάλλας, υπεύθυνος του έργου, παρουσίασε τις κύριες λειτουργίες του Κόμβου: την οργάνωση του εμπειρικού υλικού σε θεματικές βάσεις, την αναβαθμισμένη αναζήτηση δεδομένων και πληροφοριών, την εκ των υστέρων ομοιογενοποίηση των ερευνών, την υποστήριξη της δευτερογενούς ανάλυσης, τον ποιοτικό έλεγχο, τη συμπληρωματική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό νέων ερευνών.

Ακολούθησαν αναλυτικές παρουσιάσεις των υποέργων του Κόμβου από τους ερευνητές του ΕΚΚΕ και παράλληλες συνεδρίες με on-line παρουσίαση των θεματικών βάσεων και της λειτουργίας του Κόμβου, στο περιβάλλον του οποίου αναπτύσσονται οι θεματικές βάσεις.

Στο απογευματινό στρογγυλό τραπέζι, εκπρόσωποι φορέων της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και οργανισμών που εμπλέκονται σε ζητήματα χρήσης και διάθεσης κοινωνικών δεδομένων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών από την ερευνητική κοινότητα.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών φορέων για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών υποδομών. Στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων αλλά και η πληροφόρηση για τις διαθέσιμες μελέτες και έρευνες σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, οι ερευνητικές υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση φοιτητών και νέων επιστημόνων στην εμπειρική έρευνα.

Το έργο "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Oικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" συγχρηματοδοτείται κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2005-11-01), καθώς και στην ιστοσελίδα του Κόμβου του ΕΚΚΕ (http://www.gsdb.gr/komvos/gr/, ενότητα: Παρουσιάσεις - Βοηθητικά Κείμενα).

 

 

 
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 
Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-
Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:03/11/2005