National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Ημερίδα "Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας:
μία Ερευνητική Υποδομή για τις Κοινωνικές Επιστήμες"

25-10-2005

Ημερίδα με θέμα "Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας: μία Ερευνητική Υποδομή για τις Κοινωνικές Επιστήμες" διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στην Αθήνα, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2005 (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, 09.30-17.30).

Η εκδήλωση αφορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" που υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ. Ο Κόμβος είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο από ψηφιακό περιεχόμενο (δεδομένα, μεταδεδομένα, επιχειρησιακές πληροφορίες κ.λπ.) σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές και από εργαλεία λογισμικού που επιτρέπουν την οργάνωση του περιεχομένου σε θεματικές βάσεις δεδομένων.

Με τη δημιουργία του Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας (ΚΔΕ), η Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων του ΕΚΚΕ (http://www.gsdb.gr) αξιοποιείται όχι μόνο για τη συσσώρευση και διάχυση πρωτογενών δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και για την παραγωγή, συσσώρευση και διάχυση δευτερογενών δεδομένων και δεικτών. Ο ΚΔΕ αφενός εξυπηρετεί την ερευνητική κοινότητα παρέχοντας "πρώτη ύλη" (δεδομένα) και μέσα παραγωγής (εργαλεία και μεθόδους) για την παραγωγή δευτερογενών δεδομένων, και αφετέρου εξασφαλίζει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους φορείς ή πολίτες για δευτερογενή δεδομένα.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το έργο και η συμβολή του ΚΔΕ στη συγκριτική κοινωνική έρευνα. Θα ακολουθήσουν παράλληλες συνεδρίες με on-line παρουσίαση των θεματικών βάσεων και της λειτουργίας του Κόμβου, στο περιβάλλον του οποίου αναπτύσσονται οι θεματικές βάσεις.

Tα ερευνητικά αντικείμενα των θεματικών βάσεων που θα παρουσιαστούν, συγκροτούνται από δεδομένα και πληροφορίες που πραγματεύονται: α) διαχείριση δεδομένων απογραφών 1991-2001 της ΕΣΥΕ και δημιουργία τυπολογιών και εργαλείων μελέτης της κοινωνικο-οικονομικής διαστρωμάτωσης και του χωρικού διαχωρισμού, β) επεξεργασία των δεδομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βάθος χρόνου, γ) κοινωνική συνοχή και εγκληματικότητα, δ) όψεις της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, ε) πολιτική και πολιτικοί θεσμοί, στ) πηγές για τη μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης, ζ) σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

Στο απογευματινό στρογγυλό τραπέζι, με θέμα την αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών από την ερευνητική κοινότητα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και οργανισμών που εμπλέκονται σε ζητήματα χρήσης και διάθεσης κοινωνικών δεδομένων.

Το έργο "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Oικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" συγχρηματοδοτήθηκε κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", Γ΄ΚΠΣ 2000-2006.

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής για την εκδήλωση είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr).

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Γεωργία Τζένου
τηλ.: 210 7273965
fax: 210 7246824
e-mail: tzenou@ekt.gr

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE)
Δήμητρα Κονδύλη
τηλ.: 210 7491653
fax: 210 7489803
e-mail: dkondyli@ekke.gr
 

 

 
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 
Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-
Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:27/10/2005