National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Ανακοινώθηκε η πρώτη πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος eContentplus για ψηφιακό περιεχόμενο

29-09-2005

Την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το νέο πρόγραμμα eContentplus που αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 26,6 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία είναι η 24η Νοεμβρίου 2005.

Το πρόγραμμα eContentplus (http://www.ekt.gr/econtentplus) στοχεύει στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού χώρου ψηφιακού περιεχομένου και στην καθιέρωση διευρωπαϊκών υπηρεσιών, ξεπερνώντας εμπόδια που αφορούν τα πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και τις διαφορετικές πρακτικές που εφαρμόζουν σήμερα οι δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2008.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και εθνικό εκπρόσωπο του προγράμματος, Ευάγγελο Μπούμπουκα, το νέο αυτό πρόγραμμα προβλέπεται περισσότερο στοχευμένο, με δράσεις που αφορούν το συνδυασμό πληροφοριών από διαφορετικά συστήματα, ανεξάρτητα από τη μορφή, τη γλώσσα ή τη θέση τους. Το περιεχόμενο αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ευρυζωνική πρόσβαση και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την οικονομία.

Το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα eContentplus, διοργάνωσε ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος στις 8 Ιουλίου 2005, στην Αθήνα, με κύρια ομιλήτρια την κα Yolanda Arevalo - Torres, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γ.Δ. "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας"). Η κα Y. Arevalo - Torres τόνισε πως βασικοί παράγοντες για την επιτυχία μιας πρότασης είναι η ποιότητα και ποσότητα των δεδομένων που παρουσιάζονται σε ένα έργο, καθώς και η χρήση δεικτών για την αξιολόγηση της επιτυχίας της προτεινόμενης δράσης.

Η πρώτη πρόσκληση θα καλύψει τους τομείς: Γεωγραφικά δεδομένα (30% του προϋπολογισμού), Εκπαιδευτικό περιεχόμενο (25% του προϋπολογισμού), Πολιτισμικό και μαθησιακό περιεχόμενο (40% του προϋπολογισμού), Ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου (5% του προϋπολογισμού).

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα eContentplus αποτελεί μετεξέλιξη του προγράμματος eContent της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2001-2005) για την υποστήριξη της παραγωγής, της χρήσης και της διανομής ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα. Η συμμετοχή ελληνικών φορέων στο πρόγραμμα eContent ήταν τόσο επιτυχημένη που έφερε την Ελλάδα στην έκτη θέση όσον αφορά την ποσοστιαία χρηματοδότηση από την ΕΕ (στατιστικά στοιχεία τριών πρώτων προσκλήσεων).

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
E
θνικό Σημείο Επαφής για το eContentplus
Μαρία Κουτροκόη
Τηλ.: 210 7273917
Fax
: 210 7246824
E
-mail: mkoutr@ekt.gr
http://www.ekt.gr/econtentplus

 

 
eContentplus

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:29/09/2005