National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Επιτυχημένο πανευρωπαϊκό Forum επιχειρηματικών συναντήσεων
στη CEBIT 2005 με συνδιοργανωτή το ΕΚΤ

Ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα προωθούν καινοτόμες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με στόχο την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών

29-03-2005


Διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CeBIT 2005 στο Ανόβερο της Γερμανίας από τις 10 έως 16 Μαρτίου. Η εκδήλωση "IRC Future Match 2005" συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστή του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, και άλλα 17 κέντρα του ευρωπαϊκού δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη. Στελέχη από τον ευρωπαϊκό κλάδο της πληροφορικής και των επικοινωνιών πραγματοποίησαν προκαθορισμένες συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα της έκθεσης. Εκεί τους δόθηκε η δυνατότητα να προωθήσουν τις τεχνολογίες τους και να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με άλλους φορείς, μέσω κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Επίσης, είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο θεματικών ημερίδων, να ανταλλάξουν απόψεις και να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου (ανάπτυξη προϊόντων, κοινή έρευνα, βιομηχανική παραγωγή, συμφωνίες εκχώρησης αδειών χρήσης, κ.λπ.).

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι συμμετείχαν 581 ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς από 30 χώρες. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις, ενώ προωθήθηκαν 718 τεχνολογίες (προσφορές/ζητήσεις). Όσα στελέχη επιχειρήσεων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο Forum είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσία των ελληνικών φορέων, καθώς συμμετείχαν 28 επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα που πραγματοποίησαν περισσότερες από 130 επιχειρηματικές συναντήσεις. Αριθμοί που δείχνουν τις έντονες τάσεις επιχειρηματικής εξωστρέφειας των φορέων που απαρτίζουν τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Ο υπεύθυνος για την ελληνική αποστολή στη CEBIT Kώστας Καραμάνης, στέλεχος του ΕΚΤ και ενεργό μέλος της θεματικής ομάδας "Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών" του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για μια επιτυχημένη πρωτοβουλία με υψηλή προστιθέμενη αξία, στην οποία συμμετείχε το ΕΚΤ για τέταρτη φορά. Η ελληνική συμμετοχή ήταν εφέτος η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα στη διάθεσή μας, αρκετές από τις επιχειρηματικές συναντήσεις των ελληνικών φορέων αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνίες συνεργασίας".

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της ελληνικής αποστολής ήταν και η υποστήριξη και προώθηση της εκδήλωσης από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καθώς και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Εσθονική Ένωση Εταιρειών Κινητής Τεχνολογίας EMEL (Estonian Association of Mobile Technology Enterprises, http://www.emel.biz) εξέφρασε την επιθυμία για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα σε κοινά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων. Επίσης, η ιταλική εταιρεία ELEM (http://www.elem.it) προτίθεται να επισκεφτεί εταιρείες ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, προκειμένου να αναπτυχθούν συνεργασίες που αφορούν την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Ιταλία μέσω της EMEL, και ιταλικών προς την ελληνική αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται στο δικτυακό τόπο http://www.futurematch.cebit.de.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας (http://www.hirc.gr) λειτουργεί από το 1995 ως κοινοπραξία, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και εταίρους τον ΕΟΜΜΕΧ και τις εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ, ETAKEI, ETAT. Συνεργάζεται με τα Τεχνολογικά Πάρκα Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και με όλους τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας. Στόχος του Κέντρου - που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα και πανεπιστήμια - είναι η προώθηση καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνογνωσίας, καθώς και η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Το Κέντρο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
κ. Κωνσταντίνο Καραμάνη
τηλ.: 210 7273918
e-mail: karamanis@ekt.gr
http://www.ekt.gr


 

 
CeBIT future match
Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:30/03/2005