National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

"η Αργώ": Νέο περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης
σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης στον κόμβο του ΕΚΤ

Επιστήμονες και ερευνητές έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης
σε βιβλιογραφικές πηγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

17-03-2005


Τη δυνατότητα ανοικτής πρόσβασης και αναζήτησης σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης που διατίθενται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό παρέχει το περιβάλλον "η Αργώ" σε χρήστες από την επιστημονική, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, που αναζητούν βιβλιογραφία σε διάφορους θεματικούς τομείς, καθώς επίσης και σε βιβλιοθηκονόμους.

H Αργώ, που αναπτύχθηκε και εξελίσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://argo.ekt.gr/, παρέχει πρόσβαση στις ακόλουθες βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης:

  • Βάσεις δεδομένων που παράγει ή διαθέτει το ΕΚΤ (Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, Δημοσιεύματα Ακαδημίας Αθηνών, κ.λπ.)
  • Καταλόγους συλλογών ελληνικών ιστορικών ερευνητικών κέντρων - ινστιτούτων, καθώς και ξένων αρχαιολογικών ινστιτούτων και σχολών που εδρεύουν στην Ελλάδα
  • Καταλόγους βιβλιοθηκών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ
  • Καταλόγους Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών
  • Καταλόγους βιβλιοθηκών από Ευρώπη και Αμερική (όπως: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Συλλογικός Κατάλογος MELVYL, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, κ.λπ.)
  • Συλλογές περιοδικών εκδόσεων (όπως: Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών ΕΚΤ, Ηλεκτρονικά περιοδικά Βιβλιοθήκης ΕΚΤ/ΕΙΕ, κ.λπ.).

Η πρόσβαση των πηγών γίνεται με το λογισμικό ΑΒΕΚΤ, που έχει αναπτυχθεί από το ΕΚΤ, και τη χρήση του διεθνούς πρωτοκόλλου επικοινωνίας ANSI/NISO Z39.50.

Το διαδικτυακό περιβάλλον "η Αργώ" παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους χρήστες όσο και στις βιβλιοθήκες, καθώς δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης/αναζήτησης σε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, με τρόπο ενιαίο, ανεξάρτητα από το επιμέρους περιβάλλον εργασίας. Επιτυγχάνεται, έτσι, εξοικονόμηση χρόνου και απλοποίηση των διαδικασιών.

Ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές βιβλιοθήκες είναι η δυνατότητα που παρέχει η Αργώ για τον εντοπισμό τεράστιου αριθμού βιβλιογραφικών εγγραφών, επεξεργασμένων από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, και την άμεση ένταξή τους στους καταλόγους κάθε βιβλιοθήκης. Έτσι, μειώνεται το κόστος της καταλογογράφησης, αυξάνεται η συμβατότητα των βιβλιογραφικών δεδομένων και επιτυγχάνεται γρηγορότερη ανάπτυξη των τοπικών καταλόγων. Το σύστημα υποστηρίζει την αυτόματη μετατροπή από τη διάταξη MARC21 στην εθνική διάταξη UNIMARC, που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες βιβλιοθήκες.

Η Αργώ ενθαρρύνει επίσης τη χρήση κοινών προτύπων και εργαλείων, καθώς και τη διαμόρφωση μιας πολιτικής διαδανεισμού, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό τμήμα του υλικού των βιβλιοθηκών έχει ψηφιοποιηθεί και είναι άμεσα προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου. Ενισχύει με τον τρόπο αυτό την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών.

Περιβάλλον Πρόσβασης Πηγών Πληροφόρησης "η Αργώ"
http://argo.ekt.gr/


 

 
Η Αργώ

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:21/03/2005