National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές"

Ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ

07-01-2005


Η νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος "Ερευνητικές Υποδομές" του 6ου Προγράμματος Πλαισίου, με προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 3η Μαρτίου 2005, ήταν το θέμα των ενημερωτικών ημερίδων που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004, στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004, στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο ΠΠ, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Έρευνας). Η εκδήλωση στο Ηράκλειο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Κύρια ομιλήτρια των εκδηλώσεων ήταν η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Μ. Δούκα, η οποία υπογράμμισε πως το πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" αναφέρεται σε μέσα και πόρους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους ερευνητές της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας, όπως μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, βάσεις δεδομένων, δίκτυα επικοινωνίας, κ.λπ.

Η 5η πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιλαμβάνει δράσεις για τη διακρατική πρόσβαση ομάδων χρηστών σε μεμονωμένες μεγάλες υποδομές, δραστηριότητες ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών υποδομών συγκεκριμένων επιστημονικών κοινοτήτων και συνοδευτικά μέτρα (μελέτες βάσεων δεδομένων, μελέτες προοπτικής διερεύνησης, συναντήσεις εργασίας) για μια συντονισμένη προσέγγιση των ερευνητικών υποδομών στην Ευρώπη.

Η κα Δούκα αναφέρθηκε επίσης στην 6η και 7η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 25 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (καταληκτικές ημερομηνίες: 17 Μαρτίου 2005, 7 Σεπτεμβρίου 2005), καθώς  και στις προοπτικές για τις ερευνητικές υποδομές στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη νέων ερευνητικών υποδομών για τα επόμενα 10-20 χρόνια από το Forum για την ευρωπαϊκή στρατηγική των ερευνητικών υποδομών (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI).

Στοιχεία για την εθνική συμμετοχή στις προηγούμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων παρουσίασαν οι Εθνικοί Εκπρόσωποι του προγράμματος, κ.κ. Κ. Φωτάκης και Π. Τσούγκας. Η εκπρόσωπος του ΕΚΤ, κα Μαρία Κουτροκόη, παρουσίασε τις δράσεις και τις υπηρεσίες υποστήριξης του ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, για τη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο 6ο ΠΠ.

Η καθ. Α. Μοροπούλου, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, παρουσίασε το ρόλο των μηχανικών στην ερευνητική και τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και τις σχετικές δράσεις του ΤΕΕ. Υπογράμμισε, δε, ότι για την υλοποίηση της στρατηγικής για την έρευνα απαιτούνται δράσεις, όπως: συγκέντρωση της «κρίσιμης μάζας» σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ερευνητικές υποδομές και τα δίκτυα, ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας και της αριστείας μέσω του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμός τοπικών και εθνικών δράσεων, αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ενίσχυση του ρόλου και της δικτύωσης των ερευνητικών φορέων, εδραίωση της συνεργασίας των βιομηχανικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Στην εκδήλωση στην Αθήνα, εκπρόσωποι κοινοπραξιών παρουσίασαν επιτυχημένα παραδείγματα εγκεκριμένων έργων. Συγκεκριμένα, η Δρ Σ. Σωτηροπούλου από το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης "Ορμύλια" παρουσίασε το έργο "EU-Artech" για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δρ Χ. Sanchez-Παπασπηλίου παρουσίασε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και ο καθ. Ι. Ιωαννίδης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το έργο "DILIGENT" για μια ψηφιακή βιβλιοθήκη βασισμένη σε τεχνολογίες Grid.

Επίσης, ο καθ. Ε. Μαρκάτος από το ΙΤΕ παρουσίασε την επιτυχημένη διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής πρότασης για το έργο NoAH (A Network of Affined Honeypots) και ο Δρ Α. Χαρλαύτης από την Εθνική Αστρονομική Επιτροπή το έργο OPTICON που αφορά ένα δίκτυο οπτικού υπέρυθρου συντονισμού για την αστρονομία.

Η εκδήλωση στην Αθήνα έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με το όραμα για την ερευνητική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης και το ρόλο των μεγάλων υποδομών ενόψει του μελλοντικού 7ου ΠΠ της ΕΕ. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τον τομέα των κατασκευών.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση της Αθήνας διατίθενται στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" (http://www.ekt.gr/ncpfp6/infrastructures/).

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο 

κα Μαρία Κουτροκόη
Τηλ.: 210 7273917,
Fax: 210 7246824 
E-mail:
mkoutr@ekt.gr

 

 

 
Ημερίδα για τις Ερευνητικές Υποδομές (Αθήνα, 21/12/2004)
Ημερίδα για τις Ερευνητικές Υποδομές (Ηράκλειο, 20/12/2004)
6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο - Ερευνητικές Υποδομές (ΕΚΤ)
6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο - Ερευνητικές Υποδομές (CORDIS)
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας 
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) 

 

 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:07/01/2005