National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών:
10 χρόνια προσφοράς στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα

Tο EKT υποστηρίζει τεχνολογικά και συντονίζει ένα από τα σημαντικότερα
εθνικά δίκτυα προς την Κοινωνία της Γνώσης

23-12-2004


Η επιτυχημένη μέχρι σήμερα λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), η αποτελεσματική ενοποιημένη διαχείριση των συλλογών των βιβλιοθηκών και η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών του Δικτύου προς την ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα ήταν τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης εργασίας "ΕΔΕΤΒ: Το παρόν και το μέλλον" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΔΕΤΒ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 βιβλιοθηκονόμων και υπευθύνων βιβλιοθηκών.

Το ΕΔΕΤΒ έχει στόχο τη διασύνδεση των ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών, την αξιοποίηση του συνόλου της εθνικής συλλογής περιοδικών και άλλων επιστημονικών δημοσιευμάτων και τη χρήση αυτών από την ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Στο ΕΔΕΤΒ, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994 με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συμμετέχουν 155 βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Την ευθύνη για την ανάπτυξη, το συντονισμό και τη λειτουργία του ΕΔΕΤΒ έχει το ΕΚΤ.

To Δίκτυο παρέχει στις βιβλιοθήκες τη δυνατότητα για online παραγγελία πλήρων κειμένων επιστημονικών άρθρων, γεγονός που καθιστά το υλικό τους προσιτό και αξιοποιήσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του ΕΔΕΤΒ, οι βιβλιοθήκες - μέλη του έχουν τη δυνατότητα: α) να συνδεθούν online στο υπολογιστικό σύστημα του ΕΚΤ, β) να ενημερωθούν για τις συλλογές όλων των άλλων βιβλιοθηκών του Δικτύου, μέσω της χρήσης του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών, γ) να εντοπίσουν τις ελληνικές βιβλιοθήκες που διαθέτουν τα περιοδικά ή άλλα επιστημονικά δημοσιεύματα που τους ενδιαφέρουν, και δ) να παραγγείλουν online, μέσω του Συστήματος Διαδανεισμού Βιβλιοθηκών, δημοσιεύματα που βρίσκονται σε αυτές τις βιβλιοθήκες.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, η λειτουργία του ΕΔΕΤΒ συμβάλλει στην ορθολογική αξιοποίηση των συλλογών των ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών, στη διεύρυνση των χρηστών κάθε βιβλιοθήκης και στον περιορισμό της αλληλοεπικάλυψης των συλλογών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία του Δικτύου και οι στρατηγικές αλλαγές που απαιτούνται για την αποδοτικότερη λειτουργία του στο μέλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του Δικτύου, που αποδεικνύουν την αύξηση τόσο του αριθμού των βιβλιοθηκών μελών του ΕΔΕΤΒ, όσο και των παραγγελιών.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ο αριθμός των μη υλοποιούμενων παραγγελιών έχει μειωθεί σημαντικά και οι υπηρεσίες του Δικτύου έχουν γίνει πιο αξιόπιστες, ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στις παραγγελίες περιοδικών μεταξύ των βιβλιοθηκών του Δικτύου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός παραγγελιών τα τέσσερα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 24.000 παραγγελίες επιστημονικών δημοσιευμάτων.

Ο ρόλος του ΕΚΤ στη λειτουργία του ΕΔΕΤΒ είναι συντονιστικός και υποστηρικτικός. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΤ αναπτύσσει και διαθέτει το λογισμικό για τη διαχείριση του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών των ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών. Επίσης έχει αναπτύξει την ειδική εφαρμογή λογισμικού για το Σύστημα Διαδανεισμού Βιβλιοθηκών, που επιτρέπει την παραγγελία άρθρων μεταξύ των βιβλιοθηκών του ΕΔΕΤΒ. Πραγματοποιεί ακόμη τη λογιστική διαχείριση και την έκδοση στατιστικών στοιχείων για τις παραγγελίες, ενώ έχει την ευθύνη για την προβολή του Δικτύου στις βιβλιοθήκες και στους τελικούς χρήστες (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, κ.λπ.).

Ο Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών, στον οποίο στηρίζεται η λειτουργία του ΕΔΕΤΒ, είναι μια βάση δεδομένων που επιτρέπει την ενιαία παρουσίαση των βιβλιογραφικών δεδομένων των περιοδικών που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες του ΕΔΕΤΒ. Εκδίδεται από το 1984, ενημερώνεται σε συνεχή βάση, και περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 28.077 τίτλους περιοδικών που βρίσκονται σε 239 βιβλιοθήκες. Ο Κατάλογος, ο οποίος διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των περιοδικών που υπάρχουν στις ελληνικές βιβλιοθήκες.

 

 

 
Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ)
Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών των ελληνικών επιστημονικών και τεχνολογικών βιβλιοθηκών
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:23/12/2004