National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Νέα προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος
"Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)"

Ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.120 εκατ. ευρώ

21-12-2004


Με συνολικό προϋπολογισμό 1.120 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2004 η 4η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" (ΙST) του 6ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της ΕΕ, τομέας στον οποίο οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες σημειώνουν μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έχει οριστεί η 22 Mαρτίου 2005.

Τη νέα προκήρυξη και το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας του IST (2005-2006) παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Ε. Φίλος και Θ. Χρυσάφης σε ημερίδες που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2004, αντίστοιχα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο ΠΠ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Έρευνας). Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο κ. Θ. Χρυσάφης παρουσίασε αναλυτικά τους στρατηγικούς στόχους της 4ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, όπως: ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονική ασφάλεια οδικών και εναέριων μεταφορών, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ενίσχυση της ολοκλήρωσης της έρευνας στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διευρυμένη Ευρώπη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στους όρους συμμετοχής, τα μέσα υλοποίησης και τις διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ε. Φίλος πραγματοποίησε μια σύντομη ανασκόπηση σε σημαντικά επιτεύγματα της πρωτοβουλίας eEurope. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η διείσδυση του Διαδικτύου στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχει διπλασιαστεί, το κόστος πρόσβασης έχει μειωθεί και οι ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, η Ευρώπη διαθέτει πλέον το πιο γρήγορο ερευνητικό δίκτυο του κόσμου (Geant), ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά.

Ο κ. Ε. Φίλος παρουσίασε επίσης το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας του IST για την περίοδο 2005-2006, με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πιο ακριβείς περιγραφές των στρατηγικών στόχων, σαφείς οδηγίες για τη χρήση των μέσων υλοποίησης και κατανομή του προϋπολογισμού στα μέσα υλοποίησης ανάλογα με το στρατηγικό στόχο.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Εθνικός Εκπρόσωπος κ. Ξ. Τσιλιμπάρης, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση "Integrated Programme Portfolio Analysis - IPPA 2004" με στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών ερευνητικών ομάδων στις πρώτες προσκλήσεις του IST. Την περίοδο 2003-2004 διατέθηκαν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, από τα 3,8 δισ. ευρώ από προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 6ου ΠΠ για το IST. Υποβλήθηκαν περίπου 2.500 προτάσεις και χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 400 έργα, στα οποία συμμετείχαν 6.500 φορείς.

Η εκπρόσωπος του ΕΚΤ, κ. Μ. Κουτροκόη, παρουσίασε τις δράσεις του Εθνικού Σημείου Επαφής και του ελληνικού κόμβου του δικτύου Ideal-IST για την ανεύρεση εταίρων σε προτεινόμενα έργα του IST. Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, την έκδοση και διάθεση ενημερωτικού υλικού, την ανάπτυξη ειδικού δικτυακού κόμβου για το IST, την αναθεωρημένη έκδοση του Οδηγού για το 6ο ΠΠ και την ανάπτυξη Forum συζήτησης για το IST στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ.

Στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε επίσης από τον Εθνικό Εκπρόσωπο Καθ. Θ. Πάγκαλο η Προπαρασκευαστική Δράση για την Έρευνα στον τομέα της ασφάλειας (PASR), σε σχέση με το στρατηγικό στόχο του IST "Προς ένα παγκόσμιο πλαίσιο αξιοπιστίας και ασφάλειας".

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (καταληκτική ημερομηνία: 23/06/2004) και παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας για το 2005 και την αναμενόμενη πρόσκληση υποβολής. Επιπλέον, αναφορά έγινε σε υποστηρικτικές δράσεις που υλοποιούνται, σε συνεργασία με το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής, όπως το "Forum συζήτησης" για το PASR που ήδη λειτουργεί στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ και η ημερίδα ενημέρωσης που αναμένεται να διοργανωθεί για τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας και φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το IST (http://www.ekt.gr/ncpfp6/ist).

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το ΕΚΤ η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Συνοπτικού Οδηγού για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις θεματικές περιοχές και τα μέσα υλοποίησης του Προγράμματος, την εθνική συμμετοχή στις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 6ου ΠΠ, χρήσιμες συμβουλές και επισημάνσεις για την υποβολή προτάσεων, κ.λπ. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (http://www.ekt.gr/ncpfp6).

 

Πληροφορίες

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα IST του 6ου ΠΠ
κα Μαρία Κουτροκόη
τηλ.: 210 7273917, fax: 210 7246824
e-mail: ist@ekt.gr

 

 
Ημερίδα για το πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)" (Αθήνα)
Ημερίδα για το πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)" (Θεσσαλονίκη)
Συνοπτικός οδηγός για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:21/12/2004