National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Κόμβος Δευτερογενούς Επεξεργασίας Κοινωνικών Δεδομένων

Κεντρικό σημείο πρόσβασης σε θεματικές βάσεις δεδομένων και θησαυρούς ταξινόμησης για τις κοινωνικές επιστήμες

10-11-2004


Το ερευνητικό έργο "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στην Αθήνα, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2004.

Ο κόμβος, ο οποίος αναπτύσσεται από το ΕΚΚΕ και λειτουργεί στη διεύθυνση: http://www.ekke.gr/komvos, απευθύνεται σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, δημοσιογράφους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, κ.ά. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο από ψηφιακό περιεχόμενο (δεδομένα, μεταδεδομένα, επιχειρησιακές πληροφορίες, κ.λπ.) οργανωμένο σε θεματικές βάσεις δεδομένων, δηλαδή συλλογές δεδομένων και πληροφοριών για συγκεκριμένα πεδία της κοινωνικής έρευνας ή εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό του, ο καθηγητής Χ. Λυριντζής, Διευθυντής του ΕΚΚΕ, υπογράμμισε πως ο κόμβος φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλούσια πηγή πληροφοριών για όλους τους ερευνητές στον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών επιστημών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κόμβος συγκεντρώνει στοιχεία, δικτυώνει παραγωγούς δεδομένων και οργανώνει το ψηφιακό περιεχόμενο με το κατάλληλο λογισμικό.

Στις δράσεις του ΕΚΤ για την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου και την οργάνωση του με εργαλεία νοηματικής επεξεργασίας (ψηφιοποίηση των ελληνικών διδακτορικών διατριβών και δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών για παρουσίαση και αναζήτηση περιεχομένου, κ.ά.) αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ, κ. Μ. Προέδρου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΤ υλοποιεί πιλοτικά έργα ψηφιοποίησης, οργάνωσης και ανάδειξης συλλογών υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας. σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς που κατέχουν και διαχειρίζονται ελληνικό περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, ερευνητές του ΕΚΚΕ παρουσίασαν τις βασικές λειτουργίες του Κόμβου: τη συγκρότηση και διαχείριση συλλογών, τη συσχέτιση των αντικειμένων τεκμηρίωσης και την αξιοποίηση επιχειρησιακών δεδομένων στην έρευνα. Σημειώνεται ότι οι θεματικές βάσεις του Κόμβου αναπτύσσονται και συντηρούνται από το ΕΚΚΕ, αλλά και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών του ΕΚΚΕ. Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, κυρίως με τo Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Αρχείων Δεδομένων των Κοινωνικών Επιστημών (CESSDA).

Το πρώτο βήμα για την αναζήτηση των διαθέσιμων θεματικών βάσεων είναι η εγγραφή του νέου επισκέπτη, χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του και έναν κωδικό της επιλογής του. Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων του και την ολοκλήρωση της εγγραφής, ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στις θεματικές βάσεις και τους θησαυρούς ταξινόμησης, ενώ παρέχονται επίσης πληροφορίες για τον κανονισμό λειτουργίας του κόμβου, σχετικά κείμενα εργασίας, αρχεία παρουσιάσεων, εγχειρίδια, βοηθητικά κείμενα, κ.λπ. Η πρόσβαση σε ορισμένες κατηγορίες πληροφοριών είναι ελεύθερη για όλους, ενώ για άλλες απαιτείται ιδιαίτερη συμφωνία.

Ο Κόμβος αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας των δεδομένων, την ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας, την ανάπτυξη θεωρητικών μοντέλων ανάλυσης σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής έρευνας, καθώς και στην αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνογνωσίας για την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών και το σχεδιασμό εργαλείων άσκησης πολιτικής.

Επίσης, η Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων του ΕΚΚΕ, στην οποία εντάσσεται ο Κόμβος, θα αξιοποιηθεί όχι μόνο για τη συλλογή και διάχυση πρωτογενών δεδομένων και πληροφοριών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά και για την παραγωγή, συλλογή και διάχυση δευτερογενών δεδομένων και δεικτών.

Το έργο "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Oικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" συγχρηματοδοτείται κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", Γ΄ΚΠΣ 2000-2006. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο παρέχονται στη διεύθυνση: http://www.ekke.gr/komvos/gr/ergo/ergo_index.html.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2004-11-05/index.html), καθώς και στην ιστοσελίδα του Κόμβου του ΕΚΚΕ (http://www.ekke.gr/komvos, ενότητα: Παρουσιάσεις - Βοηθητικά Κείμενα).

 

 

 
Ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού έργου "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών"
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:11/11/2004