National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού έργου
"Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών"

01-11-2004


Ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού έργου "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στην Αθήνα, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2004 (Αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, 09.30-13.15).

Στόχος του ερευνητικού έργου που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου και φιλικού προς το χρήστη περιβάλλοντος που θα επιτρέπει τη δευτερογενή ανάλυση κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων και την παραγωγή δευτερογενών δεδομένων και δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη πολιτικών αποφάσεων, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κόμβος δευτερογενούς επεξεργασίας κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων του ΕΚΚΕ είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο από ψηφιακό περιεχόμενο (δεδομένα, μεταδεδομένα, επιχειρησιακές πληροφορίες κ.λπ.) σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές και από εργαλεία λογισμικού που επιτρέπουν την οργάνωση του περιεχομένου σε θεματικές βάσεις δεδομένων.

Ο Κόμβος αναμένεται να εξυπηρετήσει αφενός την ερευνητική κοινότητα παρέχοντας "πρώτη ύλη" (δεδομένα) και "μέσα" (εργαλεία και μεθόδους) για την παραγωγή δευτερογενών δεδομένων, και αφετέρου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτά για τους ενδιαφερόμενους φορείς ή πολίτες.

Με τη δημιουργία του Κόμβου η Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων του ΕΚΚΕ θα αξιοποιηθεί όχι μόνο για τη συλλογή και διάχυση πρωτογενών δεδομένων και πληροφοριών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά και για την παραγωγή, συλλογή και διάχυση δευτερογενών δεδομένων και δεικτών.

Το έργο "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Oικονομικών Δεδομένων και Δεικτών" (2002-2005) συγχρηματοδοτείται κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", Γ΄ΚΠΣ 2000-2006. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο παρέχονται στη διεύθυνση:
http://www.ekke.gr/komvos/gr/ergo/ergo_index.html.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ερευνητές του ΕΚΚΕ θα παρουσιάσουν θέματα όπως: ζητήματα πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων του Κόμβου, θεματική ταξινόμηση και αναζήτηση ευρωπαϊκών κοινωνικών δεδομένων, πλοήγηση στο περιβάλλον του Κόμβου, χαρτογράφηση μακροσκοπικών μεγεθών της πολιτικής, βάση διοικητικών και δημογραφικών δεδομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τριτοβάθμια εκπαίδευση και αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής για την εκδήλωση είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2004-11-05/index.html).

Πληροφορίες

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Γεωργία Τζένου
τηλ.: 210 7273965
fax: 210 7246824
e-mail: tzenou@ekt.gr

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE)
Δήμητρα Κονδύλη
τηλ.: 210 7491653
fax: 210 7489800
e-mail: dkondyli@mail.ekke.gr



 

 

 
Ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού έργου "Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-Οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών"
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:01/11/2004