National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Πανευρωπαϊκή διάκριση του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας

21-07-2004


Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας - κοινοπραξία με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) - αναδείχτηκε ως το δεύτερο καλύτερο κέντρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας (IRCs) για το 2003. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε μετά από ψηφοφορία των 71 κέντρων του Δικτύου, με κριτήρια τον επαγγελματισμό, τη δικτύωση και την αποτελεσματικότητα κάθε κέντρου. 

Η διάκριση του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο μεγάλο αριθμό συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας που επιτεύχθηκαν μεταξύ επιχειρήσεων/ερευνητικών κέντρων (50 συμφωνίες για την περίοδο 2000-2004), στην άριστη και ιδιαίτερα δραστήρια δικτύωση και συνεργασία του με τα άλλα ευρωπαϊκά κέντρα, στη διοργάνωση και την ενεργό συμμετοχή του στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη, και στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχουν τα εξειδικευμένα στελέχη του για την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών. 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 8ης ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου των IRCs που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Ιουνίου 2004, στη Βιέννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση και στην προηγούμενη συνάντηση του Δικτύου των IRCs (Νυρεμβέργη, Νοέμβριος 2002). 

Η λειτουργία των ευρωπαϊκών Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων), με στόχο την προώθηση της καινοτομίας σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα. Ο κ. Jan Figel, Επίτροπος για θέματα Επιχειρήσεων και Κοινωνίας της Πληροφορίας, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση, υπογράμμισε πως το δίκτυο των IRCs αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας στον κόσμο, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης χάρη στην ένταξη των νέων μελών της ΕΕ. 

H κα Renate Weissenhorn, υπεύθυνη για δίκτυα καινοτομίας στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων, υπογράμμισε τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τη μεταφορά τεχνολογίας που υποστηρίζουν τα IRCs. Η κα R. Weissenhorn αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση της συνεργασίας πολυεθνικών εταιρειών με το Δίκτυο, με στόχο την καλύτερη διάδοση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με πιλοτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε και το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, το δίκτυο των IRCs συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά (όσον αφορά τον τζίρο και τις νέες θέσεις εργασίας, το οικονομικό όφελος των εταιρειών που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του δικτύου είναι κατά 1,8 φορές μεγαλύτερο του κόστους χρηματοδότησης των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας). 

Σημειώνεται πως τα 71 Κέντρα υποστηρίζουν σήμερα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς στην αναζήτηση και αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα 11 από αυτά τα κέντρα λειτουργούν στα νέα κράτη μέλη, διευρύνοντας τις δραστηριότητες του Δικτύου και συμβάλλοντας ριζικά στην τόνωση της οικονομίας και της καινοτομίας των χωρών αυτών. 


Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας: προώθηση τεχνολογιών και συνεργασιών στον ευρωπαϊκό χώρο


Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας λειτουργεί από το 1995 ως κοινοπραξία, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και εταίρους τον ΕΟΜΜΕΧ και τις εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ, ETAKEI, ETAT. Συνεργάζεται με τα Τεχνολογικά Πάρκα Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και με όλους τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας. Στόχος του Κέντρου - που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα και πανεπιστήμια - είναι η προώθηση καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και τεχνογνωσίας, καθώς και η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Το Κέντρο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η επιτυχημένη πορεία του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας για το 2003 αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση κατά 50% των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου (περίπου 3.000 χρήστες από 2.000 τον προηγούμενο χρόνο) και την προώθηση 123 τεχνολογικών προσφορών/ζητήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο διοργάνωσε Forum επιχειρηματικών συναντήσεων και μεταφοράς τεχνολογίας στο πλαίσιο μεγάλων διεθνών εκθέσεων, όπως η CEBIT 2003, η SMAU 2003, η HELECO 2003, η Seafood 2003, κ.λπ.

Το 2003 εγκαινιάστηκε μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει τη δυναμική αναζήτηση τεχνολογιών και συνεργατών για ερευνητικά προγράμματα (επιλέγοντας λέξεις κλειδιά και χρονικό διάστημα, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τις αναζητήσεις στα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις του). Επιπλέον, μέσω του διαδικτυακού κόμβου του Κέντρου (www.hirc.gr) παρέχεται η Υπηρεσία Αυτόματης Πληροφόρησης για νέες τεχνολογίες (Automatic Matching Tool), η οποία ενημερώνει για καινοτόμες τεχνολογικές προσφορές και αναζητήσεις από όλη την Ευρώπη, με βάση τις επιλογές του χρήστη, σε διάφορα πεδία ενδιαφέροντος. 

Επίσης, το 2003 καταρτίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας για τα επόμενα χρόνια και κατατέθηκε σχετική πρόταση στο πρόγραμμα "Έρευνα και Καινοτομία" του 6ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την έγκριση της πρότασης, η οποία κατατάχτηκε στις καλύτερες προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη συγκεκριμένη πρόσκληση, ανανεώνεται η λειτουργία του Κέντρου για την τετραετία 2004-2008. 

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου για τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διεύρυνση των συνεργασιών με φορείς της περιφέρειας. Προβλέπονται, επίσης, νέα εργαλεία και υπηρεσίες, όπως ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία σε συγκεκριμένους τομείς, εργαλεία για τεχνολογικές διαγνώσεις σε εταιρείες και για ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες στοχεύουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου. 


 

 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας
 
 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:20/07/2004