National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

To EKT στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής (WCIT 2004)

Προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στο διεθνές forum μεταφοράς τεχνολογίας "IRC Business Forum" με τη συμμετοχή εταιρειών από όλο τον κόσμο 

02-06-2004


Επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο διεθνές forum επιχειρηματικών συναντήσεων μεταφοράς τεχνολογίας "IRC Business Forum" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 19-21 Μαΐου 2004 στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004). 

To forum απευθυνόταν σε φορείς που παρέχουν ή αναζητούν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, και κάλυψε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Ηλεκτρονική, Μικροηλεκτρονική, Πληροφοριακά Συστήματα, Εφαρμογές Τηλεματικής, Πολυμέσα, Τηλεπικοινωνίες. Στην εκδήλωση μεταφοράς τεχνολογίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και τη Νιγηρία. 

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν προκαθορισμένες συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συνεδριακού κέντρου, στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με καινοτόμες λύσεις, να προωθήσουν τις τεχνολογίες τους, να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και εξελίξεις και να αναπτύξουν τεχνολογικές συνεργασίες. Το forum διοργανώθηκε από το ΕΚΤ, ως συντονιστή του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας (κοινοπραξία που λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας).

Το όραμα και οι στόχοι της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική δημοκρατία, η Δρ Rosalie Zobel, διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το όραμα και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής παραβρέθηκε στο συνέδριο μετά από πρόσκληση του ΕΚΤ - Εθνικό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" (ΙST) - και των διοργανωτών του WCIT 2004. 

Η Δρ R. Zobel παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΕ για την "ηλεκτρονική Ευρώπη" (e-Europe) καθώς και τo πρόγραμμα ΙST. Παρουσίασε, επίσης, τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο επόμενο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα. 

"Η Ευρώπη σήμερα γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη στη διείσδυση του Διαδικτύου, των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό των σημαντικών ανισοτήτων όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη. Ευρύτερος στόχος είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έρευνα και τεχνολογία στο 3% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2010", υπογράμμισε η Δρ Zobel. 

Η Δρ Zobel αναφέρθηκε και στην 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος IST, με προϋπολογισμό 288 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου 2004. H 3η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, ερευνητικά έργα για κατασκευές, βιοαισθητήρες για ιατρικές διαγνώσεις και ιατρική περίθαλψη, καθώς και υλικά και διαδικασίες για συσκευές νανοφωτονικής και νανοηλεκτρονικής. 

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
http://www.ekt.gr
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας 
http://www.hirc.gr

 

 
14th World Congress on  Information Technology (WCIT 2004)
IRC Business Forum (WCIT 2004)
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας
 
Φωτογραφίες
 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:09/07/2004