National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Νέα προκήρυξη του προγράμματος eContent για το ψηφιακό περιεχόμενο

Επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς και ερευνητικά κέντρα καλούνται να υποβάλουν προτάσεις στην 4η πρόσκληση, προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ

24-03-2004

Η 4η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος eContent, με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία τη 14η Μαΐου 2004, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα, στις 23 Μαρτίου 2004, στην Αθήνα.

Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΕΚΤ κ. Ε. Μπούμπουκας, εθνικός εκπρόσωπος του eContent, επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, που αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό/καταναλωτή περιεχομένου. Υπογράμμισε δε ότι η δημιουργία ελεύθερου δημόσιου περιεχομένου αποτελεί κλειδί για τη βιομηχανία περιεχομένου στην Κοινωνία της Γνώσης.

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Federico Milani, από τη Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα, την 4η πρόσκληση, τους διάφορους τύπους έργων, καθώς και παραδείγματα επιτυχημένων έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα.

Ο κ. Milani, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, τονίζοντας πως το eContent διαφοροποιείται σημαντικά από τα προγράμματα που αφορούν έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή απλή μετάφραση περιεχομένου. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για έργα που αξιοποιούν τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, και είναι βιώσιμα μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.

Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του κ. Milani με εκπροσώπους επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων που σχεδιάζουν να υποβάλουν προτάσεις.

Τομείς του προγράμματος και συμμετέχοντες φορείς

Το πρόγραμμα eContent, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2001-2005 με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope) και έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και χρήσης ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα, καθώς και την προώθηση της γλωσσικής πoλυμορφίας στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η 4η πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά τις ακόλουθες Γραμμές Δράσης:

α) βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα και της χρήσης αυτών: αφορά την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για πληροφορίες του δημόσιου τομέα σχετικά με νομικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα, αρχεία, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, γεωγραφικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, επιστημονική και τεχνολογική πληροφόρηση, υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας σε τοπικό επίπεδο, κ.λπ.

β) αύξηση της παραγωγής περιεχομένου σε πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον: αφορά την προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών πληροφόρησης σε τοπικές αγορές, "μεταφράζοντας τις διαφορετικές κουλτούρες" και όχι μόνο το περιεχόμενο ή το λογισμικό. Στόχος είναι η ενίσχυση των γλωσσικών υποδομών, η δικτύωση των περιφερειακών και εθνικών πόρων και η ανάπτυξη νέων πολυγλωσσικών προϊόντων και υπηρεσιών για λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν κοινοπραξίες που αποτελούνται από δύο τουλάχιστον εταίρους, από δύο διαφορετικά κράτη (από τα 15 κράτη-μέλη, τα 10 νέα κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία). Η χρηματοδότηση της ΕΕ ανέρχεται στο 50% του προϋπολογισμού του έργου, ενώ τα αποτελέσματα του έργου ανήκουν στην κοινοπραξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 75 έργα που εγκρίθηκαν την περίοδο 2001-2003 μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή των μικρομεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων (50%), ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι φορείς (30%) και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, τα πανεπιστήμια, κ.λπ. (20%).

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο πρόγραμμα eContentplus

Σημειώνεται πως η 4η πρόσκληση είναι η τελευταία για το πρόγραμμα eContent, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος, του eContentplus, με προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2008.

Στόχος του eContentplus είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα και η ενίσχυση του πολυγλωσσικού περιεχομένου για καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ, εστιάζοντας σε τρεις τομείς: στα γεωγραφικά δεδομένα, το εκπαιδευτικό υλικό και το πολιτιστικό περιεχόμενο.

Βασικές προτεραιότητες του νέου προγράμματος είναι ο συνδυασμός πληροφοριών από διαφορετικά συστήματα, ανεξάρτητα από τη μορφή, τη γλώσσα ή τη θέση τους, η εξασφάλιση της λειτουργίας του περιεχομένου σε διαφορετικές πλατφόρμες, καθώς και η προσαρμογή του στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε χρήστη. Το περιεχόμενο αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ευρυζωνική πρόσβαση και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την οικονομία.

Oι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση διατίθενται στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το eContent (http://www.ekt.gr/ncp/econtent).

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα eContent
κα Μ. Κουτροκόη
τηλ.: 210 7273917, fax: 210 7246824
e-mail: mkoutr@ekt.gr
 

 
eContent 
(CORDIS)
eContent 
(EKT)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:26/03/2004