National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Νέες προκηρύξεις του κοινοτικού προγράμματος
"Νέες και αναδυόμενες επιστήμες και τεχνολογίες"

Ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ

04-02-2004

Τις τρέχουσες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα "Νέες και αναδυόμενες επιστήμες και τεχνολογίες (NEST)" του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr. Gianpietro van de Goor σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στην Αθήνα, στις 29 Ιανουαρίου 2004.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο ΠΠ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Έρευνας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι πέντε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του ΝEST (καταληκτικές ημερομηνίες: 14 Απριλίου και 15 Σεπτεμβρίου 2004) και δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων.

Στόχος του προγράμματος NEST είναι η έρευνα σε νέα επιστημονικά πεδία και σε δυνητικά προβλήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την επιστήμη. Το πρόγραμμα ΝEST υποστηρίζει τις δράσεις "Adventure", "Insight", "Pathfinder" και "NEST Support", με συνολικό προϋπολογισμό 215 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2002-2006.

Η δράση "Αdventure" αφορά την έρευνα σε αναδυόμενα πεδία γνώσης και μελλοντικές τεχνολογίες, ιδιαίτερα σε διεπιστημονικούς τομείς με καινοτόμο χαρακτήρα και υψηλούς τεχνικούς κινδύνους. Έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη δράση αυτή είναι η πρώτη παρουσίαση ενός επιστημονικού φαινομένου, η ανάπτυξη νέων μαθηματικών τεχνικών ή καινοτόμων ερευνητικών εργαλείων, κ.λπ.

Τα μέσα υλοποίησης του "Adventure" περιλαμβάνουν τα Ειδικά Στοχοθετημένα Ερευνητικά Έργα (STREPs) και τις Δράσεις Συντονισμού (CAs). Κάθε έργο έχει διάρκεια έως 3 χρόνια και χρηματοδότηση από 800.000 έως 2.000.000 ευρώ.

Στόχος της δράσης "Ιnsight" είναι η ταχεία αξιολόγηση και αντιμετώπιση νέων ανακαλύψεων ή φαινομένων που ενδέχεται να προαναγγέλλουν νέους σοβαρούς κινδύνους ή προβλήματα για την ευρωπαϊκή κοινωνία. Τα έργα στη δράση "Insight" αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση προβλημάτων σε νέες ιατρικές ή τεχνολογικές πρακτικές και υλικά, την ανάλυση νέων χημικών ή φαρμακευτικών ουσιών, βακτηρίων και ιών που βρίσκονται στο περιβάλλον ή στα τρόφιμα, την αξιολόγηση νέων φαινομένων γενετικής με ενδεχόμενα ηθικά ή ιατρικά προβλήματα, κ.λπ.

Μέσα υλοποίησης για το "Insight" είναι τα Ειδικά Στοχοθετημένα Ερευνητικά Έργα (STREPs) και οι Δράσεις Συντονισμού (CAs). Κάθε έργο έχει διάρκεια έως 1-2 χρόνια και χρηματοδότηση έως 800.000 ευρώ.

Η εστιασμένη δράση "Pathfinder" αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων κατά τα πρώτα στάδια της έρευνας σε αναδυόμενους διεπιστημονικούς τομείς. Η δράση αφορά τους τομείς της βιολογίας (βιοπολυπλοκότητα, κυτταρική σηματοδότηση, κ.ά.), των κοινωνικών επιστημών (ανάδειξη και ενδυνάμωση κοινωνικών θεσμών) και των περιβαλλοντικών επιστημών (προβλεψιμότητα ακραίων φυσικών φαινομένων, κ.ά.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε έργα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ φυσικών, κοινωνικών και άλλων επιστημών.

Τα έργα υλοποιούνται με Ειδικά Στοχοθετημένα Ερευνητικά Έργα (STREPs) και Δράσεις Συντονισμού (CAs).

Η δράση "NEST Support" αποβλέπει στην υποστήριξη των υπόλοιπων περιοχών του ΝEST για την προσέλκυση καλών προτάσεων, τη βελτίωση των διαδικασιών και το σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων. Η "NEST Support" υποστηρίζει τη συνεργασία των ερευνητών και την ενεργό συμμετοχή τους στη διερεύνηση νέων ερευνητικών ευκαιριών, καθώς και την ανάλυση μεθοδολογικών και τεχνικών ζητημάτων του NEST.

Τα σχετικά έργα υλοποιούνται με Δράσεις Ειδικής Στήριξης (SSAs) και περιλαμβάνουν ενημερωτικά συνέδρια, σεμινάρια, ομάδες εμπειρογνωμόνων, λειτουργική υποστήριξη, κ.λπ. Η μέγιστη διάρκεια των έργων είναι δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50-200 χιλιάδες ευρώ για κάθε έργο, με 100% χρηματοδότηση από την Επιτροπή.

Σημειώνεται πως τα πρώτα δέκα έργα του NEST που έχουν εγκριθεί βρίσκονται σήμερα στη φάση των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2004.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το NEST (http://www.ekt.gr/ncpfp6/nest).

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο ΠΠ
κα Μαρία Κουτροκόη
τηλ.: 210 7273917, fax: 210 7246824
e-mail: ist@ekt.gr
 

 
ΝΕST (EKT)
NEST (CORDIS)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:04/02/2004