National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Eρευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις καλούνται σε διάλογο
για ένα Εθνικό Σχέδιο Έρευνας

Η έρευνα και η καινοτομία, μοχλός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
της ελληνικής οικονομίας

11-12-2003


Η ανάγκη για διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής έρευνας και ενός πλαισίου αποτελεσματικής συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά κέντρα, για στήριξη της ελεύθερης έρευνας αλλά και παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας ήταν η βασική διαπίστωση της ημερίδας "Βιομηχανία - Έρευνα - Καινοτομία: η Πρόκληση" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Νοεμβρίου 2003.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την Εταιρία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Α. Τσοχατζόπουλος, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), πρόεδροι ερευνητικών κέντρων, εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων, στελέχη επιχειρήσεων και μέλη της ερευνητικής κοινότητας.

Βασικός άξονας της τοποθέτησης του κ. Α. Τσοχατζόπουλου ήταν η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Έρευνας, μια Πράσινη Βίβλο για την έρευνα και την καινοτομία, που θα οριοθετήσει τους στόχους και τα βήματα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής. Ο υπουργός κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο τους ερευνητικούς φορείς, τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. "Στηρίζουμε την ελεύθερη έρευνα, θέλουμε όμως να αναδείξουμε τα ερευνητικά κέντρα σε οργανισμούς που δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής της καινοτομίας και χρήσης του ερευνητικού αποτελέσματος με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για απεγκλωβισμό από παγιωμένες νοοτροπίες, συνήθειες και λειτουργίες, και εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα στο σχεδιασμό της Πράσινης Βίβλου για την έρευνα, και ακολούθως στη Λευκή Βίβλο, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των σχετικών δράσεων.

Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται από έξι τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα και με την ίδια ένταση: πληροφόρηση, έρευνα, εκπαίδευση, δημόσια δαπάνη, ιδιωτική δαπάνη και επιχειρηματικό περιβάλλον. Όσον αφορά τις δραστηριότητες του ΕΚΤ, ο κ. Μπούμπουκας επισήμανε τη συνεισφορά του φορέα στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση ηλεκτρονικού περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί πλέον δημόσιο αγαθό, διαθέσιμο σε πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, δημόσιες βιβλιοθήκες, και γενικά στο κοινό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, και σε σχετικές πρωτοβουλίες δικτύωσης των κρατών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχημένη λειτουργία του ελληνικού κόμβου CORDIS κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΕΚΤ και αναγνωρίστηκε ως best practice από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, ο υπεύθυνος του έργου κ. Γ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι στόχος του Κέντρου, το οποίο έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα 10 καλύτερα της Ευρώπης, είναι να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην απορρόφηση καινοτόμων τεχνολογιών, φέρνοντάς τις σε επαφή με ευρωπαϊκές ΜΜΕ, ώστε μέσα από συνεργασίες να μπορέσουν να εισέλθουν σε νέες αγορές.

Τα προγράμματα της ΓΓΕΤ για την υποστήριξη της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων (προγράμματα ΠΡΑΞΕ, ΕΛΕΥΘΩ, ΠΑΒΕΤ-ΝΕ, ΗΡΩΝ, κ.ά.) παρουσίασαν οι κ.κ. Γ. Παπαδάκης και Ν. Σιδηρόπουλος. Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη για κοινή προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εξασφάλιση του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος για προσέλκυση επενδύσεων και διαμόρφωση σαφούς πολιτικής κινήτρων (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων, που υλοποιήθηκαν από επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, έχει προχωρήσει η αξιοποίηση των περισσότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων σε βιομηχανική κλίμακα, σε πολλές περιπτώσεις με τη διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τα ερευνητικά κέντρα, που καταλήγει στην παραγωγή μοναδικής τεχνογνωσίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επιτυχημένα case studies στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΠΑΒΕΤ, ΗΡΩΝ, ΕΛΕΥΘΩ και ΠΡΑΞΕ, και ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας.

Ο κ. Κ. Μπουζάκης, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΕΣΕΤ για έναρξη συζητήσεων που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής έρευνας και ενός πλαισίου αποτελεσματικής συνεργασίας του βιομηχανικού κόσμου με τα ερευνητικά κέντρα.

Ο κ. Ν. Ευθυμιάδης, Προέδρος της Εταιρίας Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), επισήμανε ότι η απουσία κατάλληλου περιβάλλοντος είναι αυτή που ευθύνεται για την περιορισμένη ανάπτυξη της καινοτομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα της καινοτομίας και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο Norwich της Αγγλίας, όπου με συνεργασία Πανεπιστημίου, Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, επιχειρήσεων και δημοτικών αρχών, εντοπίσθηκαν οι τομείς που ενδιέφεραν την τοπική κοινωνία και δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες δομές για τη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Ε. Φλωράτος, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και συντονιστής της συνόδου των προέδρων των ερευνητικών κέντρων υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής από όλα τα ερευνητικά κέντρα στην πορεία προς έναν ενιαίο χώρο έρευνας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τα ερευνητικά κέντρα σχεδιάζουν να παρουσιάσουν συνολικά τα αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα στην ελληνική βιομηχανία.

Ο κ. Π. Παπαγιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμπιστευθούν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Αναφερόμενος στη σύνδεση έρευνας και παραγωγής σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται αυθόρμητα, και όχι βίαια όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Ι. Βασάλος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τόνισε ότι τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στα σημεία που το καθένα είναι ικανό, αποφεύγοντας την επανάληψη δραστηριοτήτων. "Το μέλλον των ερευνητικών κέντρων είναι η πολυδιάσταση, δηλαδή και βασική έρευνα, και ερευνητικά προγράμματα, και εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ποιότητα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη χρηματοδότηση από την πολιτεία για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των ερευνητικών κέντρων", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση διατίθενται από το διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr.

Πρόγραμμα - Εισηγήσεις - Φωτογραφίες

 

 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ε&ΤΑ
Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:15/12/2003