National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Ημερίδα "Βιομηχανία - Έρευνα - Καινοτομία: η Πρόκληση"
Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003

Εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης για την προώθηση της καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ

18-11-2003


Ημερίδα με θέμα "Βιομηχανία - Έρευνα - Καινοτομία: η Πρόκληση" διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την Εταιρία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2003 (ώρα έναρξης: 17.00) στο Συνεδριακό Κέντρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης (6ο χλμ. Χαριλάου - Θέρμης).

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών, αποτελεί προτεραιότητα για την ανάδειξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε βασικούς συντελεστές της ευρωπαϊκής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα που καταδεικνύουν τις δυνατότητες αποτελεσματικής συνεργασίας επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στην ημερίδα θα παρευρεθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, με τίτλο "Προώθηση της καινοτομίας και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά", θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας για την προώθηση της καινοτομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΡΑΞΕ, ΠΑΒΕ, ΗΡΩΝ, ΕΛΕΥΘΩ, κ.λπ.) για την υποστήριξη της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Επίσης, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα ερευνητικών έργων, που υλοποιήθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και μπορούν να αξιοποιηθούν από την αγορά.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της έρευνας και επιτυχημένα case studies αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας και ως συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, όσον αφορά την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα στη διασύνδεσή του με την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω δραστηριοτήτων Ε&ΤΑ και συνεργασίας με ερευνητικούς φορείς.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων (ΣΒΒΕ, ΣΕΠΒΕ, κ.λπ.), στελέχη επιχειρήσεων και μέλη της ερευνητικής κοινότητας. Το πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, καθώς και το δελτίο συμμετοχής διατίθενται από το διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr.

Πληροφορίες
Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης
Κατερίνα Παπαδοπούλου
τηλ.: 2310 498200
fax: 2310 498280
e-mail: kpap@thestep.gr
URL: http://www.techpath.gr

Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Δρ Γιώργος Αποστολόπουλος
τηλ.: 210 7273920
fax: 210 7246824
e-mail: gapo@ekt.gr
URL: http://www.ekt.gr


To EKT ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας
και συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας

Το ΕΚΤ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ε&ΤΑ της ΕΕ (κύριο μέσο χρηματοδότησης της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2002 - 2006 με προϋπολογισμό 17,5 δισ. ευρώ), υποστηρίζει ενεργά τους ελληνικούς φορείς στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν με επιτυχία στα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Η παροχή άμεσης πληροφόρησης μέσω ειδικού διαδικτυακού κόμβου (http://www.ekt.gr/ncpfp6) και συμβουλευτικών υπηρεσιών (για ανεύρεση εταίρων, διαδικαστικά θέματα, επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ.λπ.), αλλά και η συνεχής συνεργασία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής άλλων χωρών, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ και στην επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο Πρόγραμμα.

Επίσης, το ΕΚΤ είναι ο συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, κοινοπραξίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Innovation" και στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι κλαδικές εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΚΕΙ), ο ΕΟΜΜΕΧ, τα Τεχνολογικά Πάρκα Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, και τα Πανεπιστήμια Θράκης και Κρήτης.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας (http://www.hirc.gr) απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για νέες τεχνολογίες, επιθυμούν διάγνωση των τεχνολογικών αναγκών τους, παράγουν τεχνολογίες και επιδιώκουν να αναπτύξουν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, αναπτύσσει στενή συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας για την προώθηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν εταιρικές επισκέψεις, τεχνολογικές διαγνώσεις, δημιουργία τεχνολογικού προφίλ, προώθηση τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων.
 

 
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ε&ΤΑ
Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:19/11/2003