National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Επιτυχημένη λειτουργία του ελληνικού κόμβου CORDIS
για την έρευνα και την καινοτομία

Διάκριση του κόμβου ως "ιστορία επιτυχίας" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
για τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ

01-10-2003


Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η λειτουργία του ελληνικού κόμβου της CORDIS για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία (http://www.cordis.lu/greece), o οποίος κάλυψε με ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση τις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους παραπάνω τομείς. Σε πρόσφατη συνάντηση των υπευθύνων των εθνικών κόμβων CORDIS, στο Λουξεμβούργο, o ελληνικός κόμβος της CORDIS χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως "ιστορία επιτυχίας" (success story), τόσο για την πληρότητα του περιεχομένου όσο και για τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κόμβος, ο οποίος υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την CORDIS, την Kοινοτική Υπηρεσία Πληροφόρησης σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε το βασικό μέσο πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο ελληνικός κόμβος της CORDIS, ο οποίος είναι δίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά), παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή έρευνα (τρέχοντα ερευνητικά έργα, αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, τεχνολογικές προσφορές, κ.λπ.). Λειτουργεί δε στο πλαίσιο των εθνικών κόμβων πληροφόρησης της CORDIS για E&TA και Καινοτομία, που λειτουργούν με ευθύνη των κρατών μελών, παρουσιάζοντας τις εθνικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την έρευνα και την καινοτομία. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός κόμβος της CORDIS εντάσσεται στις δράσεις του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας" (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Γ' ΚΠΣ).

Μερικά από τα επιτεύγματα τα οποία καταδεικνύουν την ιδιαίτερα επιτυχημένη λειτουργία του ελληνικού κόμβου είναι:

 

  • Ολοκληρωμένη παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Κοινωνίας της Πληροφορίας, με νέα, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, συμπεράσματα των Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας και Τηλεπικοινωνιών, κ.λπ.

  • Αποκλειστικές συνεντεύξεις με υψηλούς αξιωματούχους (Ph. Busquin, Eπίτροπος Έρευνας της ΕΕ, Α. Μητσός, Γενικός Διευθυντής Έρευνας ΕΕ, L. Bellemin και G. Medrano, Προϊστάμενοι Τομέων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας, D. Domazet, Yπουργός Επιστήμης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Σερβίας, G. Possa, Υφυπουργός Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας της Ιταλίας, κ.ά.).

  • Ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία ήταν σταδιακά αυξανόμενη, με τον ελληνικό κόμβο να καταλαμβάνει την 1η θέση στο σύνολο των κόμβων των κρατών μελών, κατά το τελευταίο εξάμηνο (μέσος όρος επισκεψιμότητας: 33.000 ιστοσελίδες ανά μήνα, μέγιστη επισκεψιμότητα: 56.000 ιστοσελίδες το Μάιο 2003).

  • Πολλά θέματα του κόμβου παρουσιάστηκαν στο περιοδικό CORDIS focus (εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πέντε γλώσσες και έχει περισσότερους από 70.000 αποδέκτες σε όλη την Ευρώπη) και για πρώτη φορά, επί Ελληνικής Προεδρίας, δημιουργήθηκε στο περιοδικό ειδική ενότητα αφιερωμένη στην προεδρία της ΕΕ.

Ο ελληνικός κόμβος της CORDIS θα συνεχίσει να παρέχει ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση για όλες τις σημαντικές εξελίξεις στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, και μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας. Στόχος του ΕΚΤ είναι η συνεχής βελτίωση και ενημέρωση του κόμβου, ώστε να παραμείνει μια από τις κύριες πηγές πληροφόρησης για την ελληνική έρευνα και καινοτομία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 
Ελληνικός Κόμβος CORDIS
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:02/10/2003