National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Νέα προκήρυξη της θεματικής προτεραιότητας "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" του 6ου Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ

Ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού
525 εκατ. ευρώ

25-06-2003


Με συνολικό προϋπολογισμό 525 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου 2003 η 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη θεματική προτεραιότητα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" (ΙST) του 6ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τομέας στον οποίο οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες σημειώνουν μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή.

Η πρόσκληση αφορά τους τομείς: προηγμένες οθόνες οπτικής παρουσίασης, οπτικά, οπτικοηλεκτρονικά και φωτονικά λειτουργικά συστατικά στοιχεία, πλατφόρμες ανοικτής εξέλιξης για λογισμικό και υπηρεσίες, γνωστικά συστήματα, ενσωματωμένα συστήματα, εφαρμογές και υπηρεσίες για κινητούς χρήστες και εργαζομένους, διαμεσικό περιεχόμενο αναψυχής και ψυχαγωγίας, συστήματα GRID και επίλυση σύνθετων προβλήματων, βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου, ηλεκτρονική κοινωνική ένταξη (eInclusion), κλίνες δοκιμών για ερευνητική δικτύωση, γενικές συνοδευτικές δράσεις. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου 2003.

Η 2η πρόσκληση του IST αποτέλεσε το κύριο θέμα της διεθνούς συνάντησης εργασίας "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας: 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, Κοινοπραξίες και συμμετοχή σε έργα, Προετοιμασία και συγγραφή προτάσεων" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 2 Ιουνίου 2003, στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το IST, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μέλη του πανευρωπαϊκού Δικτύου Ideal-ist (δίκτυο που προωθεί τις ερευνητικές συνεργασίες) από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Μάλτα και την Αυστρία.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στο IST και αντάλλαξαν ιδέες με στόχο τη δημιουργία ερευνητικών κοινοπραξιών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις, κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και του Δικτύου Ideal-ist απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα των συμμετεχόντων για την καλύτερη συγγραφή προτάσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Γληνός, Προϊστάμενος του Τομέα των Ενσωματωμένων Συστημάτων της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας", παρουσίασε τις προτεραιότητες και τον προϋπολογισμό του IST, τονίζοντας ότι στρατηγικοί στόχοι του ΙST είναι η συνεχής υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας (eHealth, eLearning κ.λπ.), η ενίσχυση της έρευνας σε νέους τομείς και η ανάπτυξη υποδομών.

Αναφερόμενη στα μοντέλα και τους τύπους συμβολαίων, η κα Megan Richards, Προϊσταμένη του Τομέα Κανονιστικών και Οριζόντιων Πτυχών της Γενικής Διεύθυνσης "Έρευνα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε πως το 6ο ΠΠ χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία των συμμετεχόντων. Η κα Richards παρουσίασε αναλυτικά τους κανονισμούς για τη διαμόρφωση κοινοπραξιών, τα νέα μέτρα για τη συλλογική ευθύνη των συμμετεχόντων, τα μοντέλα κόστους και τις πληρωμές, τους τακτικούς ελέγχους και τις ενδεχόμενες κυρώσεις, κ.λπ. Αναφορά έγινε στη λίστα ελέγχου για τις κοινοπραξίες και τα συμβόλαια.

Τα συστήματα GRID, η ηλεκτρονική κοινωνική ένταξη (eInclusion), οι εφαρμογές και υπηρεσίες για κινητούς χρήστες και εργαζόμενους (mobile user and worker) και οι κλίνες δοκιμών για ερευνητική δικτύωση παρουσιάστηκαν από τον κ. Γεώργιο Τσελέντη, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας". Σχετικά με τη 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ο κ. Τσελέντης επισήμανε ότι τα 2/3 του προϋπολογισμού θα διατεθούν στα νέα μέσα υλοποίησης του 6ου ΠΠ, τα Δίκτυα Αριστείας και τα Ολοκληρωμένα Έργα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι του Δικτύου Ideal-ist παρουσίασαν τις δράσεις τους για την ανεύρεση εταίρων και τη δημιουργία κοινοπραξιών στο πλαίσιο του IST. Επιπλέον, εκπρόσωποι από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας και τις εταιρείες "01 Πληροφορική ΑΕ" και "Business Architects Consultancy" παρουσίασαν σχέδια έργων και ιδέες για τη διαμόρφωση κοινοπραξιών και υποβολή προτάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του κ. Myer Morron, εκπροσώπου του Δικτύου Ideal-ist, σχετικά με τα σημεία-κλειδιά για την προετοιμασία/συγγραφή μιας πρότασης. Ο κ. Morron έδωσε πρακτικές συμβουλές για την επιλογή των μέσων υλοποίησης, τις πηγές ανεύρεσης εταίρων για τη διαμόρφωση κοινοπραξιών, τον προσδιορισμό των στρατηγικών στόχων και τη συνεργασία με τους εταίρους, τη συγγραφή της πρότασης και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων φορμών.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη θεματική προτεραιότητα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" του 6ου ΠΠ παρέχονται στο διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΤ στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/ncpfp6/ist.

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το IST και κόμβος του Δικτύου Ideal-ist
κα Μαρία Κουτροκόη
τηλ. 210 7273917, fax: 210 7246824
e-mail: ist@ekt.gr
http://www.ekt.gr/ncpfp6/ist

 

 
"Tεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" (EKT)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:07/07/2003