National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 

Η ελληνική Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στο Διαδίκτυο

Επίσημη παρουσίαση του κόμβου πληροφόρησης
"CORDIS - Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

14-02-2003


Ο ελληνικός κόμβος της CORDIS (http://www.cordis.lu/greece) για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Ο κόμβος "CORDIS - Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ο οποίος λειτουργεί ανανεωμένος από την 1η Ιανουαρίου 2003, αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την CORDIS, την Υπηρεσία Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στόχος του κόμβου είναι η άμεση ενημέρωση σχετικά με όλες τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Ο κόμβος διατίθεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα λειτουργίας του, ο ανανεωμένος ελληνικός κόμβος καταλαμβάνει την πρώτη θέση επισκεψιμότητας στο σύνολο των αντίστοιχων κόμβων των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Δημήτρης Δενιόζος επεσήμανε πως ο ελληνικός κόμβος της CORDIS αποτελεί το βασικό εργαλείο ενημέρωσης της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, σχετικά με τις δράσεις στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη του πολίτη για διαδικτυακή πληροφόρηση και υποστηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σε παρέμβασή του ο Διευθυντής του ΕΚΤ κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας τόνισε πως η CORDIS αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συστηματική ηλεκτρονική ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως επεσήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά, ο ανανεωμένος κόμβος για την Ελληνική Προεδρία λειτούργησε έγκαιρα και με πληρότητα περιεχομένου για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι εκπρόσωποι της CORDIS, Virginia Mercouri και Χριστίνα Παπούλια, υπογράμμισαν πως η CORDIS δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική ταξινόμηση της πληροφόρησης, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί οι εθνικοί κόμβοι της CORDIS, που εξασφαλίζουν την άμεση ενημέρωση και την αποτελεσματική διάχυση της πληροφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Οι οκτώ βασικές ενότητες του κόμβου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας και στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, οι πρώτες προκηρύξεις του οποίου ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο του 2002.

Σε χαιρετισμό του, ο οποίος δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα του κόμβου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται στις προκλήσεις και στους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας για την επίτευξη του στόχου του Συμβουλίου της Λισαβόνας - η ευρωπαϊκή οικονομία να αναδειχθεί στην πιο ανταγωνιστική, βασισμένη στη γνώση, οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει ως βασικές προκλήσεις της Ελληνικής Προεδρίας, τη διεύρυνση της Ευρώπης και τη συμμετοχή των νέων χωρών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, την αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Στην πρώτη ενότητα του κόμβου παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Στην ενότητα "Νέα της Προεδρίας" παρουσιάζονται τα τελευταία νέα σχετικά με τα θεματικά πεδία που καλύπτονται στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών και συνεντεύξεων. Σε ξεχωριστή ενότητα παρέχονται πληροφορίες για εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας στους παραπάνω τομείς.

Στην ενότητα "Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα" παρουσιάζεται μια επισκόπηση του εθνικού συστήματος και των δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Περιλαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν τις σχετικές πολιτικές, τους στόχους και τα εθνικά προγράμματα.

Οι εξελίξεις στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ (2002-2006), που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, είναι το αντικείμενο της πέμπτης ενότητας.

Πληροφορίες σχετικά με την ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, εστιάζοντας στα Προγράμματα Πλαίσια για την Έρευνα, παρέχονται στην ενότητα "Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Έρευνα και Καινοτομία". Επιπλέον, στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνολογικές προσφορές που προέκυψαν από την ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα, χρήσιμοι σύνδεσμοι, κ.λπ.

Στην ενότητα "Σημεία επαφής" δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς Ε&ΤΑ και Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Σημείων Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας.

Στην ενότητα "Σύνδεσμοι" περιλαμβάνονται χρήσιμες πηγές πληροφόρησης για έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και πρόσβαση σε διαδικτυακούς κόμβους που αφορούν τον ελληνικό δημόσιο τομέα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις περιφερειακές αρχές, και τους τομείς των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Επίσης από την πρώτη σελίδα του κόμβου υπάρχει πρόσβαση σε τρεις ακόμη ενότητες. Η ενότητα "Στο προσκήνιο" προβάλλει καινοτόμες τεχνολογίες, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και επιτυχημένες συνεργασίες, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων και πρωτοβουλιών ελληνικών φορέων. Στην ενότητα "Νέα Έρευνας και Καινοτομίας" παρέχεται μια επισκόπηση των σημαντικότερων ειδήσεων για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ενότητα "Εκδηλώσεις Έρευνας και Καινοτομίας" παρέχει πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα.


Πληροφορίες για τον ελληνικό κόμβο της CORDIS:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου
τηλ.: 210 7273966
fax: 210 7246824
e-mail: cordis@ekt.gr
http://www.cordis.lu/greece
 


 

 
CORDIS - Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:02/10/2003