National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου 19/11/02 - Παράρτημα

 

6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα

 Με στόχο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας 

 


Το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2002 - 2006 και υποστηρίζει ερευνητικά έργα σε επιλεγμένες θεματικές προτεραιότητες, όπως γονιδιωματική, βιοτεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, νανοτεχνολογίες, αεροναυπηγική, τρόφιμα, περιβάλλον, ενέργεια κ.ά. Η ανακοίνωση των πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του 6ου ΠΠ αναμένεται από τις 17 Δεκεμβρίου 2002.

Το 6ο ΠΠ αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας - μια εσωτερική αγορά για τη γνώση και την επιστήμη - μέσω του συντονισμού των εθνικών ερευνητικών πολιτικών και της διασύνδεσης των καλύτερων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης. Αναμένεται δε να αποτελέσει τον καταλύτη για την επίτευξη του στόχου της διάθεσης του 3% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ στον τομέα της έρευνας, αποβλέποντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων και την υποστήριξη άλλων πολιτικών της ΕΕ.

Το 6ο ΠΠ έχει προϋπολογισμό 17,5 δισ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στον κόσμο. Αποτελεί, επίσης, το πρώτο μεγάλο κοινοτικό πρόγραμμα που κάνει πραγματικότητα τη διεύρυνση της ΕΕ, με όλες τις υποψήφιες χώρες να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα έρευνας, κ. Ph. Busquin, το 6ο ΠΠ μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των ερευνητικών προσπαθειών και στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού αυτών των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο. Το 6ο ΠΠ είναι ένα σημαντικό εργαλείο που συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες, με ειδικές διαδικασίες χρηματοδότησης και νέα μέσα υλοποίησης. Από την άλλη μεριά, βασική προτεραιότητα των κρατών μελών είναι η τόνωση και ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών για την έρευνα, και η ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη της έρευνας σε βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.

Μία από τις καινοτομίες του 6ου ΠΠ είναι η χρήση δύο νέων μέσων υλοποίησης (νέοι τύποι έργων), των Ολοκληρωμένων Έργων και των Δικτύων Αριστείας, με τα οποία επιδιώκεται η δικτύωση των ερευνητικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η δημιουργία γνώσης για νέα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικοί φορείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ισότιμη συμμετοχή τους. Η συνεχής παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης του 6ου ΠΠ και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η επιτυχημένη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

H έναρξη του 6ου ΠΠ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 11-13 Νοεμβρίου 2002, στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα συνέδριο στην Ευρώπη για την έρευνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα από 65 χώρες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, στελέχη επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, δημοσιογράφοι κ.ά. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 80 παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και έκθεση στην οποία συμμετείχαν 142 ερευνητικά έργα και 65 ερευνητικοί οργανισμοί.

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο
τηλ.: 210 7273947, 917, 921, fax: 210 7246824,
e-mail: ncp@ekt.gr,
http://www.ekt.gr/ncpfp6

 

 

 
 
 
6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (ΕΚΤ)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:19/11/2002