National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Το ΕΚΤ υποστηρίζει ενεργά τους ελληνικούς φορείς του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στον ευρωπαϊκό χώρο

Προώθηση επιχειρηματικών και ερευνητικών συνεργασιών σε διεθνές Forum μεταφοράς τεχνολογίας στο πλαίσιο της AquaPartners 2002

20-06-2002

Με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων πραγματοποιήθηκε το διεθνές Forum μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα, 8-9 Ιουνίου 2002), στο πλαίσιο της έκθεσης AquaPartners 2002. Το Forum διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως συντονιστή του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα από άλλα οκτώ ευρωπαϊκά κράτη.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της εκδήλωσης ήταν το γεγονός ότι έλαβαν χώρα 150 συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων και προωθήθηκαν 80 αναζητήσεις συνεργασίας. Πολλές από αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε επιχειρηματικές ή ερευνητικές συνεργασίες.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Forum, επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές επαφές και να συζητήσουν τεχνικά προβλήματα, καινοτόμες λύσεις και νέες δυνατότητες προώθησης των τεχνολογιών τους. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, διοργανώθηκαν, στις 5-6 Ιουνίου, επισκέψεις των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών σε ιχθυογεννητικό σταθμό, σε μονάδα εκπάχυνσης και σε μονάδα μεταποίησης δύο ελληνικών εταιρειών.

Στο Forum συμμετείχαν περισσότεροι από 50 φορείς από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, την Ουαλία και τη Ρουμανία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι εξής εταιρείες και ερευνητικά κέντρα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΚΘΕ, ΙΘΑΒΙΚ, ΙΝΑΛΕ, ΙΧΘΥΚΑ, ΤΕΙ Ηπείρου, Feedus SA, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ, ΝΗΡΙΙΣ ΑΕ, Simi Fish ΑE, S. Systems, ΡΗΓΑΣ ΑΕ, RICH ΑΕ, ΖΕΝΟΝ ΑΕ, Pittas Hellas Group Electronics, Σελόντα ΑΕ, Lamans ΑΕ, Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, INVE HELLAS ΑΕ.

Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών φορέων με αντίστοιχους φορείς από τη Μάλτα και την Κύπρο. Σημειώνεται ότι η Μάλτα συμμετείχε για πρώτη φορά σε παρόμοια εκδήλωση, με τους εξής εκπροσώπους: Malta Centre for Fisheries Sciences, Malta Environment and Planning Authority, Malta Fishermen Co-operative Limited. Ιδιαίτερα δυναμική υπήρξε και η συμμετοχή της Κύπρου, με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Κύπρου το οποίο συνόδευσε και αντιπροσώπευσε τις μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες του τομέα.

Εκτός όμως από την επιτυχία του Forum επιχειρηματικών συνεργασιών, θα πρέπει να επισημανθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Aquapartners 2002 για τις υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης που παρέχει το ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και ειδικότερα για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα (2002-2006), η έναρξη του οποίου αναμένεται το φθινόπωρο του 2002.

Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν στο περίπτερο του ΕΚΤ, για τις υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης και τις δυνατότητες πρόσβασης στις πιο σημαντικές διεθνείς βάσεις δεδομένων που αφορούν το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη βιοτεχνολογία, τη γεωργία και το μάρκετινγκ.

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας
κα Αργυρώ Καραχάλιου
τηλ.: 010 7273921, fax: 010 7246824, e-mail: akarah@ekt.gr
 

 

 
 
 
 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:21/06/2002