National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

 
Aναγκαία η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων
στην τρέχουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για το 6o Πρόγραμμα Πλαίσιο
Μέχρι τις 7 Ιουνίου 2002 η υποβολή συγκεκριμένων ερευνητικών θεμάτων
στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κοινοπραξιών

01-05-2002

Η άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στην  τρέχουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα, ήταν μια από τις βασικές διαπιστώσεις της ημερίδας για το 6ο ΠΠ που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με τη ΓΓΕΤ, στην Αθήνα, στις 30 Απριλίου 2002. Στην εκδήλωση υπήρχε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή - περισσότερα από 350 στελέχη ακαδημαϊκών, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων - γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της έρευνας στην Ευρώπη.
 
Σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής του ΕΚΤ κ. Ε. Μπούμπουκας επεσήμανε την πολύ καλή επίδοση των ελληνικών φορέων σε αρκετούς ερευνητικούς τομείς στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και τη σχετικά υποτονική συμμετοχή σε άλλους. Για να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις θα πρέπει οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες να είναι σε εγρήγορση και στο 6ο ΠΠ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται, όσο ποτέ άλλοτε, η χάραξη συγκεκριμένης και συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για τη χρηματοδότηση της έρευνας, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες συμμετοχής των ελληνικών ερευνητικών φορέων στους κοινοτικούς πόρους του 6ου ΠΠ. Επίσης, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά, μέσω της τρέχουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο ευρωπαϊκός ερευνητικός ιστός καλείται να εκφράσει τις απόψεις του στο σχεδιασμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κ.κ. Λ. Καραπιπέρης και L. Βοchereau από τη Γενική Διεύθυνση "Έρευνα" και ο κ. Κ. Γληνός από τη Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας". Και οι τρεις ομιλητές υπογράμμισαν ότι στα νέα ερευνητικά έργα του 6ου ΠΠ θα πρέπει να τίθενται φιλόδοξοι στόχοι με συγκεκριμένα αποτελέσματα και ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό απαιτείται η δικτύωση των ερευνητικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε αποβλέπει και η τρέχουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (καταληκτική ημερομηνία: 7 Ιουνίου 2002) που αφορά τα νέα μέσα εφαρμογής. Στην προσκληση αυτή, οι ερευνητές καλούνται να υποβάλλουν συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις πρώτες προσκλήσεις του 6ου ΠΠ, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα δυνητικές κοινοπραξίες με φορείς άλλων κρατών. Συνεπώς, όσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση για επιτυχημένη συμμετοχή στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.


Ο κ. Λ. Καραπιπέρης αναφέρθηκε στα δύο νέα μέσα εφαρμογής του 6ου ΠΠ (Ολοκληρωμένα Έργα και Δίκτυα Αριστείας) τα οποία επιδιώκουν να συγκεντρώσουν την κρίσιμη μάζα (πόρων, ερευνητών κ.ά.) που απαιτείται για να αναδειχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ερευνητικών προσπαθειών. Τα δύο αυτά μέσα χαρακτηρίζονται από απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, από ευελιξία και προσαρμοστικότητα και από αυξημένη διαχειριστική αυτονομία. Επίσης, από αυξημένο προϋπολογισμό (μέχρι και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ), μεγάλη χρονική διάρκεια (3-5 χρόνια) και μεγάλο αριθμό εταίρων.

Παρουσιάζοντας τη θεματική προτεραιότητα του 6ου ΠΠ "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας" (προϋπολογισμού 3.600 εκατομμύρια ευρώ), ο κ. Κ. Γληνός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συστήματα περιβάλλουσας νοημοσύνης, που προωθούνται για την επόμενη δεκαετία, και αφορούν μια νέα διάσταση συνδιαλλαγής με το περιβάλλον, το οποίο θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του ανθρώπου, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις από τους χρήστες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του κ. L. Bochereau ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή έρευνα όσον αφορά τη γονιδιωματική και βιοτεχνολογία (προϋπολογισμού 2.200 εκατ. ευρώ): βασικές γνώσεις και εργαλεία λειτουργικής γονιδιωματικής όλων των οργανισμών, εφαρμογές της γονιδιωματικής στη βιοτεχνολογία, αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Επίσης, παρουσίασε τους ερευνητικούς τομείς για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων (προϋπολογισμού: 685 εκατ. ευρώ), όπως επιδημιολογία των παθήσεων και αλλεργιών που συνδέονται με τη διατροφή, επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία, μέθοδοι ανιχνευσιμότητας στην αλυσίδα παραγωγής (π.χ. των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών), επιπτώσεις της διατροφής των ζώων στην υγεία του ανθρώπου, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία.

Το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (προϋπολογισμού 17,5 δισ. ευρώ) αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς: γονιδιωματική, βιοτεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, νανοτεχνολογίες, αεροναυπηγική, τρόφιμα, περιβάλλον, ενέργεια κ.ά. Η υλοποίηση του Προγράμματος (οι πρώτες δηλαδή προσκλήσεις υποβολής προτάσεων) αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2002.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Πλαίσια, παρέχει πληροφόρηση και υποστήριξη στο σύνολο της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο την επιτυχημένη ελληνική παρουσία στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και πρόσθετο πληροφοριακό υλικό για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (κείμενα αναφοράς, σύνδεσμοι, ελληνικές θέσεις κλπ.) διατίθενται από τον διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr.

Πληροφορίες

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
κα Μ. Κουτροκόη (τηλ.: 010 7273917, e-mail:mkoutr@ekt.gr),
κα Γ. Μαζιώτη (τηλ.: 010 7273947, e-mail:gmazio@ekt.gr)
fax: 010 7246824

 

 
 
 
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:08/05/2002