National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Η πρόσβαση στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα
και η ανάπτυξη πολύγλωσσου και πολυπολιτισμικού περιεχομένου
βασικές προτεραιότητες στην Κοινωνία της Πληροφορίας
Η Eλλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα eContent

27-11-2001

Οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών φορέων και η ανάγκη για άμεση αξιοποίηση του περιεχομένου που παράγει ο δημόσιος τομέας, σε ένα πολύγλωσσο περιβάλλον, ήταν οι βασικές διαπιστώσεις της ημερίδας που διοργάνωσε το Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContent την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2001 στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 200 στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και δημόσιων οργανισμών, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις του προγράμματος, να ανταλλάξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, και να έχουν διμερείς συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του κ. Ευάγγελου Μπούμπουκα, Διευθυντή του ΕΚΤ και εθνικού εκπροσώπου στο eContent, ότι "παρά τη σημαντική ανάπτυξη του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να μην υπάρχει ανάλογη ανάπτυξη περιεχομένου που να διακινείται στα δίκτυα και να αξιοποιείται από τις διάφορες εφαρμογές".

Ο κ Μπούμπουκας αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπορικής αξιοποίησης και πρόσβασης όσον αφορά τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, οι οποίες και θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης, υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η γλωσσική παρέμβαση στο περιεχόμενο, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να παίρνει μέσω του Διαδικτύου πληροφορίες στη γλώσσα του, ο σχεδιασμός δηλαδή πολυγλωσσικών συστημάτων ανάκτησης πληροφοριών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Διευθυντής του ΕΚΤ, τόνισε ότι η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την επιτυχημένη μέχρι σήμερα συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο πρόγραμμα, παρουσιάστηκαν από την εκπρόσωπο του ΕΚΤ - Εθνικό Σημείο Επαφής για το eContent, κα Μαρία Κουτροκόη. Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσκλησης για προκαταρκτικές δράσεις και της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε 14 από τα 47 εγκεκριμένα έργα (σε 8 από αυτά ο συντονιστής είναι ελληνικός φορέας), τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση 2.686.101 ευρώ σε σύνολο 28.750.000 ευρώ.

H ποσοστιαία χρηματοδότηση για τους ελληνικούς φορείς ανέρχεται σε 9%, ποσοστό που δίνει στην Ελλάδα την 4η θέση μετά τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία. Στα παραπάνω 14 έργα συμμετέχουν 18 ελληνικοί φορείς (14 εταιρείες πληροφορικής - φορείς ιδιωτικού τομέα, 2 ΑΕΙ και 2 Ερευνητικά Κέντρα).

 Η βασική ομιλήτρια της ημερίδας, κα Heli Lehtimaeki, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην οικονομική σημασία του τομέα του ψηφιακού περιεχομένου ο οποίος παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20% ανά έτος και αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2005.

Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη καταλαμβάνει την 1η θέση (51%) όσον αφορά το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στις έντυπες εκδόσεις (print publishing) (38% οι ΗΠΑ και 11% η Ιαπωνία), αλλά έρχεται δεύτερη (33%) όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις (electronic publishing) (52% οι ΗΠΑ και 15% η Ιαπωνία).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις της κοινοτικής εκπροσώπου ότι η ευρωπαϊκή αγορά των 370 εκατομμυρίων πολιτών με πολλές διαφορετικές γλώσσες και καταναλωτικές συνήθειες μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη πολύγλωσσου και πολυπολιτισμικού περιεχομένου. Σύμφωνα με την κα Lehtimaeki, στις υποβληθείσες προτάσεις θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών παροχής περιεχομένου, καθώς και σε εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία.

Το πρόγραμμα eContent εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope) και έχει στόχο την υποστήριξη της παραγωγής, της χρήσης και της διανομής ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και την προώθηση της γλωσσικής πoλυμορφίας στα παγκόσμια δίκτυα. Το πρόγραμμα eContent επικεντρώνεται στην ανάγκη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των πολιτών να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα παρέχει οικονομική υποστήριξη σε έργα που περιλαμβάνουν πολυεθνικές και διατομεακές συνεργασίες, σε συνοδευτικά μέτρα για βέλτιστες πρακτικές, και δράσεις ευαισθητοποίησης και διάχυσης, και σε μελέτες αγοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του τομέα.

 Ιδιαίτερα καθοριστική για την επιτυχημένη ελληνική συμμετοχή είναι η συνεισφορά του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το eContent. Το ΕΚΤ δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα διαχείρισης και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου. Προς αυτή την κατεύθυνση διαθέτει από το Διαδίκτυο την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Ερευνας και Τεχνολογίας το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, ο κατάλογος των έργων με ελληνική συμμετοχή και το πρόγραμμα εργασιών του eContent διατίθενται στον δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr.

Πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Εθνικό Σημείο Επαφής για το eContent

  • κα Μ. Κουτροκόη,
    τηλ.: (010) 7273917,
    fax: (010) 7246824,
    e-mail: mkoutr@ekt.gr
  • κ. Μ. Προέδρου,
    τηλ.: (010) 7273966,
    fax: (010) 7246824,
    e-mail: mproed@ekt.gr
     
 
 
 
Περισσότερα για την εκδήλωση
eContent (EKT)
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:27/11/2001