National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Aναγκαία η άμεση διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες του δικτύου e-gate

26-06-2001

Η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η προστασία των δεδομένων και οι ηλεκτρονικές υπογραφές, σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα "Θεσμικό Πλαίσιο στις Ηλεκτρονικές Αγορές" που διοργάνωσαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην Αθήνα, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2001. Με την ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες του e-gate (ανθρώπινο δίκτυο για τη διερεύνηση του θεσμικού και τεχνολογικού πλαισίου των ηλεκτρονικών αγορών).

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ι. Καλογήρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εισαγωγής των νέων τεχνολογιών τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στις επιχειρήσεις, μέσω της απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό επιχειρείν και της ηλεκτρονικοποίησης των κρατικών προμηθειών. Σε χαιρετισμό του ο καθ. Θ. Αποστολόπουλος, Αντιπρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του e-gate, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές αγορές, το οποίο θα περιλαμβάνει: τη νομική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την αποδεικτική ισχύ ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την αποϋλοποίηση αξιογραφικών τίτλων & κατάρτιση δικαιοπραξιών με μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Παρουσιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο των ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη, ο κ. Γ. Παπαπαύλου (Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αναφέρθηκε στις σχετικές Οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές υπογραφές, οι οποίες επιχειρούν να παρέχουν νομική ασφάλεια στις υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (κάθε υπηρεσία δηλαδή που παρέχεται κανονικά έναντι αμοιβής, από απόσταση, με ηλεκτρονικά μέσα και ύστερα από ιδιαίτερο αίτημα ενός αποδέκτη της υπηρεσίας). Επεσήμανε, μάλιστα, τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος, ένα θέμα αρκετά πολύπλοκο και ευαίσθητο, δεδομένου ότι σχετίζεται με τη σύγκρουση έννομων συμφερόντων (από τη μια μεριά οι απαιτήσεις των αρχών δίωξης για πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό δεδομένων και από την άλλη το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων) και απαιτεί την ανάγκη παγκόσμιων ρυθμίσεων.

Ο καθ. Ε. Γιακουμάκης (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), παρουσίασε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στην απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών. Εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα σχετικά με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, και αναφέρθηκε στις σημαντικές διευκολύνσεις που θα παρέχουν οι υπηρεσίες της 3ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσω των κινητών τηλεφώνων και θα παρέχουν άμεση πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Μια άλλη διάσταση, περισσότερο ανθρωποκεντρική, έδωσε ο καθ. Ε. Κιουντούζης (Μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) ο οποίος επεσήμανε ότι μετά την ψήφιση του νέου Συντάγματος, για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε αυτό, άρθρα που αναφέρονται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (άρθρα 5α, 9α). Αναφερόμενος στο νόμο 2472/97 "περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", ο κ. Κιουντούζης υπογράμμισε ότι η συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο και ότι τα δεδομένα πρέπει να είναι επίκαιρα, συναφή, ακριβή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα απαιτούνται. Τόνισε δε, ότι διακρίνεται όλο και περισσότερο η τάση να προωθηθούν οι νέες τεχνολογίες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα (PET-Privacy Enhancing Technologies).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του καθ. Σ. Κάτσικα (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου) ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της υποδομής Δημόσιου Κλειδιού στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, τα αυξημένα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές αγορές, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων που να ικανοποιούν τις αρχές της εμπιστευτικότητας (με την κρυπτογράφηση), της ακεραιότητας των συναλλαγών και της μη αποποίησης της πηγής (με τις ψηφιακές υπογραφές) και της αυθεντικότητας (με τα πιστοποιητικά Δημόσιου Κλειδιού).

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, τόσο της συγκεκριμένης ημερίδας όσο και των προηγούμενων ημερίδων και σεμιναρίων του e-gate, διατίθενται από το δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr) και του e-gate (http://e-gate.ccslab.aueb.gr).

 

 

Πληροφορίες: 

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -
Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών 

Τηλ: 01 8203158, Fax: 01 8203159 e-mail:  thanasis@aueb.gr

 
 
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:26/06/2001