National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Το ψηφιακό περιεχόμενο κλειδί για την ανάπτυξη 
της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Η υψηλή ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα eContent δίνει στην Ελλάδα την 6η θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και τις δυνατότητες, των ελληνικών φορέων για τη διάθεση ελληνικού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα

03-05-2001

Η ανάγκη αξιοποίησης της πολιτιστικής και πολυγλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης, το αυξημένο ενδιαφέρον των ελληνικών φορέων για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα - όπως προκύπτει και από την υψηλή ελληνική συμμετοχή στην προκαταρκτική φάση του προγράμματος eContent - ήταν μερικά από τα βασικά σημεία που επισημάνθηκαν στην ημερίδα πληροφόρησης για το κοινoτικό πρόγραμμα eContent, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) την Πέμπτη 3 Μαΐου 2001 στην Αθήνα. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 150 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πρόγραμμα εργασιών και την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος.

Ο κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, Διευθυντής του ΕΚΤ και εθνικός εκπρόσωπος στο eContent, επεσήμανε την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στην προκαταρκτική φάση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε 8 από τα 28 εγκεκριμένα έργα (σε 3 από αυτά ο συντονιστής είναι ελληνικός φορέας), τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση 636.617 ευρώ σε σύνολο 9.400.000 ευρώ. Η ποσοστιαία χρηματοδότηση για τους ελληνικούς φορείς ανέρχεται σε 6,77%, ποσοστό που δίνει στην Ελλάδα την 6η θέση, μετά τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα παραπάνω 8 έργα συμμετέχουν 10 ελληνικοί φορείς (7 εταιρείες πληροφορικής, 2 ΑΕΙ, 1 Ερευνητικό Κέντρο). 

Ο κ. Ε. Μπούμπουκας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα μέσα, και όχι τόσο στο περιεχόμενο που διακινείται σε αυτά, και για το λόγο αυτό υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που βασίζονται στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Το eContent, προσανατολισμένο στις απαιτήσεις της αγοράς, έρχεται να καλύψει την ανάγκη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών για πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας (ορίζοντας ως ψηφιακό περιεχόμενο κάθε πληροφορία - επεξεργασμένη ή μη - σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα, από το web μέχρι τις ασύρματες, κινητές συσκευές και το video ευρείας ζώνης).

Σε εισήγησή του, ο κ. Στέλιος Πιπερίδης, από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) και εθνικός εκπρόσωπος στο eContent, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης εφαρμογών γλωσσικής τεχνολογίας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι "η πρόσβαση για όλους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, με φιλικό τρόπο και στη γλώσσα τους".

Ο βασικός oμιλητής της Ημερίδας κ. Krister Olson, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας", παρουσίασε την τρέχουσα 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων (καταληκτική ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2001 για έργα επίδειξης, και 16 Δεκεμβρίου 2002 για τη διαδικασία συνεχούς υποβολής) και αναφέρθηκε στους ευρύτερους στόχους του προγράμματος, δεδομένου ότι το eContent αποτελεί μία από τις δράσεις της πρωτοβουλίας eEurope. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση ότι οι χρήστες του Διαδικτύου παραμένουν δύο φόρες περισσότερο σε ηλεκτρονικούς κόμβους (websites) που λειτουργούν στη μητρική τους γλώσσα, καθώς και ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα από αυτούς τους κόμβους Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγής πολυγλωσσικού, ψηφιακού περιεχομένου.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, η Ευρώπη έχει πλούσιο περιεχόμενο, μακρά παράδοση στον εκδοτικό τομέα και σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία και είναι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ΗΠΑ και Ιαπωνία. Από την άλλη μεριά, υστερεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις (e-publishing) και στο ηλεκτρονικό εμπόριο που βασίζεται στο περιεχόμενο. Είναι απαραίτητo λοιπόν να αυξηθεί η παροχή ευρωπαϊκού περιεχομένου από κάθε διαθέσιμο ασύρματο και ενσύρματο μέσο (Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση). Δεδομένου μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων, ανοίγονται νέες προκλήσεις για τους παροχείς περιεχομένου και τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως κομβικό σημείο συντονισμού δράσεων σε θέματα διαχείρισης και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου. Προς αυτή την κατεύθυνση διαθέτει από το Διαδίκτυο την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία παρέχει στο χρήστη, με ολοκληρωμένο τρόπο, δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης ψηφιακού υλικού (Ηλεκτρονικά Περιοδικά, Ελληνικές Βάσεις Δεδομένων, Ψηφιοποιημένες Ελληνικές Συλλογές, Διεθνείς Βάσεις Δεδομένων και Επιλεγμένες Πηγές στο Διαδίκτυο). 

Oι εισηγήσεις των ομιλητών, ο κατάλογος των έργων με ελληνική συμμετοχή και το πρόγραμμα εργασιών του eContent διατίθενται από το δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr. 

Πληροφορίες: 

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Εθνικό Σημείο Επαφής για το eContent 

κα Μ. Κουτροκόη, 
τηλ: 01 7273917, fax: 01 7246824, e-mail: econtent@ekt.gr

 
Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας"
Πρόγραμμα eContent
Ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope)
 
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ε&Τ
 
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:03/05/2001