National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Η επιτυχημένη συμμετοχή στο πρόγραμμα IST, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην πορεία προς την ηλεκτρονική Ευρώπη

Αυξημένη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ερευνητικά έργα πληροφορικής και επικοινωνιών

20-03-2001

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων (εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) στο κοινοτικό Πρόγραμμα IST (Information Society Technologies, Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών) παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Σημείο Επαφής για το IST) την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2001 στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 250 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Information Society της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κοινοτικοί εκπρόσωποι Κ. Μπαξεβανίδης, Κ. Παλαιολόγος και N. Brinkhoff, παρουσίασαν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές εξελίξεις του προγράμματος ΙST. Οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του στην πορεία προς την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope). Ακόμη, επισημάνθηκε η μεγάλη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (23% της συνολικής χρηματοδότησης), καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής των υπό ένταξη χωρών (Newly Associated States) στα ήδη εκτελούμενα έργα.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο IST παρουσίασε ο εθνικός εκπρόσωπος Καθ. Π. Σπυράκης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Προγράμματος, στις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, οι ελληνικοί φορείς έχουν λάβει χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8% στο σύνολο της χρηματοδότησης, 5η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και συμμετέχουν σε 300 ερευνητικά έργα (σε σύνολο 1178 έργων). Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα έργα έχουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (314 συμμετοχές) και ακολουθούν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ (133 συμμετοχές), οι ερευνητικοί φορείς (75 συμμετοχές) και ο Δημόσιος Τομέας/Τοπική Αυτοδιοίκηση (55 συμμετοχές).

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα του 2001 για τις δράσεις του IST, καθώς και η καταληκτική ημερομηνία για το ευρωπαϊκό βραβείο IST 2002 (Διαγωνισμός που αφορά καινοτόμα έργα πληροφορικής, 200.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα βραβεία). Συγκεκριμένα, η 7η πρόσκληση υποβολής προτάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο 2001, με καταληκτική ημερομηνία το Σεπτέμβριο 2001, ενώ προτάσεις για το Βραβείο IST μπορούν να κατατίθενται μέχρι 15 Μαΐου 2001.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου Cultivate το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών και την από κοινού υποβολή προτάσεων στο IST (από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

Οι εισηγήσεις των ομιλητών διατίθενται από το δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: www.ekt.gr

 
Πρόγραμμα IST
Γενικής Διεύθυνσης Information Society
Eυρωπαϊκό βραβείο IST 2002 
Cultivate
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:21/03/2001