National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

"Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Κοινωνία της Γνώσης"

Ημερίδα του ΕΚΤ και της κοινοπραξίας του έργου ΑΤΗΙΝΑ, για τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών

01-02-2001

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η κοινοπραξία του έργου ΑΤΗΙΝΑ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Κοινωνία της Γνώσης", όπου θα παρουσιαστεί ο θεσμικός, λειτουργικός και κοινωνικός ρόλος των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2001, ώρα 9.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της ειδικής δράσης του έργου ATHINA, η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Το έργο (στην κοινοπραξία του οποίου ανήκουν οι φορείς: Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής, Τμήμα Πληροφορικής Παν/μίου Αθηνών, OTE Consutling, Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά, Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Μηχανοργάνωσης) υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας RISI (Regional Information Society Initiative) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στην καταγραφή των προβληματισμών και την αξιοποίηση των εμπειριών, όσον αφορά στο σχεδιασμό των απαραίτητων δράσεων για την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην περιφέρεια της Αττικής.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις, εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών: ΥΠΕΠΘ, Δημοτικές Βιβλιοθήκες Καλλιθέας, Νίκαιας, Κερατσινίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ΕΚΤ, ΙΤΥ, ΟΛΜΕ, Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, ΕΚΕΒΙ, Υπηρεσία Συντηρήσεων Μνημείων Ακροπόλεως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, με τη Royal School of Library and Information Science της Δανίας.

Η ανάγκη για άμεση και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην Πληροφορία και στη γνώση έχει συντελέσει στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών (ακαδημαϊκών, δημόσιων, σχολικών, κινητών, δημοτικών, κ.ά.) και την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού τους ρόλου. Ειδικότερα, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, μέσω του εκσυγχρονισμού και της δικτύωσής τους, αναδεικνύονται σε σύγχρονα και αυτόνομα κέντρα πληροφόρησης των πολιτών και συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τις βιβλιοθήκες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφόρησης. Βασικές υπηρεσίες του ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υποστήριξη και η δικτύωση των βιβλιοθηκών, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών αυτοματισμού και σύγχρονων βιβλιοθηκονομικών εργαλείων (συντονίζει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών, αναπτύσσει και διαθέτει το σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΕΚΤ/ΑΒΕΚΤ, υποστηρίζει την αυτοματοποίηση των 500 σχολικών βιβλιοθηκών καθώς και των 19 κεντρικών δημόσιων βιβλιοθηκών και των κινητών τους μονάδων, κ.ά).

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 
κα. Ε. Αγγελίδη,
τηλ.: 01 7273817
fax: 01 7252223
e-mail: eage@ekt.gr,

 

 
Εργο ΑΤΗΙΝΑ
Royal School of Library and Information Science
Περισσότερα για την Εκδήλωση 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001