National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Δυναμική παρουσία των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" (IST)  

Συμμετέχουν σε 236 από τα 906 εγκεκριμένα έργα των τριών πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, έχοντας λάβει το 8,2% της συνολικής χρηματοδότησης

01-12-2000

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή των ελληνικών φορέων (επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα) στο Πρόγραμμα ¨Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" (IST) ανακοινώθηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2000. Στην Εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι από την επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας.  

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δρ. Δημοσθένης Οικονόμου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία των Πληροφοριών") ο οποίος παρουσίασε την  τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο IST. Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών (κινητή τηλεφωνία, δορυφορικά συστήματα), τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης όσον αφορά την ανάπτυξη των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας 3ης και 4ης γενιάς (UMTS, MBS, WLAN).  

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος, Καθ. Π. Σπυράκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 906 έργων, σε 236 από τα οποία συμμετέχουν ελληνικοί φορείς (συντονιστές ή εταίροι) (26% στο σύνολο των έργων). Σε 70 από αυτά τα έργα, το συντονισμό έχουν αναλάβει ελληνικοί φορείς (7,7% στο σύνολο των συντονιστών). Ο κ. Σπυράκης επεσήμανε το γεγονός ότι οι ελληνικοί φορείς έχουν πλέον ωριμάσει, έχουν αποκτήσει εμπειρία και αναλαμβάνουν τον συντονισμό, επιστημονικά και διαχειριστικά, ολοένα και περισσότερων ερευνητικών έργων.

Tα 906 έργα χρηματοδοτούνται με το ποσό των 1.440 ΜΕURO. To ποσό της χρηματοδότησης των ελληνικών φορέων ανέρχεται σε 118,5 MEURO (8,2% της συνολικής χρηματοδότησης). Το ποσοστό αυτό δίνει στην Ελλάδα μια θέση στην πρώτη εξάδα, στο σύνολο των 15 κρατών μελών της ΕΕ. Το ποσοστό της χρηματοδότησης για τα εγκεκριμένα έργα με ελληνική συμμετοχή είναι: για την  1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων 5% (61,5 MEuro), για τη 2η πρόσκληση 9% (18,3 MEuro) και για την 3η  πρόσκληση 12% (38,3 MEuro).

Επισημαίνεται η συνεχής ανοδική τάση στη χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική πορεία των ελληνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σε περίπτωση δε, που τα παραπάνω ποσοστά διατηρηθούν και σε μελλοντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, θα εδραιώσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το IST.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το IST (ένα από τα θεματικά προγράμματα του 5ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της ΕΕ).

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, τα στατιστικά στοιχεία και οι τίτλοι των έργων στα οποία συμμετέχουν ελληνικοί φορείς, διατίθενται μέσα από το δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ. 

Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Σημείο Επαφής για το ΙST
κα. Μ. Κουτροκόη
τηλ.: 7273917
fax: 7246824
e-mail: mkoutr@ekt.gr
κα. Δ. Φαρμάκη
τηλ: 7273921
fax: 7246824, 
e-mail: dfarma@ekt.g

 

 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία των Πληροφοριών"
Περισσότερα για την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001