National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφορίων" (IST) 

Υψηλό το ποσοστό χρηματοδότησης (5%) των ελληνικών φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν σε 131 από τα 567 εγκεκριμένα έργα (ποσοστό 19%) της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

05-04-2000

Τα αποτελέσματα της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" (IST), ανακοινώθηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στην Αθήνα, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2000. Οπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος, Καθ. Π. Σπυράκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 567 έργων, σε 131 από τα οποία συμμετέχουν ελληνικοί φορείς/εταίροι (ποσοστό 19%). Η ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις Δράσεις "Περιεχόμενο και εργαλεία πολυμέσων" (37 έργα) και "Νέες μέθοδοι εργασίας και ηλεκτρονικό εμπόριο" (29 έργα).

Tα 567 έργα χρηματοδοτούνται με το ποσό των 1.230 ΜΕURO. To ποσό της χρηματοδότησης των ελληνικών φορέων ανέρχεται σε 61,5 MEURO (ποσοστό 5%). Το ποσοστό αυτό δίνει στην Ελλάδα την πέμπτη θέση, στο σύνολο των 15 κρατών μελών της ΕΕ, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία. Οι ελληνικοί φορείς/εταίροι που συμμετέχουν στα εγκεκριμένα έργα ανέρχονται σε 224, σε σύνολο 3.743 φορέων/εταίρων. Οπως επισημάνθηκε στην Ημερίδα, τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και σε περίπτωση που αυτά διατηρηθούν και σε μελλοντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, θα εδραιώσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το IST.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 80 διεκεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κ. Γληνός, παρουσίασε τη Δράση "Μελλοντικές και Νεομφανιζόμενες Τεχνολογίες". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του IST, για την ενθάρρυνση της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς (ενσωμάτωση νανοτεχνολογίας σε πληροφοριακά συστήματα, εφαρμογές κβαντικής μηχανικής σε κρυπτογραφικά συστήματα, νευροεπιστήμονες και τεχνολογίες πληροφόρησης, μικροηλεκτρονική, κλπ.), αλλά και για την ανάπτυξη καινοτόμων "τολμηρών" ιδεών, που πιθανόν να αποτελέσουν στο μέλλον τις κυρίαρχες τάσεις της τεχνολογίας.

 

 
Περισσότερα για την εκδήλωση 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001