National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Δελτία τύπου
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ποιότητα Ζωής & Διαχείριση των Έμβιων Πόρων"

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 307 νέων ερευνητικών έργων, σε 32 από τα οποία υπάρχει ελληνική συμμετοχή (ποσοστό 10,4%)  

21-02-2000

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα τη χρηματοδότηση 307 έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ποιότητα Ζωής και Διαχείριση Έμβιων Πόρων", με το ποσό των 494 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά έρχονται να εξετάσουν προβλήματα που απασχολούν τους επιστήμονες και σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις διατροφικές συνήθειες, τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων, την ανάπτυξη νέων θεραπειών και βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον, τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία, τη βιώσιμη γεωργία, τη γήρανση του πληθυσμού. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα "Ποιότητα Ζωής και Διαχείριση Έμβιων Πόρων" - ένα από τα τέσσερα Θεματικά Προγράμματα του Πέμπτου Προγράμματος Πλαισίου (1999-2002) Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.413 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (Μάρτιος 1999) υποβλήθηκαν 1.792 προτάσεις, στις οποίες συμμετείχαν 14.000 φορείς. Σε 238 από αυτές τις προτάσεις υπήρχε ελληνική συμμετοχή, και οι 12 είχαν ως συντονιστή έναν ελληνικό φορέα. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις Γραμμές Δράσεις "Το Εργοστάσιο Κύτταρο" "Περιβάλλον και Υγεία" και "Γήρανση του πληθυσμού", καθώς και στις Γενικές Δράσεις που καλύπτουν ερευνητικές δράσεις σε θέματα βασικής έρευνας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, επιλέχτηκαν 307 έργα, στα οποία συμμετέχουν 2.749 εταίροι (οι 379 προέρχονται από τον χώρο της βιομηχανίας), με συνολική κοινοτική χρηματοδότηση 494 εκατομμύρια ευρώ. Σε 32 από τα 307 εγκεκριμένα έργα υπάρχει ελληνική συμμετοχή (10,4% συμμετοχή επί των εγκεκριμένων έργων). Σε 2 από τα 32 αυτά έργα, ο συντονισμός γίνεται από ελληνικό φορέα (Ινστιτούτο Βιολογικής Ερευνας & Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Τμήμα Μοριακής Γενετικής του Ελληνικού Ινστιτούτο Παστέρ).

Η ελληνική συμμετοχή είναι αυξημένη στις Θεματικές Περιοχές:

  • "Βιώσιμη Γεωργία, Αλιεία & Δασοκομία" (σε 10 από τις 71 εγκεκριμένες προτάσεις),

  • "Γήρανση του Πληθυσμού" (σε 6 από τις 29 εγκεκριμένες προτάσεις),

  • "Ερευνα για τη Δημόσια Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας" (σε 1 από τις 3 εγκεκριμένες προτάσεις),

  • "Κοινωνικο-οικονομικές πτυχές Βιολογικών Επιστημών & Τεχνολογιών" (στην 1 εγκεκριμένη πρόταση).

Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι στο Πρόγραμμα "Ποιότητα ζωής και έμβιοι πόροι", κάθε έργο έχει κατά μέσο όρο περίπου 9 εταίρους και μια μέση κοινοτική χρηματοδότηση 1,6 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα έργα του 4ου Προγράμματος Πλαισίου. Το γεγονός αυτό αντανακλά τις νέες κατευθύνσεις των νέων ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων: να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας διαφόρων επιστημονικών κλάδων, και να περιλαμβάνουν ως εταίρους διάφορους φορείς (ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ερευνητές από βιομηχανικά εργαστήρια, χρήστες, κλπ.). Θα πρέπει να σημειωθεί η αυξημένη συμμετοχή του βιομηχανικού τομέα, καθώς σε περισσότερες από τις μισές προτάσεις που εγκρίθηκαν, ένας τουλάχιστον εταίρος προερχόταν από τη βιομηχανία.

Στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων υποβλήθηκαν προτάσεις υψηλού επιπέδου. Ικανοποιώντας την προσέγγιση του 5ου Προγράμματος για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, πολλά έργα θα εξετάσουν τη διασφάλιση της ποιότητας της διατροφικής αλυσίδας "από το αγρόκτημα στο τραπέζι", με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην υγεία και την ευζωία των πολιτών (π.χ. θέματα γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και υγιεινές διατροφικές επιλογές για ηλικιωμένους καταναλωτές). Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν έργα που αφορούν ασθένειες όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα C, η Φυματίωση και η Ελονοσία, καθώς και τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην ανθρώπινη υγεία, και προβλήματα αλλεργίας. Χρηματοδοτήθηκαν επίσης έργα βασικής έρευνας στους τομείς "Χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, διαβήτης, καρδιοαγγειακές ασθένειες, σπάνιες ασθένειες", "Έρευνα για γονίδια και ασθένειες με γενετική προέλευση", "Νευροεπιστήμες".

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Προγράμματος έχει ήδη προκηρυχθεί από τις 15 Δεκεμβρίου 1999, με καταληκτική ημερομηνία 15 Μαρτίου και 11 Οκτωβρίου του 2000, ανάλογα με τις Κεντρικές Δράσεις. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την πρόσκληση αλλά και γενικότερα για το Πρόγραμμα "Ποιότητα ζωής και διαχείριση των έμβιων πόρων", παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το 5o Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Οι δραστηριότητες του ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, περιλαμβάνουν: 
α) Συγκέντρωση και Διανομή πληροφοριακών "πακέτων" (information packages) των επιμέρους προγραμμάτων. 
β) Υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων στην Ανεύρεση Εταίρων. 
γ) Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την υποβολή προτάσεων. 
δ) Παροχή Γενικών Πληροφοριών για το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. 

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται και ηλεκτρονικά, μέσω του κόμβου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: 
κα. Γ. Μαζιώτη,
τηλ.: 01 7273947
fax: 01 7246824
e-mail: gmazio@ekt.gr,
κα. Α. Καραχάλιου, 
τηλ.: 01 7273921
fax: 01 7246824
e-mail: akarah@ekt.gr

 

 
 Καταγραφή της Ελληνικής Συμμετοχής στην 1η Προκήρυξη του Προγράμματος 
"Ποιότητα Ζωής & Διαχείριση των Εμβιων Πόρων"του 5ου Προγράμματος Πλαισίου ΕΤΑ & Επίδειξης
Περισσότερα για την εκδήλωση 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001