National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 23/11/211
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Πρόσκληση

Ημερίδα "Ίσες ευκαιρίες των φύλων στην έρευνα: προκλήσεις και προτάσεις"


Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας)
 

23/11/2011

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο "Ίσες ευκαιρίες των φύλων στην έρευνα: προκλήσεις και προτάσεις" που διοργανώνει με στόχο να αναδείξει τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και δράσεις για την παρακολούθηση και ανάλυση της απασχόλησης των γυναικών καθώς και της παραμονής και ανέλιξης τους στον τομέα της έρευνας.  

Η ημερίδα διαμορφώνεται στις ακόλουθες θεματικές συνεδρίες: 
- Στατιστικά και δείκτες για την ισότητα των φύλων στην έρευνα στην ΕΕ και στην Ελλάδα  
- Πρωτοβουλίες για την παραμονή και ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα.    

Η μελέτη του ευρωπαϊκού έργου GENDERA (Gender Debate in the European Research Area, http://www.gendera.eu ) με τίτλο “Good Practices on Gender Equality in R&D organisations” φανερώνει ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων στην έρευνα στην Ελλάδα, αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων και συνεχίζονται με την υποστήριξη των οργανισμών που τις υλοποίησαν. Παράλληλα, τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση στην έρευνα ανά φύλο είναι ελλιπή στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "She Figures 2009". Σύμφωνα με τη μελέτη "Stocktaking 10 years of Women in Science policy by the European Commission 1999-2009, 2010" που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα ή βρίσκονται υπό διαμόρφωση, δράσεις όπως Δίκτυα γυναικών επιστημόνων,  Παρατηρητήριο για τις Γυναίκες στην Έρευνα, Δράσεις καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για την ισότητα των φύλων στα πανεπιστήμια, κ.λπ.  

Ομιλητές της ημερίδας από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με μέτρα και πολιτικές, η οποία θα βασίζεται και στα αποτελέσματα της μελέτης "Χαρτογράφηση του Επιστημονικού Χώρου του Ελληνικού Γυναικείου Ερευνητικού Δυναμικού" που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.  

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GENDERA (Gender Debate in the European Research Area) στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στόχος του έργου είναι η διάδοση των πολιτικών και των βέλτιστων πρακτικών για την ισότητα των δύο φύλων στην έρευνα και η προώθηση των ερευνητριών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (Πρόγραμμα "Επιστήμη και Κοινωνία") και υλοποιείται από κοινοπραξία 9 οργανισμών από Ουγγαρία, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα.    

 

 

 

Πρόγραμμα

Επικοινωνία
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:16/11/2011