National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 19/10/2010
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Πρόσκληση: Σκοπός - Πλαίσιο - Ακροατήριο

Συμπόσιο "H Europeana στην Ελλάδα: Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη"


Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας)
 

19/10/2010

Πλαίσιο: Το Δίκτυο Ορθής Πρακτικής EuropeanaLocal και το πρόγραμμα AccessIT , έχουν ως βασικό σκοπό να εμπλέξουν και να βοηθήσουν τοπικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού με σκοπό:
 
  • Να καταφέρουν να αναδείξουν περισσότερο τον τεράστιο πλούτο των ψηφιοποιημένων συλλογών τους μέσα από την πύλη της Europeana
  • Να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στο κοινό τους και
  • Να προσφέρουν την απαραίτητη εκπαίδευση και να αναπτύξουν τις τεχνολογικές δεξιότητες στο προσωπικό τους.

Τα προγράμματα προσπαθούν μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν σε κάθε χώρα, να προωθήσουν τα πρότυπα της Europeana στους ενδιαφερόμενους φορείς και να "οργανώσουν" το ψηφιακό περιεχόμενο που προέρχεται από βιβλιοθήκες, αρχεία και τοπικούς φορείς με σκοπό να το «προωθήσει» στην Europeana.

Την Ελλάδα στο πρόγραμμα EuropeanaLocal και AccessIT εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας που λειτουργεί ως εθνικό σημείο αναφοράς για φορείς πληροφόρησης με σκοπό την παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση προσωπικού καθώς και στη διαδικασία προετοιμασίας του ψηφιακού περιεχομένου τους για τη Europeana.

Σκοπός του Συμποσίου: Βασικός σκοπός του Συμποσίου είναι να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη και τους φορείς εκείνους, οι οποίοι ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος (local and regional content).

Το Συμπόσιο επιδιώκει να αναδείξει τις προκλήσεις (οικονομικές και επιχειρηματικές) που καλούνται να απαντήσουν σήμερα αυτοί οι οργανισμοί έτσι ώστε το πολιτιστικό τους περιεχόμενο να μπορεί να συσσωρευτεί, να χρησιμοποιηθεί και να αναδειχθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τη Europeana, την Ευρωπαϊκή πύλη πολιτισμού.

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστεί η δράση του EuropeanaLocal και του AccessIT στην Ελλάδα καθώς επίσης θα αναλυθεί ο ρόλος και το μέλλον του εθνικού συσσωρευτή και η βιώσιμη συνεργασία του με την Europeana.

Ακροατήριο: Το Συμπόσιο απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κόσμου. Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά φορείς και ομάδες επιστημόνων, χωρίς να περιορίζεται το συμπόσιο μόνο σ’ αυτούς :

Το Συμπόσιο απευθύνεται στους παρόχους περιεχομένου (Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Αρχεία, κ.λπ.) και στο προσωπικό τους (βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης, αρχειονόμους, μουσειολόγους, πληροφορικούς, κ.λπ.), σε πολιτιστικούς φορείς που αναπτύσσουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο, καθώς και σε κρατικούς οργανισμούς, ιδιωτικούς φορείς, και διαμορφωτές πολιτικής.

Επίσης, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα συναφούς αντικειμένου, στους φοιτητές τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. 

 

 

 

Πρόγραμμα

Ομιλητές / Περιλήψεις Παρουσιάσεων
Επικοινωνία
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:09/09/2010